„Nepretenduojame į objektyvumą, todėl vengiame žodžio „geriausi“. Šis reikšmingiausiųjų sąrašas – tai mūsų nuomonė apie tai, kas vyksta muzikiniame pasaulyje, mūsų profesionalumo ir indėlio į muziką suvokimas. Taip norime išreikšti pagarbą atlikėjams, kurie, redakcijos vertinimu, jos labiausiai nusipelnė už savo kūrybą, darbą bei pastangas“, - pranešime spaudai sako žurnalo „UrbaNation“ vyriausiasis redaktorius Martynas Karčiauskas.

Metų atradimas. 2006-ųjų metų reikšmingiausius žurnalas atrinko 9-iose kategorijose. Metų atradimo vardas suteiktas britpopo grupei „Gravel“, kuri sugebėjo papurtyti apsnūdusią lietuviškos muzikos rinką ir parodyti, jog prasimušti galima ir grojant kitaip.

Be to, „Gravel“ praėjusių metų pabaigoje išleido debiutinį albumą „Pockets Full of Fun“, lietuviškame kontekste skambantį iš tiesų šviežiai.

Metų muzikos asmenybė (pasaulyje). Pasaulinėje muzikos industrijoje, „UrbaNation“ vertinimu, vieną svarbiausių vaidmenų formuojant naują muzikos skambesį atliko reperis, prodiuseris Timbaland (Timothy Z. Mosley). Jis stipriai prisidėjo prie to, kad pasaulį išvystų ne tik nauji, bet ir novatoriški Justino Timberlake‘o (FutureSex/LoveSounds) ir Nelly Furtado (Loose) albumai.

Metų elektronika. Elektroninės muzikos erdvę savo kūryba pernai praturtino naujas žmogus, pasivadinęs „Golden Parazyth“ pseudonimu. Albumas „Apartment of Steel“ , alsuojantis lyrizmu ir romantika, suteikė lietuviškai electro naują atspalvį.

Metų hiphopas. Nepasižyminčioje atlikėjų gausa tautinio hiphopo scenoje 2006-aisiais įvyko labai reikšmingas debiutas – savo pirmąjį albumą „Antimaterija“ išleido jaunas kūrėjas MC Messiah. Originalūs tekstai, įvairių stilių sintezė ir naujas požiūris į hiphopą leidžia tikėtis, kad Lietuvoje šis muzikinis stilius įgaus naują pagreitį.

Metų pogrindžio debiutas. Pogrindžio (underground) scenai „UrbaNation“ paskyrė net 5 nominacijas. Metų pogrindžio debiuto vardas atiteko „ritual ambient/industrial“ projektui „Oorchach“, kurio autorius – dueto „Lauxna Lauksna“ narys PoPo. Projektą sunku priskirti prie kurio nors vieno muzikinio stiliaus, tačiau tai buvo vienas ryškiausių pernykščių debiutų visame lietuviškame underground‘e.

Metų punk rock. Punk roko scenoje labiausiai nusipelniusia reikšmingiausios vardo pernai pripažinta „ska punk“ stiliaus veteranų komanda „Dr. Green“. Jau 10-ąjį gimtadienį atšventusi grupė pasižymėjo ne tik muzikine, bet ir aktyvia organizacine veikla.

Metų metalas. Lietuviškoje sunkiojoje muzikoje 2006-aisiais žibėjo pagoniškais motyvais persunktą „black metal“ grojanti „Andaja“. Po pertraukos veiklą atnaujinusi grupė išleido naują albumą „Iš atminties“ ir sužavėjo metalo fanus įspūdingais koncertiniais pasirodymais.

Metų neofolk. Šioje kategorijoje „UrbaNation“ maloniai nustebino post-folklorinės muzikos projektas „Donis“. Naujajame albume „Bitė lingo“ subtiliai suderintas elektronikos ir istorinių karinių lietuviškų dainų skambesys.

Metų industrial/dark ambient. Didžiausią indėlį į šios krypties muziką įnešė projekto „Girnų Giesmės“ autorius Laurynas Jukonis. Jis 2006 m. su skirtingais projektais išleido net 3 albumus: Girnų Giesmės „Tiems, kas budi už slenksčio“; Oro!oro! „Ilgesio rubikonai”; Nulis „2006.01.12“. Nors kūrėjas yra laikomas lietuviško „post industrial“ pradininku, tačiau nesiliauja stebinti savo unikalumu ir nenuspėjamumu.

Apie visus metų reikšmingiausius plačiau skaitykite vasario mėnesio „UrbaNation“ numeryje.

„UrbaNation“ – tai mėnesinis žurnalas apie muziką ir šiuolaikinę miesto kultūrą, pradėtas leisti pernai. Leidinyje dirba radijo stočių „Zip FM“ bei „Radiocentras“ muzikos redaktoriai, savo autorines skiltis rengia žinomi muzikantai. Be muzikos „UrbaNation“ rašo apie kiną, madą, šiuolaikinį meną, ekstremalų sportą ir kitas temas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją