Viešai apie šį skandalą prieš penkerius metus pirmą sykį prabilo laikraštis „Gazeta wyborca“, kaltinęs Lodzės greitosios pagalbos medikus, kad šie žudo pacientus, o jų kūnus už atitinkamą mokestį perduoda laidojimo biurams.

Lodzės teismas pripažino, kad vienas iš sanitarų keturiems pacientams suleido raumenis atpalaiduojantį vaistą ir ligoniai mirė.

„Remiantis vieno kaltinamųjų parodymais galima teigti, kad šitoks uždarbiavimas pasiekė nekontroliuojamo pamišimo mąstą“, – skelbdamas nuosprendį sakė teisėjas.

Pasak liudininkų, teisiamasis sfinkso veidu išklausė nuosprendį, kaip ir jo kolega sanitaras, nubaustas 25 metus kalėti už tai, kad nužudė vieną pacientą.

Du gydytojai nubausti kalėti penkerius ir šešerius metus už tai, kad tyčia negelbėjo ligonių. Teismo duomenimis, 14 jų mirė.

Pasak Lenkijos spaudos, teismo nustatyti skaičiai gali būti tik lašas jūroje – iš greitosios pagalbos tarnybos dingo 900 dozių raumenis atpalaiduojančio vaisto „Pavulono“ ir tik 100 pavyko sugražinti.

Tiesioginių sanitarų įkalčių taip ir nepavyko rasti. Teismas rėmėsi pagrindinio kaltinamojo – sanitaro – parodymais tiriant bylą, tuomet jis prisipažino nužudęs keturis asmenis, tuo gyrėsi ir sulaikymo kameroje, bet teismo salėje viską paneigė.

Jo gynėjai ketina apskųsti Lodzės teismo sprendimą, nes, jų nuomone, negalima skirti bausmės vadovaujantis vieno asmens parodymais byloje, kurioje dar daug kas neaišku.