desertus gardinkite pipirmėtės lapais, cinamonu, imbieru – jie sumažins šventinio persivalgymo sukeltus negalavimus;
vietoj kavos ar arbatos svečiams pasiūlykite kmynų, pipirmėčių, ar ramunėlių užpilo;
kartu su mėsos patiekalais patiekite gausų daržovių garnyrą;
tradicines mišraines su majonezu keiskite į užpiltas aliejumi – puikiai tinka virtų burokėlių su kmynais ir aliejumi, žalių obuolių ir morkų, kitos panašiai pagamintos salotos;
riebesnį maistą tinka užgerti taure raudonojo ar baltojo vyno;
šventinį stalą papuoškite šviežiais vaisiais – jie padės išvengti kai kurių virškinimo sutrikimų.
Patarimai besivaišinantiems:
prieš šventinius pietus ar vakarienę išgerkite puodelį virškinimą gerinančios arbatos, suvalgykite šiek tiek maisto, turinčio daug baltymų ir ląstelienos;
valgykite patiekalus nedidelėmis porcijomis, tarp ragavimų darydami keliolikos minučių pertraukas ir užsigerdami negazuotu mineraliniu vandeniu;
nesistenkite visko išragauti per pirmąjį pusvalandį, net jei prieš tai visą dieną nevalgėte - sotumo jausmas “ateina” po dvidešimties minučių; valgykite daug vaisių, gerkite jų sulčių;
nepradėkite vaišių nuo riebių patiekalų - jie lėtina virškinimą. pirmiausiai valgykite greitai virškinamas salotas, virtus bei pertrintus valgius;
atsisakykite arba tik ragaukite keptos mėsos patiekalų, sūdytų, marinuotų bei rūkytų valgių;
egzotiškus patiekalus ar jūros gėrybes ragaukite kai šiek tiek užvalgysite įprasto maisto;
tarp skirtingų patiekalų suvalgykite žalių daržovių – jos padės geriau virškinti “sunkius” ar neįprastus patiekalus;
valgykite neskubėdami, gerai sukramtydami kiekvieną kąsnį.
Kaip neapgirsti:
išsirinkite vienos rūšies alkoholinį gėrimą ir stenkitės tuo apsiriboti;
jokiu būdu nemaišykite skirtingų rūšių alkoholinių gėrimų, nes galvos skausmo neišvengsite;
jei įmanoma, venkite saldžių bei pusiau saldžių vynų, nes jie gali sukelti nemalonių pojūčių skrandyje;
neužsigėrinėkite alkoholinių gėrimų įvairiais gazuotais vaisvandeniais; alkoholinius gėrimus skiesti geriausia nesaldžiomis sultimis arba negazuotu mineraliniu vandeniu;
alkoholinius gėrimus stenkitės užkąsti kaloringu patiekalu.
Kitą dieną po vaišių:
išgerkite stiklinę šilto vandens su medumi ir citrina;
valgykite lengvai virškinimą, daug ląstelienos turintį maistą, gerkite daug skysčių;
lengvai apgirtus, padeda svogūnas, džiovintų aviečių nuoviras arba konservuotos aviečių uogos;
verta ilgiau pasivaikščioti gryname ore.