Dar vos prieš dešimtmetį galėjai sau leisti elgtis neatsakingai. Galėjai ieškoti. Turėjai teisę nežinoti. Manei, dar spėsi suaugti ir viskas savaime stos į vietas. Bet lyg ir suaugai, maža to, artėji prie trisdešimties, o širdyje vis tiek jautiesi pasiklydusi paauglė, tik išvaizda nebe ta. Tai labai apmaudu šiais jaunystės kulto laikais: kad ir kur pažvelgtum, visur manekeniškų formų geltonsnapės, besipuikuojančios vėjavaikišku grožiu, — taip ir depresiją galima įsivaryti!

Visiškai be reikalo sielojiesi: trisdešimt metų — puiki pradžia. Dabar esi daug išmintingesnė, žinai, ko nori, o sukaupta patirtis saugo nuo nesėkmių. Reikia tik truputį pasistengti, ir būsi visa galva pranašesnė už tas valiūkiškas dvidešimtmetes.

Mes tau atskleisime visus šio tarpsnio niuansus. Žinodama, ko tikėtis iš savo kūno ar pakitusio mąstymo, ne tik išvengsi pesimistinių nuotaikų, bet ir galėsi šiuos metus paversti savo aukso amžiumi.

Apskaičiuoti pokyčiai

Žinai, kas iš tikrųjų vienija daugumą trisdešimtmečių? Suvokimas, jog dabar — pats geriausias laikas siekti užsibrėžto tikslo. Jei iki šiol vis dar dirbi padavėja, nors svajoji tapti sėkminga verslininke ar parašyti knygą, metas ryžtis radikaliems pokyčiams. Esi subrendusi ir gali pasiimti iš gyvenimo tai, ko nori.

Jaunatviški svaičiojimai — jau praeitis: dabar kaip niekad aiškiai suvoki, kas esi ir ko sieki. Būdama dvidešimties, vargu ar būtum pasimatymą aukojusi dėl vadybos paskaitos. Dabar ryte ryji visą verslo informaciją, nes puikiai supranti: tai — tavo sėkmės garantija. Jau spėjai pridaryti gausybę klaidų, o svarbiausia — iš jų pasimokyti ir nebekartoti. Tau jau ne kartą teko gydytis sužeistą širdį arba atsitiesti po nesėkmių. Dabar esi kur kas atsparesnė gyvenimo negandoms ir puikiai žinai, ko gali tikėtis iš savęs bei kitų. Suvoki, kas tau teikia džiaugsmą. Lieka tik ryžtis ir siekti to visomis jėgomis.

Be abejo, supranti, kad per naktį niekas nepasikeis. Jei puoselėsi neįgyvendinamų svajų, tikėtina, jog taip ir liksi prie suskilusios geldos. Todėl keitiesi lėtai ir nuosekliai. Svajonės link artėji pamažu: kiekvieną dieną žengi bent po mažytį žingsnelį, padarai po mažytį darbelį. Gali prireikti daug laiko ir kantrybės, bet svarbiausia — tikėti tuo, ką darai. Nori pradėti verslą? Kodėl gi negalėtum tęsti studijų ir įgyti daugiau žinių? Žingsnis po žingsnio tavo pasitikėjimas savimi vis tvirtėja, jautiesi stipresnė. Sėkmei to tik ir reikia.

Viena ir laiminga

Pasimatymas — visiškas fiasko? Mylimasis išsigando įsipareigojimų ir dėjo į kojas? Trisdešimtmetė vienišė į tai reaguoja nebe taip audringai kaip ką tik išaugusioji iš paauglystės. Ir muilo operomis čia nekvepia. Nebesi drovi naivuolė, tikinti pasauline taika ir pasakomis apie amžinąją meilę.

Tu jau atsikandai tuščių žaidimų. Ir nertis iš kailio dėl kiekvieno liurbio neturi jokio noro. Puikiai suvoki savo vertę, todėl net jei netyčia pasitaiko koks netikėlis, per pasimatymą nužiūrinėjantis kiekvieną praeinantį sijoną, gali tiesiog palinkėti jam gero vakaro ir ramiai išeiti. Pagaliau tu žinai, kad tau reikia ne to.

Bėgant metams išsiugdai uoslę. Pradedi pažinti save, instinktyviai jauti, kas tau tinka, o kas — ne. Žinoma, sunku nustatyti meilės taisykles ar taikyti jai kriterijus. Tačiau dabar jau iš tolo atpažįsti užkietėjusius mergišius ir širdžių daužytojus. Tai panašu į savojo aprangos stiliaus atradimą: jei žinai, kad tau labiausiai tinka elegantiškos pastelinės suknelės, o ne rokeriški apdriskę džinsai, jų nė nesimatuosi.

Lygiai taip pat ir su vyrukais. Nepuoli į glėbį pirmam pasitaikiusiam — ieškai sau tinkamo. Gali atrodyti, jog taip mažėja galimybės surasti Jį, bet tai netiesa. Žinodama, ko nori, nebarstai savęs bėgiodama paskui kiekvieną bent kiek žavesnį objektą. Vadinasi, išvengi daugybės nusivylimų bei nuoskaudų.

Žydintis kūnas

Trisdešimt — tai glebus, apvytęs kūnas ir raukšlės? Anaiptol! Nagi kas karščiausios pasaulyje? Ar tik ne Angelina Jolie, Gwen Stefani, Cameron Diaz, Fergie, Jennifer Aniston? O kas Lietuvoje galėtų pralenkti seksualumu švytinčią Violetą Riaubiškytę? Kaip matai, būdama trisdešimties ir daugiau, net pagimdžiusi, vis dar gali visus stulbinti itin grakščiomis bei seksualiomis linijomis.

Be abejo, metams bėgant medžiagų apykaita lėtėja ir nesirūpindama savimi gali kaipmat užsiauginti porą papildomų sluoksnių ant problemiškųjų vietų. Tačiau nors amžius ir sąlygoja polinkį tukti, tu jau turi ryžto veiksmingai reguliuoti svorį keisdama gyvenimo įpročius. Juk dabar kur kas daugiau motyvų laikytis sveikos gyvensenos principų.

Būdama jaunesnė badmiriavai, kaip pamišusi sportavai arba rijai liekninamąsias piliules vien dėl to, kad taptum panaši į perkarusią manekenę, o dabar puikiai suvoki: šitaip žaloti savęs neverta. Sveika gyvensena tampa maloniu įpročiu, kurio nesinori atsisakyti. Be to, išmoksti save mylėti tokią, kokia esi. Lieka tik suprasti, kas geriausiai tinka tau ir tavo kūnui, bei tuo mėgautis.

Beeksperimentuodama ir beieškodama to geriausiojo išsiugdai rafinuotą skonį ir mitybos atžvilgiu. Užuot lėkusi į greito maisto užkandinę, daug mieliau renkiesi gurmaniškus restoranus, išmoksti gaminti sušius, lepiniesi egzotiškais vaisiais. Užuot per jėgą plūkusis treniruoklių salėje, leki slidinėti į kalnus, išmoksti jodinėti, o savaitgalius leidi ledo arenoje.

Kam tos alinamos treniruotės, jei gali mėgautis aktyvia veikla? Jei negali nuolat kartoti to paties, galima juk sugalvoti vis ką nors nauja: vieną mėnesį išbandai pilvo šokius, kitą — jogą, trečią — plaukioji į valias baseine. Tokie eksperimentai — puikiausias būdas pabėgti nuo rutinos. Svarbiausia — į kiekvieną naują veiklą ar įprotį žiūrėti ne kaip į prievolę, o kaip į naujos patirties ir pasitenkinimo šaltinį.

Mamos dilema

Metai bėga, tavo biologinis laikrodis tiksi, ir ateina laikas apsispręsti: turėti vaikelį ar ne. Kyla jausmų ir minčių sąmyšis. O kaipgi mano karjera? Kaipgi mano figūra? Ar aš būsiu gera mama, jei nervinuosi dėl tokių dalykų? Tokie panikos priepuoliai visiškai natūralūs. Auginti vaiką — didžiulė atsakomybė, ji apverčia moters gyvenimą aukštyn kojomis. Ir nė viena ryžusis tapti motina to neišvengia. Kita vertus, neturi smerkti savęs ir tuo atveju, jei mintis apie vaiką tave pernelyg gąsdina, ir tu jautiesi tam visiškai nepasirengusi.

Beje, maždaug 6 proc. visų moterų nenori turėti vaikų, ir tik sulaukusios trisdešimties galutinai apsisprendžia, gimdyti ar ne. Jei esi viena iš jų, turi būti stipri ir nepasiduoti spaudimui. Greičiausiai tėvai, bendradarbiai ir draugai šnairuos į tave kaip į keistuolę ir visaip bandys įtiktinti, jog tiesiog privalai pastoti čia ir dabar.

Dauguma žmonių nesuvokia, kaip galima nenorėti mielo, mažutėlio gražutėlio vaikelio. Bet jei tvirtai apsisprendei, nesileisk gniuždoma ir nekaltink savęs. Verčiau bendrauk su tais, kurie jaučiasi laimingi gyvendami vieni, su poromis, kurios taip pat bent jau kol kas nenori vaikų. Būdama su jais įsitikinsi, ar iš tiesų priėmei teisingą sprendimą.

Jei nuspręstum gimdyti, žinok: motinystė teikia ne tik rūpesčių, bet ir labai daug pranašumų. Augindama vaiką įgysi neįkainojamos išminties, praversiančios ir darbe, ir asmeniniame gyvenime. Pamiršk stereotipinį pervargusios ir niekam neįdomios mamos įvaizdį.

Anaiptol! Vaikas tavęs ne tik neišsekins — jis suteiks naujų jėgų ir noro veikti. Grįžusi į darbą iškart pastebėsi naujų nenuginčijamų savo pranašumų. Kas geriau, jei ne mama, gali tuo pat metu daryti šimtą darbų, puikiai derėtis, įtikinėti, suprasti ir paguosti?

Karjeros posūkiai

Praėjo tie laikai, kai dirbai kaip vergė už minimumą. Dabar esi įgijusi bent penkerius metus darbo patirties ir daug daugiau pasitikėjimo savimi. Naudokis tuo!

Įvertink kritiką. Jei bosas tau sako pastabų, nelaikyk jo žodžių įžeidimu. Padėkok už konstruktyvią kritiką ir, viską gerai apsvarsčiusi, stenkis tobulėti. Toks elgesys demonstruos tavo kompetenciją bei profesionalumą.

Išsakyk savo nuomonę. Įgyvendindama projektą nebijok bosui išdėstyti savo įspūdžių bei išvadų. Paklausk jo nuomonės.

Globok naujokus. Atėjusiam į firmą naujam žmogui nebūk atšiauri, nedemonstruok savo pranašumo. Būk draugiška, paslaugi. Toks elgesys rodo, kad esi tikras lobis komandoje. Bendrauk su bosais. Pasiprašyk į vadovybės susirinkimą, jei žinai: sugalvojai dėmesio vertą verslo projektą. Tokia drąsa nepraslys pro akis. Visi matys, kad tu žinai, ko sieki.

Ne pagal amžių

Tau per 30, ir kai kurie tavo poelgiai bei įpročiai jau vis dėlto gali atrodyti juokingai.

* Kasmet per atostogas leistis į tuos pačius nusibodusius žygius, ar važiuoti ilsėtis į tą pačią vietą.

* Į kaukių vakarėlį ateiti pasipuošus prostitutės, nepadorios seselės ar seksualios velniūkštės kostiumu.

* Kas savaitgalį lėkti į pasimatymą vis su nauju vaikinu.

* Šykštėti arbatpinigių.

* Liautis kalbėjus su draugėmis, vos tik horizonte pasirodo vaikinas.

* Pirkti kokteiliukus, kurių pavadinimuose vyrauja nešvankių žodelių.

* Kiekvieną greito maisto kąsnį palydėti savigraužos porcija.

* Elektroniniu paštu ar SMS siuntinėti infantiliškus eilėraštukus bei juokelius.