Klausimas

Laba diena, Olegai,

Maniau, kad manoji problema išsispręs savaime ir kad tam tiesiog reikia laiko, tačiau tai jau rimtai man pradeda trukdyti gyventi.

Man 32 m. Su pirmuoju vyru išsiskyriau prieš šešetą metų, reikėjo nemažai laiko atsitiesti nuo pirmoje santuokoje patirtų pažeminimų. Su buvusiu sutuoktiniu nebendrauju, jis nesirūpina vaikais, alimentų jiems nemoka. Prieš porą metų sutikau kitą vyriškį, jau metai, kaip mes vedę, jis puikus žmogus, mes labai vienas kitą mylime ir puikiai sutariame, bet… Gal kam atrodys juokinga, bet pagrindinė problema – mano sapnai. Visą gyvenimą sapnuodavau ryškius sapnus. Pamenu, keletą metų iš eilės sapnuodavau tą patį košmarą, tą pačią didžiulę grėsmę, nuo kurios niekaip negalėdavau pabėgti, tačiau pasikeitus gyvenimo sąlygoms tai nebesikartoja.

Nuo to laiko, kai su dabartiniu mano vyru ėmėme gyventi kartu, dažnai sapnuoju įvairiausias situacijas, kuriose esu skriaudžiama ir žeminama, kuriose nuolat šlaistosi girtas vyras, aš jo maldauju liautis, bet sulaukiu tik pašaipos ar smurto. Tas vyras sapne – mano dabartinis brangiausias žmogus… kiekvieną kartą pašokusi iš miego ilgai negaliu atsipeikėti, suvokiu, kad šie sapnai – mano buvusios santuokos atgarsiai, dabartiniam mano vyrui net nenoriu pasakoti tokių sapnų, sapnuose regimas elgesys visiškai nesuderinamas nei su jo charakteriu, nei su nuostatomis, tačiau tas sapnuose mane apėmęs siaubas ir neviltis manęs nepaleidžia… aš tarsi vėl ir vėl grįžtu į gyvenimą, kurio net gyvenimu pavadinti negalima, viskas taip ryšku…

Bandžiau sąmoningai save įtikinėti, kad tai praeitis, kad nuo šiol viskas bus kitaip, labai džiaugiuosi meile ir dėmesiu iš dabartinio vyro, net ir atidžiai analizuodama nematau nieko, kas galėtų kelti grėsmę, juo visiškai pasitikiu ir pati esu jam atvira, bet kiekvieną naktį pašokusi po tokių sapnų pagalvoju – o jeigu???..

Nenoriu gyventi su tokiomis mintimis, labai labai noriu džiaugtis tuo, kokia dabar esu laiminga – aš ir džiaugiuosi, tai iš tiesų patys laimingiausi mano gyvenimo metai – bet kaip paaiškinti mylimam žmogui, kodėl karts nuo karto naktimis verkiu?

Labai Jūsų prašau, padėkite man… Gal galėčiau ką nors šioje situacijoje daryti, užsiimti saviįtaiga ar dar kuo nors, kad buvęs mano gyvenimas nežalotų dabarties ir netemdytų ateities? Lankytis pas psichoterapeutą man per brangu…

Pagarbiai

Atsakymas

Labas,

Manau, kad sapnai, kuriuos jūs sapnuojate, yra jūsų emocinė atmintis. Sapnai dažnai susieja vienus vaizdinius (dabartinis vyras) su kitų asmenų savybėmis (jūsų buvęs vyras). Taip sapnas duoda jums suprasti, jog jūs dar ne viską išsprendėte savo, kaip asmenybės, gyvenime. Tam reikalinga analitinė psichoterapija, ji nėra pigi. Jūs tikriausiai norėtumėte, kad jūsų praeitis jus paliktų ramybėje. Tačiau aš nemanau, kad tik ilgalaikė psichoterapija (analitinė) yra vienintelis kelias į tai. Trumpalaikėje psichoterapijoje dabar naudojami greitesni būdai – tarkime, greitų akių judesių technika arba hipnozė. Tai gali būti labiau jums prieinama finansiškai. Žinoma, privačiai dirbantis specialistas taip pat kainuos, tačiau visumoje tai šansas palengvinti jūsų vidinį gyvenimą.

Iki. Olegas

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją