Su šia tema susijusi ir ataskaita „Globalinės grėsmės“, kurią 2007 m. konferencijai parengė Pasaulio ekonomikos forumo ekspertai.

Ekonomistai bandė įsivaizduoti, kas baisiausio galėtų nutikti pasaulyje ir kokios būtų šių krizių pasekmės.

Epidemijos, masiniai neramumai arba energetinės krizės – tai tik keli variantai iš 23 labiausiai tikėtinų globalinių krizių.

Didžiausio Forumo delegatų susidomėjimo turėtų susilaukti energetinės krizės scenarijus – jį inicijuoti galėtų teroristinis išpuolis Molukų sąsiauryje, per kurį vien Kinija gauna keturis penktadalius importuojamos naftos. Kelių naftą gabenančių tanklaivių sprogimai priverstų uždaryti šį maršrutą, dėl ko naftos kainos išaugtų iki 150 dolerių už barelį.

Naftą išgaunančios šalys šiose situacijoje norėtų užsukti kranus ir suformuoti aljansą, kurio sąlyginis pavadinimas galėtų būti „ChavPec“ (pagal Venesuelos prezidento Hugo Chavezo pavardę ir OPEK).

Taip pat būtų sukurtas varganų Lotynų Amerikos šalių blokas, kuriam vadovautų Venesuela, Afrikos žaliavų tiekėjų blokas, vadovaujamas Bolivijos, ir buvusių Sovietų Sąjungos respublikų blokas su Rusija priešakyje.

O gali būti ir kitaip: 2008 m. sausį Aziją gali užpulti naujas virusas, gerokai pavojingesnis už dabartinį paukščių gripą sukeliančią H5N1 viruso atmainą. Iki vasario pradžios aukų skaičius neviršys penkiasdešimties, tačiau pasaulyje jau kils panika. Bus uždaromos sienos, europiečiai atsisakys skristi į Aziją, krovinių pervežimu užsiimančios oro kompanijos atsidurs ties bankroto riba. Kris naftos kainos.

Įvykiai gali klostytis ir pagal dar vieną blogąjį scenarijų. 2007 m. galimas didelis potvynis Pietų Azijoje, tropinės audros Centrinėje Amerikoje, neregėti šalčiai Jungtinių Valstijų Šiaurės Rytuose. Azijoje prasidės masinė migracija, nafta taps tikru deficitu. Dėl aukštų jos kainų JAV sprogs burbulas nekilnojamojo turto rinkoje, tačiau išaugs žemės paklausa – jos prireiks biodegalų gamybai.

Iš viso Pasaulio ekonomikos forumo ekspertai išskiria 23 įvairių rizikų pavyzdžius. Tik šešių scenarijų išsipildymo tikimybė išlieka menka; tarp tokių – tarptautinė korupcija ir tarptautinis nusikalstamumas, žemės drebėjimai, infekciniai susirgimai besivystančiose šalyse. Situacija srityse, susijusiose su likusiomis grėsmėmis – ar tai būtų klimato atšilimas, ar tarptautinis terorizmas – tik dar labiau blogėja.