Daugelis ir šiandien tiki, kad iki Kūčių reikia atlikti visus svarbiausius darbus, atiduoti skolas, susitaikyti su žmonėmis, kuriems ką nors negero buvo padaręs. Priešingu atveju visą laiką skendėsi skolose ir nuolat nesutarsi su aplinkiniais. Sakoma, kuris ilgiau Kūčias valgys, ilgiau gyvens. Apeiginis kūčios valgymas turi lemti derlingus, vaisingus ateinančius metus.

Per Kūčias negalima:

valgyti mėsiškų patiekalų,
ko nors skolinti - kartu ir savo laimę atiduosi,
siūti, nes gyvuliai sunkiai prieauglio susilauks,
dirbti jokio darbo, nes vasarą didelės audros siaus ir žalos pridarys.

Kūčių stalui siūlome

Žuvų pyragas

500 g menkės arba bet kokios baltos žuvies filė be kaulų ir odos,
500 g lašišos arba bet kokios raudonos žuvies filė be kaulų ir odos,
500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos,
500 g svogūnų,
30 g sviesto,
trupučio krapų ir petražolių (viso – 80 g),
kiaušinis,
druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Svogūnus nulupti ir apkepinti šaukšte sviesto, pagardinti druska ir maltais juodaisiais pipirais ir išmaišyti su smulkintais krapais ir petražolėmis.

Žuvis nuplauti ir gerai servetėle nusausinti. Iš šaldytos tešlos iškočioti du pailgus lakštus. Vieną dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, ant tešlos dėti lašišos filė, pagardinti druska ir maltais juodaisiais pipirais, ant žuvies sudėti pakepintus svogūnus, ant jų dėti menkės filė ir ją taip pat pagardinti druska ir maltais juodaisiais pipirais. Ant viršaus dėti antrąjį tešlos lakštą, užlenkti, pakišant po apatiniu lakštu. Pyragą aptepti kiaušinio plakiniu ir kepti 180 laipsnių karštumo orkaitėje 20-25 min.

Grikių košė su riešutais

200 g grikių,
2 šaukštuose sviesto,
100 g džiovintų abrikosų,
100 g džiovintų slyvų,
100 g graikinių riešutų.

Grikius nuplauti, gerai nuvarvinti, apkepti svieste. Abrikosus, slyvas supjaustyti kubeliais, graikinius riešutus pakepinti, sukapoti, sumaišyti su grikiais, užpilti verdančiu vandeniu, pagardinti druska ir virti. Košę patiekti su grietinėle.

Morkų sklindžiai garnyrui

200 g morkų,
kiaušinis,
2 šaukštai miltų,
2 šaukštai saulėgrąžų,
druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Burokine tarka sutarkuotas morkas sumaišyti su kiaušiniu, miltais, saulėgrąžomis, druska, pipirais. Sklindžius kepti aliejuje, nusausinti nuo riebalų ir patiekti kaip garnyrą.

Troškinti rauginti kopūstai su vynuogėmis

150 g svogūnų,
150 g žąsų taukų,
750 g raugintų kopūstų,
3 lauro lapai,
15 trintų kadagio uogų,
50 g baltojo vyno,
150 g juodų ir 150 g vynuogių.

Svogūnus sukapoti ir apkepinti taukuose, sudėti nuspaustus ir dar kartą smulkiai supjaustytus raugintus kopūstus, lauro lapus, kadagio uogas, supilti vyną ir troškinti 1 val. Baigiant troškinti, sudėti per pusę supjaustytas vynuoges ir dar kelias minutes patroškint.