Tobulinama iki šiol ir nežinia, kada tas reikalas bus baigtas. Nuo sumanymo iki tikrovės ir išsipildymo pas mus paprastai būna ilgas kelias.

Po renovacijos – nebe kampininkai

Dabar baseine ankšta. Naudojamasi kai kuriomis Vytauto Didžiojo gimnazijos patalpomis (nusirengimo kambariai, dušai). Anot V.Šepučio, vienas iš svarbiausių renovacijos tikslų – atskirti nuo gimnazijos, nebūti kampininku. Taip pat svarbu praplėsti turimas baseino patalpas, pritaikyti jas ir žmonėms su negalia. Baseino vonia liks tokia pat: penki 25 metrų ilgio takeliai. Tik ji bus restauruota.

Savaime aišku, kad šitiems darbams reikės pinigų. Taigi baseino renovacija pirmiausia priklausys nuo miesto valdžios supratingumo ir įžvalgumo, kai sugebama pamatyti tai, ką reikia šiuo metu pamatyti. Antraip ir šį baseiną gali ištikti „Neptūno“ baseino likimas – jis jau miręs.

Du baseinai sujungti į vieną

Tegul bus visiems žinoma, kad prie „Gintaro“ sporto centro nuo 2001 metų yra prijungta daugiau kaip dešimtmetį neveikianti „Neptūno“ plaukimo mokykla. Paryžiaus Komunos gatvėje, paprastai tariant, du baseinai buvo sujungti į vieną. Vienas – visiškai neveikiantis, kitas – reikalaujantis atnaujinimo. Prisiminsime dar ir tai, kad „Neptūno“ baseino patalpose glaudžiasi Futbolo ir Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos, todėl visa tai dabar pavadinta Moksleivių sporto kompleksu.

Nugriauti ar renovuoti?

Taigi dėl to „Neptūno“ baseino miesto valdžia jau dešimt metų laužo sau galvą, ką reikia daryti – nugriauti ar renovuoti? Aiškumo nėra ir šiandien. Vieni už nugriovimą ir naujo baseino statybą, kiti mano, kad baseiną dar galima atnaujinti. Mąstoma, svarstoma, o reikalas iš vietos nė krust. Kaip žmonės pasakytų: ruošiasi lyg nuogi eiti į dilgėles.

O juk kiekvieną dieną pastatas vis labiau sensta ir yra nugyvenamas. Žinovai teigia, kad dabar „Neptūno“ baseino atnaujinimas kainuotų 12-15 milijonų litų. Anksčiau renovacijai būtų reikėję mažesnės sumos. Beje, vienu metu, kai dar abu baseinai priklausė Švietimo skyriui, miesto valdžia kreipėsi į Vyriausybę, prašydama pinigų „Neptūno“ baseino renovacijai. Deja, jų negavo, ir baseinas liko toliau senti ir irti. Dabar baseino būklė tokia, kad jis jau kelia grėsmę gyvybei: baisu, kad vienądien neįlūžtų stogas.

Pritaria, bet... tūpčioja vietoje

Miesto valdžia, Sporto ir kūno kultūros skyrius pritaria, kad „Neptūno“ baseiną reikia grąžinti į gyvenimą. Bet nėra kas imtųsi ryžtingų veiksmų, kad žodis taptų kūnu. Guostis nebent galima tuo, kad šiuo metu yra atliekama vadinama galimybių studija, po kurios išvadų bus tartas galutinis žodis – griauti ar renovuoti „Neptūno“ baseiną. Tuomet, reikia tikėtis, ir pajudės reikalai iš mirties taško. Beje, prieš tai atlikta studija buvo už renovaciją.

Plaukikų – per pusę tūkstančio

„Gintaro“ sporto centras nūn priklauso Sporto ir kūno kultūros skyriui. Pasikeitė ir „Gintaro“ darbo specifika. Anksčiau labiau buvo rūpinamasi įvairaus amžiaus žmonių sveikatingumu, dabar – aukšto meistriškumo ugdymu, talentų paieška. Šiuo metu baseine treniruojasi 544 plaukikai, su jais dirba 16 trenerių. Direktorius su nerimu kalba apie būsimą renovaciją – kur tuomet treniruosis sportininkai?

Išeitis viena: įsiprašyti į Klaipėdos policijos mokyklos komplekso baseiną (buvęs „Dinamo“), esantį Gulbių gatvėje. Suprantama, jeigu policijos vadovybė sutiks ir įsileis.