Šios dietos sukūrimo prielaida tapo tradicinio raciono, kuris daugelyje pasaulio tautų didžiąja dalimi susideda iš angliavandenių ir vargano baltymų kiekio, analizė. Atkinsas pradėjo mąstyti apie labiau žmogaus organizmui tinkantį maistą ir pasiūlė dietą, kuri paremta baltyminio maisto vartojimu. Toks redukuotas požiūris atnešė savo vaisių, o šiandien Atkinso dieta yra laikoma efektyviausia siekiant mesti svorį.

Robertas Atkinsas vadovauja klinikai, kurioje žmonės sėkmingai gydomi ne tik nuo nutukimo, bet ir nuo kitų susirgimų. Ligoniai laikosi mitybos režimo, kurio pagrindu yra Atkinso dieta ir specialiai šiai programai jo sukurti biologiškai aktyvūs vitaminų priedai.

Kokia gi šios dietos esmė?

Pirmojoje šios dietos fazėje per dieną leidžiama suvartoti vos 15-20 g angliavandenių. Įdomumo dėlei: viename nedideliame obuolyje yra apie 15 g angliavandenių, vienoje bulvėje – jau 25 g. Tačiau kitų apribojimų praktiškai nėra – galite vartoti baltymus ir riebalus bet kada, kai tik panorėsite ir bet kokiais kiekiais. Per pirmąją šios dietos fazę galima numesti 3-5 kilogramus.

Antrojoje dietos fazėje leidžiama padidinti angliavandenių kiekį. Skirtingiems žmonėms angliavandenių skaičius racione bus individualus – nuo 30 iki 100 g, priklausomai nuo ketoninių kūnelių skaičiaus organizme (ketoninių kūnelių skaičiaus organizme nustatymui egzistuoja specialios lentelės).

Ketoniniai kūneliai – tai medicininis terminas. Iš esmės tai ne kokie kūneliai, o bendrinis medžiagų grupės pavadinimas. Jie organizme atsiranda ne tik tuomet, kai skaidomi riebaliniai audiniai gaminantis energijai, bet ir kai kurių susirgimų atvejais. Taip jūs maitinatės iki to laimingo momento, kai svarstyklių rodyklė parodys siekiamą skaičių. Tuomet galima maitintis įprastai, tačiau vengiant ryškių svorio pokyčių. Jeigu svoris padidėja, reikia sumažinti suvartojamų angliavandenių kiekį.

Savo dietos žmonėms, turintiems normalų svorį, Atkinsas nerekomenduoja. Ji tinka daugeliui nutukusių žmonių, tačiau jos būtina laikytis prižiūrint gydytojui, kuris, pageidautina, turėtų supratimą apie šį metodą. Jeigu vis tik norite savarankiškai laikytis Atkinso dietos, įsigykite jo knygų ir sąžiningai jas išstudijuokite. Perpasakojimų ir atsitiktinės informacijos nepakanka. Paprašykite terapeuto skirti jums kraujo tyrimus ir juos pakomentuoti. Pats Atkinsas savo klinikoje, skirdamas pacientams šią dietą kviečia visą eilę gydytojų – įvairių sričių specialistų ir visą laiką, kol mažėja svoris, žmogus yra profesionaliai jų prižiūrimas.

Atkinso dietos naudingumu dažnai abejojama. Roberto Atkinso dieta, kurios metu visiškai nevartojami angliavandeniai, nefiziologinė, ji ryškiai pakeičia visą medžiagų apykaitą ir tinka tik labai sveikiems žmonėms, neturintiems hormoninių, širdies ir kraujagyslių, skrandžio ir žarnyno ir šlapinimosi problemų.

Neginčytinas Atkinso dietos privalumas – pakankamas pasisotinimas. Laikydamasis šios dietos niekas nepatiria alkio jausmo, nebent jaučia “ilgesį” duonos, pyrago gaminiams ar saldumynams. Atkinso dieta puikiai tinka šaltajam metų periodui. Be to, reiktų pažymėti, kad Atkinsas turi rimtų priešininkų (Michailas Ginsburgas ir Dinas Oršinas), kurie, priešingai, leidžia neribotais kiekiais vartoti angliavandenius, o riboja riebalų vartojimą. Jų dietos žinomos ne taip plačiai, tačiau yra ne mažiau efektyvios. Taigi – kiekvienam savo!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją