Jeigu esate mama, labai tikėtina, kad esate ir seksualiai nenusiteikusi. Tačiau pirmiausia jūs turite sąžiningai ir atvirai pažiūrėti į problemą.
Dr. Valerie Davis Raskin
dalijasi savo patirtimi. “Būdama motina ir besimokydama motinystės aš pastebėjau šiuos dalykus, susijusius su motinyste ir seksu:

1. Jūs ne vienintelė.

Žemas seksualinis potraukis yra pati dažniausia ir būdingiausia problema tarp motinų. Apie 80 procentų moterų praranda savo libido pirmaisiais metais po vaiko gimimo ir nedaugelis jų vėl atranda jį iš naujo.

2. Ignoruodama problemą jūs jos neišsprendžiate.

Jus gundo mintis visiškai atsisakyti seksualinio gyvenimo. Tačiau jeigu jūs paprasčiausiai laukiate, kada po vaiko gimimo sugrįš aistra, tai panašu į situaciją, jeigu lauktumėte, kada jūsų antsvoris išnyks: tai tik iliuzija. Jūs turite prisiimti atsakomybę. Beje, ar 18 metų – ne per ilgas laiko tarpas laukti?

3. Tai tikriausiai ne dėl jūsų hormonų.

Mes įpratusios kaltinti hormonus priešmenopauziniu, menopauziniu laikotarpiu, tačiau jeigu jums 32-ji, jums tikrai nepriešmenopauzinė stadija, o net jeigu ir jums jau atėjo menopauzė, atminkite, kad silpnas seksualinis potraukis nėra neišvengiama pasekmė. Žinoma, vyriška testosteronų dozė tikrai padarytų stebuklą ir sugrąžintų jūsų libido, tačiau realybėje protas yra svarbiausias žmogaus seksualinis organas. Pasitikėjimas savimi, savo kūno pažinimas, smalsumas, drąsa ir žaismingumas yra keletas brandžios moters privalumų, kurie gali atgaivinti jūsų seksualinę dvasią.

4. Gali būti, kad problema esate jūs pati.

Motinystė sukuria neįmanomus lūkesčius. Jeigu jūs įsitikinusi, kad norint būti gera motina, vaikui reikia atiduoti paskutinį savo energijos lašą, tai nereikia stebėtis, kad esate per daug pavargusi užsiimti seksu. Motiniškas perfekcionizmas bei perdėtas aukojimasis paverčia jūsų gyvenimą tikra rutina ir jūsų aistros atgimimui nelieka jokių galimybių. Tik jūs galite nuspręsti, kad turite pasirūpinti ir savimi.

5. Gali būti, kad problema yra vaikai.

Daugelyje šeimų tėvai tampa vaikų vergais. Kūdikiams reikalingas dėmesys tą pačią sekundę, kai juos ištinka problema. Tačiau vyresni vaikai gali palaukti, jie turi išmokti gerbti tėvų privatumą ir gerbti jūsų ribas. Priminkite sau, kad net jeigu jie to nežino, geras tėvų seksualinis gyvenimas yra gero vaikų gyvenimo pagrindas. Savaitgalis, praleistas užmiestyje be vaikų ar spyna miegamojo duryse pasitarnaus tėvų geismo patenkinimui bei šeimos stabilumui.

6. Gali būti, kad problema yra vyras.

Jeigu keturios ar penkios moterys nori, kad jų vyrai kuriam laikui pamirštų seksą, tai viena jų tikrai norėtų, kad jis prisimintų senas dienas. Maždaug vienas iš trijų suaugusių vyrų kažkuriame savo gyvenimo periode patiria seksualines disfunkcijas. Būtent seksas santuoką paverčia unikaliais santykiais ir jūs turite teisę pradėti pokalbį: “Brangusis, aš manau, kad mes turime problemą, kurią reikėtų aptarti.”

7. Gali būti, kad jūsų santykiai yra problema.

Santuokos problemos dažnai slepiasi už seksualinio gyvenimo problemų. Sumažėjęs seksualinis potraukis gali atsirasti dėl nepakankamo dėmesio vienas kitam, konkuruojančių tėvystės reikalavimų, tačiau kartais jis atspindi problemą pačioje infrastruktūroje. Mėginimai atgaivinti aistrą yra sėkmingiausi, kai yra sveikas pačios santuokos pagrindas.

8. Daugeliui motinų pokalbiai apie seksą su vyru, su kuriuo jos mylisi, yra baisiau nei dantų kanalų operacija be nuskausminimo.

Visiškai suprantama, kad kai kurioms moterims pokalbiai apie seksą yra labai sunkūs, tačiau viltinga tyla nepasiteisina. Jeigu būtumėte galėjusi, jau seniai būtumėte suradusi netiesioginį būdą. Pirmieji mėginimai kalbėtis sekso tema gali būti labai nejaukūs, tačiau, laimei, drovumas nėra amžinas. Yra verta patirti ir nugalėti šį diskomfortą, nes rezultatai tikrai atsipirks. Bendravimas miegamajame yra įgūdis, kurio gali išmokti bet kuri moteris.

8. Mes drąsiai galime atmesti kultūrinį cenzorių.

Filmai, novelės, televizijos laidos beveik niekuomet nerodo mylinčių, atsakingų ir atsidavusių motinų kaip seksualiai aktyvių. Niekam “seksualumas” nesiasocijuoja su motina, sergančia už vaiką per jo futbolo komandos varžybas. Kas gi mylisi galinėje šeimyninio mikroautobusiuko sėdynėje? Deja, būtent mums priklauso surasti tikslius ir tinkamus šaltinius, kurie leistų mums išjungti vidinį kritiką, neleidžiantį patenkinti savo smalsumo. Laimei, būtent mes galime atmesti šiuos motinystės mitus.

10. Aistringi tėvai turi aistringas vertybes.

Vertybės, kuriomis dalinasi aistringi tėvai, yra dėmesingumas, dėkingumas, humoro jausmas, bendravimas, drąsa, lankstumas, vaizduotė, imlumas, pasitikėjimas, pažeidžiamumas. Tam visiškai nereikalingas išorinis maitinimo šaltinis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją