Apie populiariausius bei retesnius kalėdinius medelius kalbamės su Raudondvario medelyno viršininke R. Žebrauskaite.

Medelyne domėjimąsi eglutėmis pajuntame jau lapkričio pradžioje. Kai kas stengiasi suspėti pasodinti įsigytą medelį kieme, kad vėliau galėtų papuošti. Kiti yra labai apdairūs: nori išsirinkti pirmieji, kad vėliau neliktų tuščiomis rankomis. Pastebėjome, kad pirmiausia puoštis pradeda kavinės, restoranai, vėliau įstaigos, vaikų darželiai ir kt. Mes auginame kalėdinius medelius, veisiame eglučių plantacijas. Tai darome ne vien dėl to, kad apsaugotume įveistas miško kultūras. Gamtoje rasti labai gražią, taisyklingą eglutę nėra lengva. Be to, plantacijose galima išauginti įvairesnių, įdomesnių ir gražesnių medelių.

Labiausiai pažįstama yra paprastoji eglė (Picea abies). Ji natūraliai paplitusi mūsų miškuose. Jeigu medelis nukirstas miške, jis tikriausiai bus plačia laja, retais spygliais, liaunomis, beveik horizontaliomis šakomis. Jeigu parsineštas iš palaukės, šakos tankesnės, jų viršūnės pakilusios į viršų, spygliai tankūs.

Didžiausias trūkumas – nukirsta ir patekusi į šiltą patalpą, paprastoji eglė gana greitai numeta spyglius. Taigi ją reikia stengtis pastatyti į šaltesnę patalpą, pamerkti arba įstatyti į indą su smėliu, kurį būtina reguliariai laistyti. Taip ilgiau išsaugosite žaliaskarės spyglius.

Pačios populiariausios ir labiausiai perkamos yra dygiosios eglės (Picea pungens), dažniausiai vadinamos sidabrinėmis. Tai labai puošnūs medeliai. Lajos kūgiškos, taisyklingos. Šakos beveik horizontalios, tvirtos. Atskirų medžių spyglių spalva įvairi: nuo žalios iki sidabriškai, melsvai žalios, sidabriškos, melsvos. Jie tvirti, nusmailėję, todėl labai dygūs, pasišiaušę. Ant šakų laikosi ilgai. Net ir sudžiūvusios eglės spygliai nenukrenta, todėl ja galima džiaugtis labai ilgai.

Kalėdoms galima puošti ir balzaminį kėnį (Abies balsamea). Laja siaura, kūgiška. Liemuo tiesus, žievė pilka, lygi, su sakų pūslelėmis. Spygliai žali, žvilgantys, viršūnė buka. Spygliai išsilaiko ilgai, puošiant nebado rankų. Kadangi medelio laja siaura, jis užima nedaug vietos ir puikiai tinka nedidelėje patalpoje.

Danijoje teko matyti paprastųjų pušų (Pinus sylvestris) plantaciją, kur medeliai šiek tiek formuojami ir ruošiami eksportui į Angliją kaip kalėdiniai. Medelyne specialiai jų neauginame, tačiau kasmet vieną kitą parduodame. Norinčiųjų įsigyti ir puošti pušų šakas atsiranda nemažai. Nenorėčiau siūlyti svetimšalių madų, tačiau jei niūrią žiemišką nuotaiką gali pataisyti gražus medelis - kodėl gi ne.