Pozityvus požiūris į save

Nusistatykite tikslą kurti pozityvų vaiko požiūrį į save, rašo www.familyfirst.net. Savo vertės suvokimas nereiškia, kad esate tobulas ar kad esate geresnis už kitus. Tai tiesiog žymi, kad jūs pripažįstate esąs Dievo kūrinys, o jūsų gyvenimas – svarbus.

Vaikams ir paaugliams reikia suprasti savo vertę, kai jie auga ir bręsta. Kuo anksčiau mes, tėvai ir mokytojai, turime žingsnis po žingsnio, žodis po žodžio teigti vaikams, kad jie svarbūs. Vaikai savo vertę suvokia pagal mūsų žodžius ir poelgius.

Mūsų žodžiai ir poelgiai turi būti pozityvūs ir kupini rūpesčio. Paskatinkite vaikus naudotis kiekviena galimybe, kad jie augtų puoselėdami teigiamą požiūrį į save.

Nepriklausomybės jausmas

Jei norite, kad jūsų vaikai taptų gerais tėvais, sutuoktiniais, draugais, tiesiog gerais žmonėmis, jie turi būti nepriklausomi nuo jūsų. Tai, žinoma, nereiškia, kad negalite jiems padėti. Tiesiog juos mylėkite ir patarkite, kai prašys, tačiau nesistenkite būti visažiniais ir nebandykite užgožti jų asmenybių.

Atsakomybė už veiksmus

Atsakomybės už savo poelgius prisiėmimas – gero charakterio požymis. Gyvenime pjauname tai, ką pasėjome, todėl geriausia, ką galite padaryti kaip tėvai ir auklėtojai – išmokyti vaiką atsakingo elgesio. Negali būti jokių pasiteisinimų. Niekuomet.

Nė vienas vaikas gyvenime neišvengs problemų, klaidų, nuodėmių, paklydimų. Sprendimą galima surasti ne neigiant, bet prisiimant atsakomybę už savo elgesį. Gyvenimo pamokos sunkios ir neretai skausmingos, bet jos formuoja tvirtą žmogaus charakterį.

Suvokti ir išnaudoti savo galimybes

Svarbi vaikų lavinimo sąlyga – padėti jiems suvokti savo galimybes. Pasakykite vaikams, kad jie turi ypatingų gabumų, kuriuos reikia atskleisti ir išnaudoti. Jiems reikia tai išgirsti, nes tai – tiesa.

Negalima švaistyti talentų. Juos reikia globoti ir skatinti. Paraginkite vaikus išmėginti įvairių dalykų, suprasti, ką jie gali padaryti, ką mėgsta, ir susitelkti ties tuo, kas jiems labiausiai patinka.

Viltis miršta paskutinė

Laimėtojai niekuomet nepasiduoda, jie eina toliau nepaisydami kliūčių, nes visuomet viliasi, jog ateitis bus laiminga.

Beviltiškumas yra demoralizuojantis ir tuščias. Tai vienišumas. Tai vienas blogiausių dalykų, kuris gali užplūsti net talentingiausius. Vaikams visuomet reikia diegti viltį. Į tikslą orientuoti žmonės visuomet gyvena su viltimi, nes jie visada siekia tikslo.

Laimė

Visi trokštame vaikams laimės. Vis dėlto laimė neturi būti painiojama su problemų ir pastangų nebuvimu. Pamokykite vaiką, kad gyvenime nereikia ieškoti vietos, kur problemų neegzistuoja, reikia paversti tas problemas galimybėmis. Atsigręžkite atgal į savo gyvenimą: didžiausio augimo periodai buvo tiesioginis problemų sprendimo ir naujų įžvalgų atradimo rezultatas.

Humoro jausmas

Išlikti linksmam, išsaugoti vaikišką entuziazmą – kiekvienam tėvui ar auklėtojui tai turėtų būti vienas svarbiausių tikslų, kurių norima savo vaikui.

Pabrėžkite vaikams, kad reikia rimtai žiūrėti į atsakomybę, bet į save – ne visuomet. Išmokykite juos nebijoti iš savęs pasijuokti, nepamiršti šypsotis. Juokas – gyvenimo atrama. Tegu vaikas jus mato besijuokiančius ir besimėgaujančius gyvenimu.

Šie išvardinti tikslai turi tapti jūsų vaiko kasdienybės dalimi. Tikslingai gyvenantys žmonės turi daugiau galimybių pasukti gyvenimą norima vaga.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją