Tokio visuomenės dėmesio, kaip pastaruoju metu, nė vienas šokių kolektyvų vadovas dar nebuvo sulaukęs. Ypač gausiai šokėjų gretos pasipildė „Rid rito“ klube. Čia prie anksčiau šokusių senjorų prisidėjo dar dvi naujos grupės. Ir tai ne pabaiga – kolektyvo trenerė Jurga Žemaitytė-Dainienė laukia dar daugiau naujokų.

„Anksčiau tokio susidomėjimo tikrai nebuvo – tik dabar užėjo toks bumas. Aišku, čia dėl televizijos, nes bet kokia reklama veikia“, – „Sekundei“ tvirtino trenerė.

Kaip pasakojo pašnekovė, žmonės į šokių klubą susirenka pasilinksminti. Į treniruotes dažniausiai ateina visas draugų būrys. Apšilę ir pakartoję pagrindinius žingsnelius, jie surengia šokių vakarėlius, kur gali pasidžiaugti savo ir bičiulių įgyta patirtimi.

Aktyviausi mokytojai

Klubo „Mozaika“ vadovė Laimutė Marija Jancevičienė prognozuoja, kad susidomėjimas šokiais dar tik prasideda, nes Panevėžys, jos įsitikinimu, konservatyvus miestas ir viskas čia vėluoja. Pasak klubo vadovės, aktyviausi yra mokytojai.

Vieną iš šios profesijos atstovų „Sekundei“ pavyko pakalbinti. Nuo kaimo darbų ir rūpesčių laisvą minutę šokiui surado geografijos mokytojas Aloyzas Kuncė. Inteligentiškas vyriškis itin nusivylęs kaimo abejingumu kultūrai. Pats A.Kuncė, kurį laiką stebėjęs televizijos ekrane rodytą „Šokių dešimtuką“, po 25 santuokos metų nusprendė ištaisyti savo gyvenimo klaidą ir išmokti vestuvinį valsą.

„Per savo vestuves nemokėjau šokti valso ir šis kirminas mane graužė tiek metų. Todėl jau du mėnesiai, kai mokausi šokti. Jei matysiu naudą ir pažangą, pasikviesiu žmoną“, – apie savo trūkumus atvirai kalbėjo mokytojas.

Vyras teigė, kad jam svarbiausia išmokti klasikinių šokių – jų prireikia tradiciniuose lietuvių pasilinksminimuose. Lotyniški šokiai, anot jo, naudingi tik užsienyje.

Vestuvėms – tango

Tokia vyriškio iniciatyva itin džiugina vadovę L.M.Jancevičienę. Šiais laikais nemokėti valso ar polkos šokti savo vestuvėse, jos manymu, gėda. Todėl klubas sulaukia itin daug jaunavedžių. Kartu su sužadėtiniais šokti mokosi ir kiti būsimos šventės dalyviai.

Vadovė įsitikino, kad po šokių reklamos televizijoje vestuvininkai užsigeidžia kuo įmantresnės, originaliai pastatytos programos. Anksčiau piršliai prašydavo tradicinės polkos, o dabar reikalauja tango.

„Bambatrynis“ – nebemadingas

Nežinia, ar savo malonumui, ar nenorėdami apsijuokti aukštuomenės vakarėliuose, šokių pamokas pradėjo lankyti ir visuomenei žinomi asmenys. Trenerių duomenimis, savo judesius tobulina Panevėžio ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja medicinos reikalams Violeta Smilgienė, prekybos tinklo „BMS Megapolis“ Panevėžio skyriaus vadovas Donatas Čepė, Nacionalinės vartotojų teisių apsaugos tarybos mūsų miesto skyriaus vedėja Loreta Čerauskienė, Panevėžio rajono savivaldybės Architektūros skyriaus vedėjas Saulius Glinskis ir kiti.

Keista, bet kai kurie šių žmonių labai nenoriai pasakoja apie savo šokių patirtį. Norisi tikėti, kad dėl to kalta per menka praktika, nes, kaip teigė „Mozaikos“ vadovė , nėra jokių priežasčių slėpti tokį gražų pomėgį.

Tikslo slėpti nemato ir „Lietuvos dujų“ Panevėžio filialo technikos skyriaus direktorius Ramūnas Džiūvė. Jis didžiuojasi galėdamas šauniai pasirodyti aukštuomenės pokyliuose.

„Šokėjas kol kas esu menkas. Tačiau šokių aikštelėje jau galiu jaustis laisvai. Šokti mane privertė gyvenimas. Nuėjęs į svarbų pokylį jau nebesutrypsi „bambatrynio“. Į pasilinksminimų programą įeina tango ir kiti klasikiniai šokiai“.

Kartu su žmona lankydamas treniruotes, R.Džiūvė mano, kad mokėti šokti privalo kiekvienas. Vyriškis netgi siūlo mokykloje mokyti vaikus šokti, užuot dėsčius muziką.

Padaugėjo vyrų

Kur kas atviriau apie savo pomėgius kalbėjo šokių kolektyvų senbuviai. Treniruotėse praleidę ne vienerius metus, jie iki šiol džiaugiasi puikiu laisvalaikiu ir gera sportine forma.

Septynerius metus praleidęs šokių aikštelėje, visai neseniai po neilgos pertraukos į „Tango“ klubą grįžo teatro „Menas“ aktorius Ovidijus Kazarinas. Vyras neneigia, kad jo sprendimui įtakos turėjo ir televizija: „Kai energetinis akstinas krenta, suveikia reklama“. Jos poveikis, pasak aktoriaus, labiau atsiliepė stipriajai lyčiai. Iki tol vyrų šokdavo labai mažai.

„Šokiai dažniausiai – moterų reikalas. Jei pavyksta, jos ir atitempia savo sutuoktinius“, – „Sekundei“ kalbėjo O.Kazarinas.

Ir pats aktorius prisipažino, kad šokti jį įkalbėjo žmona. Mat ji, norėdama pakoreguoti savo kūno linijas, pasiūlė sutuoktiniui sporto arba šokių klubą. Be sportinės naudos, šokėjų pora rado dar daugiau privalumų: kartkartėmis jie kviečiami į tarptautinius konkursus ir pelnė ne vieną apdovanojimą.

Ragina kolegas

Po pertraukos grįžti į šokių aikštelę planavęs rajono Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Algirdas Kęstutis Rimkus vis dėlto šį pomėgį perdavė savo sūnui – studentui. Vėl pasinerti į muziką vedėją skatina mieli prisiminimai. Būtent besimokydamas šokti vyriškis susipažino su savo būsima žmona.

Tačiau ir dabar šis vyras sugeba sužavėti ne vieną šokių partnerę. Jo gabumai žinomi kiekvienoje rajono Savivaldybės šventėje. Vedėjas netgi bando paraginti savo kolegas pasekti jo pavyzdžiu. „Manau, kiekvienam vyrui reikia palankyti tokias pamokas. Tai labai smagu ir sveika“, – pabrėžė A.K.Rimkus.