Kūdikio atsiradimas yra vienas didžiausių gyvenimo stebuklų, kuriam įsisavinti prireiks daug pastangų ir laiko. Prie visų rūpesčių prisidės ir tai, kad pirmosiomis dienomis po gimdymo jūs būsite nepastovios fizinės ir psichinės būklės. Kartais gali atrodyti, jog gyvenimas tampa nesibaigiančiu maitinimu, vystyklų keitimu ir bemiegėmis naktimis. Nežiūrint to, pasistenkite retsykiais nuo visko atitrūkti, kad galėtume mėgautis pirmosiomis motinystės savaitėmis. Atminkite, jog ne visada pavyks būti gera motina, todėl žiūrėkite į save atlaidžiau bei mokykites, rašo uktv.co.uk.

Et, tie hormonai...

Naujosios mamos teigia, kad iškarto po gimdymo jaučiasi labai pakylėtos, tačiau atsiradus pienui (dažniausiai 3-5 dienos po gimdymo), jos tampa labai jautrios. Taip atsitinka dėl hormoninių pokyčių ir tai yra visiškai normalu. Viskas susitvarkys po kelių dienų, bet jeigu Jums neramu – pasikalbėkite su akušere ar sesele. Labai retai tai būna pogimdyvinės depresijos požymis, todėl be reikalo nesijaudinkite.

Pagalba

Vienas svarbesnių dalykų, kuriuos Jūs galite padaryti kaip ką tik „iškepta“ mama, tai priimti šeimos bei draugų pagalbą ir palaikymą. Jūsų partneris ir kūdikio tėvas dažniausiai bus pagrindinis ramstis, tačiau jeigu pirmomis dienomis jo šalia nebus, pasistenkite šalia turėti žmogų, kuriuo pasitikite. Taip pat visada priimkite pasiūlymus pagaminti Jums valgyti, sutvarkyti namus ar prižiūrėti vaikus. Tačiau kartais Jums gali užsinorėti ramybės ir pabūti su kūdikiu; tada galite mandagiai pasakyti, jog norėtumėte susitikti, tačiau dabar Jums reikalingas poilsis.

Saldžių sapnų

Po kūdikio gimimo tikriausiai praeis daug laiko, kol galėsite normaliai išsimiegoti. Miego trūkumas gali priversti Jus būti nervinga ir neramia, todėl stenkites miegui skirti kiek įmanoma daugiau laiko. Žinoma, tai lengviau pasakyti, nei padaryti, bet gerai būtų apriboti lankytojų srautus pirmosiomis savaitėmis bei nesijaudinti dėl namų ruošos darbų. Jeigu turite vyresnių vaikų arba gerų draugų, paprašykite jų pagalbos.

Pieno tiekėja

Pirmomis dienomis galite jaustis kaip pieno fabrikas – nesvarbu, ar maitinate krūtimi, ar iš buteliuko. Naujagimį gali tekti maitinti pakankamai dažnai ir reikės laiko, kol priprasite ir to išmoksite. Motinos pienas – geriausias maistas naujagimiui, tačiau ne visos moterys gali maitinti krūtimi, todėl renkasi maitinimą iš buteliuko. Jeigu negalite apsispręsti ir Jums reikia patarimo – pakalbėkite su akušere ar sesele.

Maitinimas krūtimi

Nors maitinimas krūtimi daugumai moterų yra kaip instinktas, tačiau daliai naujų mamų reikia pagalbos ir praktikos. Svarbiausia yra įsitikinti, jog vaikutis teisingai apžioja spenelį. Pagalbos ir patarimų galite paklausti akušerės arba seselės.

Kūdikio verkimas

Kai kurie vaikai verkia daugiau už kitus, todėl nuolatinis verkimas gali varginti. Jeigu to priežastimi nėra alkis, nuovargis, šaltis, bloga savijauta ar šlapi vystyklai ir Jūs nerandate verkimo priežasties, vieninteliu būdu lieka vaiko raminimas. Atminkite, kad verkimas be priežasties dažniausiai baigiasi, kai kūdikiui sueina trys mėnesiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją