mėsos patiekalus gardinkite virškinimą gerinančiais prieskoniais - kalendra, krapais ir kmynais - jie ne tik suteiks patiekalams gerą skonį, bet ir palengvins virškinimą;

desertus gardinkite pipirmėtės lapais, cinamonu, imbieru – jie sumažins šventinio persivalgymo sukeltus negalavimus;

vietoj kavos ar arbatos svečiams pasiūlykite kmynų, pipirmėčių, ar ramunėlių užpilo;

kartu su mėsos patiekalais patiekite gausų daržovių garnyrą;

tradicines mišraines su majonezu keiskite į užpiltas aliejumi – puikiai tinka virtų burokėlių su kmynais ir aliejumi, žalių obuolių ir morkų, kitos panašiai pagamintos salotos;

riebesnį maistą tinka užgerti taure raudonojo ar baltojo vyno;

šventinį stalą papuoškite šviežiais vaisiais – jie padės išvengti kai kurių virškinimo sutrikimų.

Patarimai besivaišinantiems:

prieš šventinius pietus ar vakarienę išgerkite puodelį virškinimą gerinančios arbatos, suvalgykite šiek tiek maisto, turinčio daug baltymų ir ląstelienos;

valgykite patiekalus nedidelėmis porcijomis, tarp ragavimų darydami keliolikos minučių pertraukas ir užsigerdami negazuotu mineraliniu vandeniu;

nesistenkite visko išragauti per pirmąjį pusvalandį, net jei prieš tai visą dieną nevalgėte - sotumo jausmas “ateina” po dvidešimties minučių; valgykite daug vaisių, gerkite jų sulčių;

nepradėkite vaišių nuo riebių patiekalų - jie lėtina virškinimą. pirmiausiai valgykite greitai virškinamas salotas, virtus bei pertrintus valgius;

atsisakykite arba tik ragaukite keptos mėsos patiekalų, sūdytų, marinuotų bei rūkytų valgių;

egzotiškus patiekalus ar jūros gėrybes ragaukite kai šiek tiek užvalgysite įprasto maisto;

tarp skirtingų patiekalų suvalgykite žalių daržovių – jos padės geriau virškinti “sunkius” ar neįprastus patiekalus;

valgykite neskubėdami, gerai sukramtydami kiekvieną kąsnį.

Kaip neapgirsti:

išsirinkite vienos rūšies alkoholinį gėrimą ir stenkitės tuo apsiriboti;

jokiu būdu nemaišykite skirtingų rūšių alkoholinių gėrimų, nes galvos skausmo neišvengsite;

jei įmanoma, venkite saldžių bei pusiau saldžių vynų, nes jie gali sukelti nemalonių pojūčių skrandyje;

neužsigėrinėkite alkoholinių gėrimų įvairiais gazuotais vaisvandeniais; alkoholinius gėrimus skiesti geriausia nesaldžiomis sultimis arba negazuotu mineraliniu vandeniu;

alkoholinius gėrimus stenkitės užkąsti kaloringu patiekalu.

Kitą dieną po vaišių:

išgerkite stiklinę šilto vandens su medumi ir citrina;

valgykite lengvai virškinimą, daug ląstelienos turintį maistą, gerkite daug skysčių;

lengvai apgirtus, padeda svogūnas, džiovintų aviečių nuoviras arba konservuotos aviečių uogos;

verta ilgiau pasivaikščioti gryname ore.