Taip Vudis nupasakojo L.T. savo kelią iki akimirkos, kai teko atšaukti visus koncertus ir užsidaryti namuose.

Atsibudo kruvinas

„Galiausiai nei iš šio, nei iš to iš nosies pradėjo varvėti kraujas. Tai galėdavo nutikti bet kur – net kavinėje valgant. Kai vieną rytą atsikėliau visas kruvinas, ne juokais išsigandau. Tuomet supratau – laikas sustoti“, – samprotauja jaunasis atlikėjas. Tąkart medikai jam prirašė galybę vitaminų bei primygtinai patarė keisti gyvenimo režimą.

„Miegodavau vos kelias valandas, nes grįžęs po koncertų dar norėdavau prisėsti prie kūrybos. Dabar stengiuosi, kad gyvenimo ritmas nesutriktų, – savo klaidas vardija pašnekovas. – Jei anksčiau guldavau trečią ketvirtą nakties, dabar stengiuosi atsigulti dvyliktą pirmą. Iš lovos šoku kuo anksčiau, kad diena praeitų darbingai ir vakare norėčiau miego.“

Atsisako vakarėlių

Šiuo metu Vudis vėl daug koncertuoja, tačiau tikina, kad organizmas panašių pokštų nebekrečia. „Dabar darau kitaip: atvažiuoju į koncertą, visą save atiduodu ir patyliukais lekiu namo – ne į klubą ir ne į vakarėlius. Aš juk dar ir studijoje dirbu, prodiusuoju muziką, todėl turiu visą laiką būti sveiko proto. Dėl to kartais tenka atsisakyti ir alaus bokalo, ir kitų linksmybių“, – tikina Vudis.

Matyt, atlikėjas gerai įsidėmėjo ant kojų jį pastačiusių medikų patarimus. Mat Lietuvos bendrosios praktikos gydytojų draugijos valdybos pirmininkas doc. Vytautas Kasiulevičius taip pat pabrėžia, kad nuo išsekimo geriausiai saugo miegas bei dienos režimas.

Sveikatos netausojame

„Žmonės dažniausiai išsenka todėl, kad netinkamai planuoja savo gyvenimą. Kita vertus, kuris iš mūsų jį tinkamai planuoja? Ne išimtis ir gydytojai“, – skėsteli rankomis medikas.

Anot jo, nuolatinis pervargimas, stresas gali tapti daugelio pavojingų ligų priežastimi. „Nustatyta, kad stresas daro didelę įtaką žmonių mirtingumui, taip ir didelis cholesterolio kiekis kraujyje ar aukštas kraujospūdis, – tikina V.Kasiulevičius. – Pervargimas gali sukelti net cukrinį diabetą, dėl jo paūmėja sąnarių ligos, mažėja skausmo slenkstis, o ką jau kalbėti apie širdies ir kraujagyslių sutrikimus. Ne veltui pasaulyje tokie populiarūs psichologai. Mes visiškai nesame pasiruošę valdyti stresą, o šiuolaikinis gyvenimo tempas šių žinių reikalauja.“

Miegoti – 7–8 valandas

Anot V.Kasiulevičiaus, miegoti turėtume mažiausiai 7–8 val., tačiau apklausos rodo, kad tarp 20–30 metų žmonių tai daro vos kas trečias. Beje, miegas labai susijęs su netinkama mityba. Kad gerai išsimiegotume, turėtume nevalgyti, ypač sunkaus maisto po 18 ar 19 val.

„Daug kas teisinasi, kad vėlai eina miegoti. Tačiau šeštą besikeliantis žmogus gultis turėtų 22 val. Kas gi taip daro?“ – klausia medikas.

Taip pat įrodyta, kad daugelio su nuovargiu susijusių ligų padeda išvengti trys valandos fizinio aktyvumo per savaitę – greitas ėjimas, bėgimas, važiavimas dviračiu, aerobika. Rizika susirgti gali sumažėti net 30 proc. Be to, aktyvaus poilsio metu smegenys daug labiau pailsi.

Lietuvių įprotis malšinti stresą ir nuovargį alkoholio taurele, anot V.Kasiulevičiaus, taip pat tėra saviapgaulė. „Iš tiesų nuolatinis išgėrimas sukelia nuovargį“, – teigia medikas.

Atsidūrė ligoninėje

Buvusi LTV laidos „Labas rytas“ vedėja Inga Raižytė, net dirbdama kas antrą savaitę, tiesioginio eterio stresą nuo 6 valandos ryto atlaikė tik dvejus su puse metų. Sustreikavus sveikatai, žurnalistė atsidūrė ligoninėje. Po to į laidos vedėjos kėdę ji nebegrįžo.

Kraujavo akys

„TV3 laidos „TV pagalba“ „gelbėtojas“ Gediminas Jaunius taip nualino savo organizmą, kad prasidėjęs ausų uždegimas apėmė ne tik gerklę, bet ir akis. Jos pradėjo kraujuoti. „Gelbėtoją“ tai ne juokais išgąsdino.

Pakilo kraujospūdis

Dainininkė Rūta Ščiogolevaitė, dalyvaudama LTV projekte „Lietuvos šokių dešimtukas“, kasdien treniruotėms skirdavo po porą valandų. Atlikėja gerokai sulieknėjo, tačiau sveikatos neįgavo. Kartą po laidos jai teko kviesti greitosios pagalbos medikus. Rūtai smarkiai pakilo kraujospūdis.