Neseniai išleidai naują albumą, jis vadinasi „Dabar ir čia“. Ką gi reiškia šis pavadinimas?

Iki šio albumo buvau išleidęs šešis, kurių pavadinimai labiau metaforizuoti - „Krantas“, „Svajonės“. Naujajam pasirinkau ganėtinai konkretų pavadinimą - „Dabar ir čia“. Tai reiškia, kad visos mano mintys, kurios susikaupė per pastaruosius metus yra čia ir dabar - albume, kurį laikote rankose.

Naujajame albume dainos vien tik apie meilę?

Mano nuomone, verta dainuoti tik apie meilę arba mirtį. Tačiau apie mirtį, manau, dainuosiu, kai sulauksiu 125 metų, o kol kas esu dar tik 25-erių, tad dainuoju apie meilę. (Juokiasi.)

Nebijai, jog žmonės gali persisotinti dainų vien šia tema?

Na, naujajame albume yra ir viena daina, pavadinta „Pasaulis nuostabus“. Ji - tiesiog apie gražų pasaulį.

Bet pats juk klausai ne vien dainų apie meilę?

Klausau daug ir įvairių dainų, bet nuo kūrinių apie meilę nepabėgsi. Pripažinkime, kad jos populiariausios ir sukurta daugiausia.

Kuo tave taip žavi tos dainos apie meilę?

Tiesiog nežinau, apie ką dar dainuoti... Būčiau Marijonas Mikutavičius, tuomet galbūt dainuočiau apie krepšinį ar futbolą. (Juokiasi.) Bet kad ir kaip būtų, mano gyvenime vis dėlto svarbiausi yra jausmai.

Nebemuzikuos atsiradus nuosmukių

Kuo apskritai gali nustebinti naujasis albumas „Dabar ir čia“?

Sunku vis dar kažkuo stebinti klausytojus, kai tai jau septintasis „Delfinų“ darbas. Bet aš net pats save nustebinau dainų, kurias rinkausi albumui, gausa. Prieš ruošdamas albumą „Dabar ir čia“ jau turėjau 24 sukurtas naujas dainas. Iš jų tereikėjo atrinkti 10 geriausių. Tačiau man buvo labai gaila likusių dainų, tad atrinkau dar 4 papildomai. Be to, gerbėjus turėtų nustebinti tai, kad albumas yra daug kokybiškesnis už visus ankstesnius „Delfinų“ darbus.

Gerbėjai naujausią tavo albumą vadina brandžiausiu, o pats ar nebijai šiuo žodžiu apibūdinti savo darbo?

Vadovaujuosi tokia nuostata: kiekvienas naujas darbas turi būti brandesnis už ankstesnįjį. Jei kada nors išleisiu albumą ir pasakysiu, kad grįžau prie ištakų, jau geriau nusižudysiu. Aš išvis neleisčiau tokio albumo, jei suprasčiau, kad nepavyksta padaryti geriau, negu buvo prieš tai. Naujausias mano albumas ar knyga privalo būti brandesni nei prieš tai buvę.

Muzikuodamas nuolat tobulėji, o ar pasitaiko nuosmukių muzikinėje karjeroje?

Ne, nuosmukių nepasitaiko. Pagal mano gyvenimo filosofiją, jei jau muzikinėje plotmėje pasitaikys nuosmukis, reikės baigti karjerą.

Vagystes atleidžia

Prieš šventes „Delfinų“ interneto puslapyje buvo publikuota daina „Jei liūdesys tave sušildo“. Tai - dovana gerbėjams?

Tai perdaryta originalios dainos versija, kurią galėjo nemokamai parsisiųsti visi, apsilankę mūsų svetainėje. Kaip ir sakiau, iki naujojo albumo pasirodymo buvo sukurta tiek dainų, kad į vieną albumą negalėjo tilpti. Nebetilpo ir ši. Nenorėjau jos palikti užmarštyje, tad nusprendžiau pasidalyti su gerbėjais.

O kaip reaguoji į tai, jog gerbėjai, užuot pirkę „Delfinų“ albumus, dainas mieliau parsisiunčia iš interneto?

Kaip atlikėjas, sudaręs sutartį su leidybos kompanija, neturėčiau teisės sakyti, kad tai yra gerai. Bet jei to manęs paklaustų koks nors draugas, turbūt atsakyčiau, jog man svarbiausia ne tai, kiek parduota albumų, o ar daug žmonių, kurie išgirs mano dainas.

Nori pasakyti, kad tavo dainos - dovana gerbėjams? Netgi ir tiems, kurie vagia jas iš interneto?

Tikrai nejaučiu pykčio ar neapykantos tiems, kurie taip elgiasi. Tai yra kiekvieno žmogaus sąžinės reikalas. Ne man teisti, tad dėl to nesmerkiu savo gerbėjų.

O pačiam nėra tekę nelegaliai parsisiųsti dainų?

Namuose neturiu nei interneto, nei kabelinės televizijos. Kodėl? Tiesiog nenoriu, kad tokie nereikšmingi dalykai ir prietaisai neatimtų laiko.

Svarbiausia - įvertinimas

Kaip manai, ar liktų tavo gerbėjų, jei staiga nutrauktum muzikinę karjerą?

Ne visi, bet, manau, liktų. „Delfinai“ nėra vienos dainos ar vieno albumo grupė. „Delfinai“ - tai ilgai gyvuojantis muzikinis projektas. Tad tikri gerbėjai, kurie yra su mumis nuo pat pradžių, manau, liktų. Matau, kad „Delfinų“ gerbėjų klube žmonės susipažįsta, suranda draugų bei tampa neatskiriamais. Tai, kad mano muzika ir veikla padėjo jiems susidraugauti, man yra pats didžiausias įvertinimas. Žmonės, kuriuos sujungė „Delfinai“, manau, tikrai mūsų nepamirštų.

O ar pats išgyventum, jei tektų atsisakyti muzikavimo?

Aš esu toks žmogus, kuris visada randa veiklos. Tad jei, pavyzdžiui, Lietuvoje atsirastų įstatymas, skelbiantis, jog nuo vasario 1 dienos visa popmuzika bus uždrausta, vis vien atrasčiau ką veikti, nors ir sunku būtų atsisakyti muzikavimo. Man svarbiausia, kad pats turėčiau gitarą, fortepijoną, ir jei jų iš manęs neatimtų, viskas būtų gerai.

Dainas galėtum kurti tik sau ar vis dėlto svarbu, kad jas kas nors išgirstų?

Iš tiesų tai labai svarbu. Vis dėlto pagrindinis motyvas ką nors daryti - kitų žmonių įvertinimas.

Kokioms profesijoms dar būtum tinkamas, be muzikavimo?

Esu filologas, tad bet kada galėčiau dirbti redaktoriumi, korespondentu, mokytoju. Kitas išsilavinimas, kurį turiu, - tai muzikos, kino ir teatro vadyba. Taigi dar galėčiau dirbti ir teatro vadybininku... Save realizuoti problemų nematau, ypač kai tai susiję su darbu.

Kiekvienas žingsnis - savireklama

Girdėjau, rašai antrą knygą. Apie ką ji bus? (Stano prieš trejus metus parašė skeptiškai vertinamą apysaką „Kiek kainuoja ilgesys“, - red. pastaba.)

Ji bus visai kitokio žanro nei pirmoji mano knyga. Detalių kol kas atskleisti nenoriu. Galiu išduoti tik tiek, jog naujajame albume „Dabar ir čia“ yra ištrauka iš šios knygos.

Knyga jau baigta? Kada ją bus galima išvysti knygynų lentynose?

Manau, po poros mėnesių. Knyga jau beveik baigta - liko tik galutiniai korekcijos darbai, ir atiduosiu ją redaguoti.

Viename savo interviu esi užsiminęs, jog pirmoji tavo knyga - savireklamos dalis. Tad galbūt rašymas didelio malonumo neteikia?

Sunku perteikti visas emocijas vien tik daina. Kai to nepavyksta padaryti, atsiranda noras imtis knygos. Tiesa, kad esu sakęs, jog knyga - savireklamos dalis. Net ir dabar šis interviu juk nėra dviejų žmonių, kurie nusprendė linksmai pasišnekučiuoti, pokalbis. Tai irgi yra savireklamos dalis. Jeigu esi žinomas žmogus, tavo gyvenimas, albumų pardavimas priklauso nuo populiarumo. Todėl vos ne kiekvieną mano veiksmą galima vertinti kaip tiesioginę reklamą ar savireklamą.