Rytoj premjeras Gediminas Kirkilas su keliolikos pareigūnų delegacija išvyksta su oficialiu vizitu į Jungtinę Karalystę. Vyriausybės vadovą į užsienio šalis žmona Liudmila lydi net tuomet, kai oficialiuose renginiuose ir priėmimuose ji nelaukiama. Kai užsienyje G.Kirkilas susitikinėja su politikais ir kitais svarbiais asmenimis, jo sutuoktinė pramogauja.

Premjerui atliekant oficialias pareigas G.Kirkilienė spėjo savarankiškai apžiūrėti Japonijos sostinę Tokiją ir Austrijos sostinę Vieną. Jos kelionės išlaidos buvo išskaičiuotos iš Vyriausybės vadovo atlyginimo.

Lankys drauges

Drauge su G.Kirkilu į Londoną skris ir jo sutuoktinė Liudmila. Nors premjero žmona įtraukta į vyriausybinę delegaciją, oficialiuose renginiuose G.Kirkilas laukiamas be antrosios pusės. Kviesdama Lietuvos premjerą Jungtinė Karalystė neprašė, kad atvyktų jo sutuoktinė.

Valstybių ar vyriausybių vadovus vizitų kviečiančios šalys nurodo, ar jie laukiami su antrosiomis pusėmis. "Kviečianti šalis paprastai nurodo, ar pageidauja, kad drauge atvyktų ir sutuoktinis", - LŽ aiškino Ministro pirmininko protokolo skyriaus vedėja Lina Terra.

Dažniausiai premjeras su antrąja puse kviečiamas atvykti oficialaus vizito. "Į oficialius vizitus paprastai yra kviečiama ir premjero sutuoktinė. Tuomet premjero žmonai parengiama atskira, dažniausiai lengvesnio turinio programa", - pasakojo L.Terra.

L.Kirkilienė premjerą į Londoną lydės savo noru. Ji jau yra sudariusi viešnagės Londone programą. Žada susitikti su Jungtinės Karalystės sostinėje gyvenančiomis draugėmis, pasivaikščioti po miestą, apsilankyti keliuose muziejuose.

Kelionės - iš vyro algos

Į Londoną vykstanti L.Kirkilienė yra įtraukta į vyriausybinę delegaciją ir jai už kelionę mokėti nereikia. Tačiau premjero žmona vis tiek žada už ją susimokėti.

Pasak L.Terros, G.Kirkilo sutuoktinė sumoka ne tik už keliones, į kurias oficialiai nekviečiama, bet ir už tas, kai atstovauja mūsų šaliai. "L.Kirkilienė mėgsta susimokėti už keliones, kad niekam nekiltų nereikalingų klausimų", - pabrėžė L.Terra.

L.Kirkilienė dar neskaičiavo, kiek jai atsieis viešnagė Londone. "Tik žinau, kiek kainavo bilietai - daugiau nei 600 litų", - LŽ sakė L.Kirkilienė. Jos teigimu, kelionės ir gyvenimo viešbutyje išlaidas Vyriausybės kanceliarija išskaičiuos iš premjero algos.

Parduotuves aplenkia

L.Kirkilienė be specialaus kvietimo premjerą lydėjo ir kelionėse į Japoniją bei Austriją. "Be oficialaus kvietimo į užsienį su vyru važiuoju labai retai, nes neturiu daug laiko, dirbu", - teigė G.Kirkilo antroji pusė.

Keturioms dienoms į Japoniją bendrovėje "Lietuvos geležinkeliai" dirbanti premjero žmona ištrūko pasiėmusi kelias dienas nemokamų atostogų. "Esu itin patenkinta ta kelione. Japonija man labai patinka", - apie viešnagę Tekančios saulės šalyje pasakojo L.Kirkilienė.

Japonijos sostinėje Tokijuje premjero antroji pusė susitiko su pažįstama, vaikščiojo po miestą, lankėsi muziejuose. Lėktuvo bilietai ir nakvynės viešbutyje L.Kirkilienei atsiėjo per 4 tūkst. litų.

Didžiąją dalį laiko pasivaikščiojimams po miestą ji skyrė ir Austrijos sostinėje Vienoje. Kai G.Kirkilas atliko oficialias pareigas, susitiko su Austrijos politikais, jo sutuoktinė mėgavosi Vienos vaizdais. "Mėgstu tą miestą, su malonumu pasivaikščiojau po Vieną", - prisiminė L.Kirkilienė.

Kitaip nei dauguma moterų, užsienyje premjero žmona atsispiria pagundai vaikščioti po parduotuves. "Kelionėse po parduotuves nevaikštau, nes tam reikia nemažai laiko, be to, turi žinoti, kur eiti. Manau, kad visa, ko reikia, galima nusipirkti ir Vilniuje", - įsitikinusi L.Kirkilienė.

Dėl sutuoktinės nesijaudina

Beveik metus Vyriausybei vadovaujantis G.Kirkilas daugiau nei 30 kartų vyko įvairių vizitų. Žmona jį lydėjo į mažiau nei trečdalį jų.

Numačius premjero vizito į kurią nors užsienio šalį datą, G.Kirkilas apie tai praneša ir sutuoktinei. Pasitarę jie nusprendžia, ar verta L.Kirkilienei vykti drauge.

G.Kirkilas džiaugiasi, kad vizitų į užsienį kartais jis vyksta ne vienas ir kad po sunkios darbo dienos viešbutyje jo laukia žmona Liudmila. "Aišku, kai žmona šalia - visada geriau. Tai normalu", - LŽ sakė Vyriausybės galva.

L. Kirkilienė taip pat įsitikinusi, jog sutuoktiniui malonu, kad ji ir oficialiai nekviesta vyksta apžiūrėti svečios šalies. "Mano vyras labai teigiamai vertina, kad būnu greta. Maloniau, kad po įtemptos darbo dienos gali su manimi pasikalbėti, pabūti", - pasakojo L.Kirkilienė.

Per vizitus premjeras nesijaudina dėl vienos po miestą besižvalgančios žmonos. "Būnu toks užsiėmęs, kad nėra laiko apie tai galvoti. Net parūkyti nelabai spėju. Dėl Liudmilos aš ramus: ji puikiai moka anglų kalbą, yra patyrusi keliautoja", - sakė G.Kirkilas.