Šios sutarties pagrindu gerai žinoma sostinės Vilniaus universiteto psichiatrijos klinika ir psichikos sveikatos centras Vasaros gatvėje per trejus metus bus renovuoti ir paversti modernia psichiatrijos ligonine bei psichiatrijos centru, kur bus įgyvendinamos šiuolaikiškos psichosocialinės reabilitacijos, krizių sprendimo ir pagalbos namuose programos, ruošiami ateities psichikos sveikatos specialistai visai šaliai, teikiama informacija apie naujoves psichiatrijos srityje.

Rekonstruotas centras virs modernia švietėjiška baze - pasaulinio garso psichiatrijos specialistai atvyks į centrą perduoti savo patirties lietuvių specialistams. Tai svari parama Vilniaus universitetui, ruošiančiam psichiatrijos specialistus. Savo ruožtu, perėmę užsienio patirtį lietuvių specialistai rengs mokymus apie modernią psichiatriją kitų šalių - Kaliningrado, Ukrainos, Baltarusijos, Gruzijos ir kt. - specialistams.

Po ilgų svarstymų Vilniaus savivaldybė nusprendė neuždaryti sostinės psichikos sveikatos centro bei ligoninės ir pagerinti čia teikiamų paslaugų standartus iki europinio lygio. Finansinė Vilniaus savivaldybės parama yra labai svari - garantuojamas atlyginimas šiuo metu ten dirbančiam personalui, numatyta didelė savivaldybės investicija, skirta pastatų renovacijai ir pritaikymui paslaugoms teikti - iš viso 3 milijonai litų.

Daugelis Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro pastatų statyti 1927 metais ir nuo to laiko nerenovuoti. Todėl daugelyje patalpų sąlygos ligoniams yra labai blogos - apleisti tualetai, didžiulės palatos, neatitinkančios šiuolaikinių ligoninės standartų.

Po renovacijos psichikos sveikatos centras Vasaros gatvėje taps triaukščiu moderniu pastatu, kuriame vietos bus kur kas daugiau, nei reikia perkelti dirbti specialistams iš Maloniosios ir Birutės gatvėse buvusių įstaigų, kurias nuspręsta parduoti už 6 mln. Litų, lėšas investuojant į minėto centro renovaciją bei veiklos finansavimą.

Kitus projektus Vilniaus medikams padės įgyvendinti tarptautinis fondas "Ženevos iniciatyva psichiatrijoje", Olandijos vyriausybė, privatūs Olandijos fondai, Olandijos pranciškonų vienuoliai, Didžiosios Britanijos mokslininkai bei fondai.

Pagrindinis projekto vykdytojas fondas "Ženevos iniciatyva psichiatrijoje" buvo įkurtas 1980 metais Olandijoje. Jo pagrindinis tikslas tuo metu buvo kova su piktnaudžiavimu psichiatrija politiniams tikslams Sovietų Sąjungoje bei Rytų Europos šalyse. Pasikeitus politinei situacijai šiame regione, pasikeitė ir fondo uždaviniai.

Dabar ŽIP rūpinasi psichikos sveikatos reformų įgyvendinimu visame pasaulyje: kuria pagalbos psichikos ligoniams tarnybų tinklą, modernizuoja jau esamų psichikos sveikatos centrų veiklą, rūpinasi psichikos ligonių gyvenimo kokybės gerinimu ir formuoja naują visuomenės požiūrį į psichikos sveikatą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją