Nepaisant to, kad Azijoje šimtmečiais buvo giedama grupėje, chorinis dainavimas ir daugiabalsumas yra daugiau Europos kolonializmo pasekmė, ypač krikšioniškosos dainavimo tradicijos, rašoma pranešime spaudai.

Programos “Rytų vėjai” autorius, dirigentas Andre de Quadros (Jungtinės valstijos) surinko kūrinius, kurių tekstai ir muzikinė kalba yra stipriai paveikti rytietiškos kultūros, tačiau sukurti vakarietiška chorinio komponavimo tradicija.. Juose ypač ryškiai atsiskleidžia Azijos melodika, ritmai, poetika ir kiti tradiciniai muzikiniai elementai.

Programos puošmena – indų kompozitoriaus Vahraj Bathe dainų ciklas “Šeši sezonai”, senoviniais indų tekstais, verstais iš sanskrito kalbos į hindi. Paitelkdamas rytietišką melodiką ir ritmiką, autorius sukuria kontrastų ir originalumo kupiną skambesį.

Ciklas alsuoja ypatingu rytietišku dvasingumu, ir tai natūralu - Azijos tautų kultūrose neegzistuoja ribos tarp muzikos pasaulietiškumo ir sakralumo. Tuose kraštuose visa muzika šlovina gyvenimo paslaptį ir tuo pačiu iš esmės yra dieviška.

Koncerte taip pat skambės nuostabios tradicinių Indonezijos, Indijos ir Mongolijos melodijų aranžuotės.

Choro “Jauna Muzika” svečias, indų kilmės dirigentas Andre de Quadros nuo mažų dienų jis mokėsi griežti smuiku, vėliau studijavo dirigavimą Bombėjaus muzikos konservatorijoje, kur jo pedagogu buvo žinomas vokiečių dirigentas Joachimas Buehleris. Vėliau dirigavimo studijas tęsė La Trobe ir Melbourno universitetuose , Aukštojoje muzikos ir vaizduojamojo meno mokykloje “Mozarteum” Zalcburge bei Victorian menų koledže, vadovaujant rumunų dirigentui Robertui Rosenui.

Buvęs Australijos Monasho universiteto, muzikos atlikimo meno fakulteto profesorius, šiuo metu vadovauja Bostono universiteto, muzikinio lavinimo departamentui. Australijoje jam teko atlikti daugybę žymiausių visų laukų pasaulio kompozitorių kūrinių kaip J.S. Bacho “Mato pasijos”, F. Hendelio Mesijas, H. Berliozo Te Deum, L. Bernšteino Čičesterio Psalmės, I. Stravinskio “Psalmių simfonija”, S.Prokofjevo “Aleksandras Nevskis”, Mocarto, Brahmso ir Verdi “Requiem”.

Andre de Quadros plačiai gastroliuojantis dirigentas. Jis dirigavo Indijoje, Belgijoje, Skandinavijoje, Kanadoje, Didžiojoje Britanijoje ir Jungtinėse valstijose tokiems kolektyvams kaip Baden – badeno filharmonijos orkestras, Nusantara kamerinis orchestras (Indonezija), Tokijo Šiki daikunokai choras ir orchestras, Irkutsko valstybinis simfoninis orkestras ir kt.

Andre de Quadros yra Tarptautinės choro muzikos federacijos (IFCM) tarybos, žymiausių pasaulio konkursų žiuri narys.

Programa “Rytų vėjai” – tai dar vienas Vilniaus savivaldybės choro “Jauna Muzika” žvilgnis į pasaulio tautų choro muzikos lobyną, tai vienintelė ir nepakartojama galimybė ne tik pajausti rytų vėjų dvelksmą, bet ir pajusti ypatingą rytų dvasią.

Koncerto pradžia 19 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją