Problemų turi ir jauni

Gydytojas dermatovenerologas seksologas Pragiedrulis Velička apgailestavo, kad vyrai vis dar vengia praverti specialisto kabineto duris.

„Pastaruoju metu dėl savo vyrų dažniau apsilanko moterys. Vyrai neretai dar gėdijasi. Bet kodėl nebijoma kreiptis dėl skrandžio sutrikimų, širdies, o seksualine sveikata vis dar bijoma rūpintis?“- stebėjosi pašnekovas.

Jo teigimu, drąsesni jaunosios kartos vyrai. Kai kuriuos iš jų erekcijos sutrikimai ima varginti dar paauglystėje.

„Svarbu pastebėti laikotarpį maždaug nuo 12 metų, kai prasideda hormonų audros ir aktyviai ima reikštis jaunuolio seksualumas. 16 – 25 metų vaikinų ligas dažniausiai lemia psichologinės priežastys: kuklumas, netinkamas auklėjimas, lytinių santykių baimė, patyčios“, - vardijo specialistas.

Kenkia kvaišalai

Dažniausiai negalavimais ima skųstis klaipėdiečiai vyrai, sulaukę 35 metų amžiaus.

„Apie 70 procentų vyrų nuo 20 iki 40 metų amžiaus jaučiasi praradę vyriškumą dėl streso, įtempto darbo, nesaugumo dėl ateities. Nuo 40 metų erekcijos sutrikimus paprastai nulemia padidintas kraujospūdis, diabetas, širdies, galvos smegenų kraujagyslių susirgimai“, - aiškino dermatovenerologas.

Anot jo, dauguma pacientų – vyrai, turintys ne mažiau dviejų dešimčių metų rūkymo stažą.

„Tokiems vyrams patariu - mesk rūkyti, tada ateik po mėnesio ir pakalbėsim. Metus žalingą įprotį galima atstatyti visas lytinių organų funkcijas“, - tikino P.Velička.

Specialistas ragino atsisakyti ir besaikio alaus gėrimo. „Alų pradeda ragauti jau trylikamečiai, tada sulaukę trisdešimties jie jau turi problemų su erekcija. Alus nėra afrodiziakas ir aistros nekursto“, - tvirtino gydytojas.

Lytinę potenciją gali susilpninti ir traumos, stuburo lūžiai.

Gėda pripažinti

Daugelį vyrų kamuoja psichologinė impotencija, kurią paskatinti gali nesupratinga moteris.

„Nepatenkinta žmona gali įteigti vyrui, kad jis nevykėlis. Tai prilygsta vyro mirčiai. Deja, daugelis porų vis dar vengia kalbėtis apie intymius dalykus. Jos negali peržengti barjero. Partneriai bijo išsakyti savo seksualinius poreikius, nes gali būti palaikyti ištvirkusiais“, - sakė seksologas.

Po kelerių santuokos metų, anot P.Veličkos, aistra natūraliai atvėsta. Tačiau abiejų geranoriškumas gali daug ką išspręsti. Specialistas pasakojo, kad daugelis vyrų dar bijo pripažinti, kad susirgo lytiniu keliu plintančia liga.

„Tai vadinama venerofobija. Žmonėms dar vaikystėje įteigiama, kad sirgti venerinėmis ligomis gėdinga“, - sakė pešnekovas.

Jis patarė vyrams dažniau apsilankyti pas specialistą, nes ilgai nešiojama infekcija, apie kurią pats pacientas nieko nežino, gali pridaryti didelių problemų. Yra žinoma 12 vadinamųjų lytiniu keliu plintančių ligų. Šiuo keliu galima užsikrėsti ir niežais, hepatitu B ir C.