Stengdamiesi atrodyti stoiški, vyrai tik pablogina savo sveikatos būklę ir kreipiasi į gydytojus tik tuomet, kai padėtis darosi pernelyg rimta. Anot M. Koch, komentavusios Skausmo lygos leidžiamame žurnale "Nova" pasirodžiusius straipsnius, tyrimai įrodo, kad moterys yra jautresnės skausmui. Be to, jos lengviau atskiria įvairaus tipo skausmus, sugeba geriau paaiškinti gydytojui apie simptomus.

Matyt, tokias skausmo jutimo ypatybes lemia skirtingi vyrų ir moterų hormonai. Moteriškasis hormonas estrogenas skatina centrinės nervų sistemos veiklą ir skausmo impulsų perdavimą. Tuo tarpu testosteronas, vyriškasis hormonas, slopina tokius impulsus.

Nenuostabu, kad moterys geriau susitvarko su skausmu - eina tiesiai pas gydytoją arba pasako kitiems, kad skauda, ir gauna patarimų, kaip elgtis. Vyrai, priešingai, mėgina ignoruoti skausmą.

Tačiau, anot M. Koch, vyrai gydytojai dažnokai nekreipia dėmesio į moterų dejavimus, kai jos ateina pas juos pagalbos.

Vokietijos skausmo lygą 1990 metais įsteigė gydytojai ir ligoniai, susirūpinę chroniško skausmo problema ir visuomenės nežinojimu, kaip elgtis. Lygoje yra 2500 narių; ji atstovauja daugiau kaip 100 skausmo terapijos grupių Vokietijoje.

M. Koch yra garsi Vokietijoje gydytoja, bene geriausiai žinoma iš televizijos žaidimų laidos "Was bin Ich" ("Kas aš?").

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją