LKS darbuotojos teigimu, šiais metais populiariausias arabiškas stilius. Žmonės noriai ima turbanus, smailianosius batus, neretai nuomojasi ir papuošalus. "Įdomu, jog šiemet daug žmonių prašo Osamos bin Ladeno kostiumų", - tvirtino D.Čiupalienė.

LKS atstovės D.Čiupalienės tvirtinimu, kaip ir kiekvienais metais, populiarūs išlieka viduramžių rūbai. Populiarėja vakarėliai įvairių šalių tematika, kai persirengiama gruzinais, indais, graikais. Domina ir pasakų personažai - velniai, vampyrai, princai ar riteriai.

Pasak D.Čiupalienės, įmonės užsakinėja po keliolika vieno stiliaus kostiumų, o viršininkai neretai linkę darbuotojus perrengti anglų ar vokiečių kariuomenės uniformomis. Paklausūs ir mafijozų kostiumai.

Bendrovės ar verslininkai, ruošiantys vakarėlius, neretai nuomojasi ne tik rūbus, bet ir įvairius rekvizitus, pavyzdžiui, kolonas, senoviškus fotoaparatus, laikrodžius, žvakides ar pintus krėslus, kurie kaukių baliuje sukuria atitinkamą atmosferą.

Kostiumų nuomos kainos svyruoja nuo 40 iki 180 litų parai. Pavyzdžiui, viduramžių rūbais apsirengti kainuoja apie 80 - 90 litų. Retro stiliaus kostiumo nuoma perpus pigesnė - maždaug 40 litų.

Skrybėlės arba marškinių nuoma papildomai atsieina 15 litų. Rusų dramos teatre nuoma pigesnė. Teatro darbuotoja Olga Žukauskienė teigė, jog teatre kainos svyruoja nuo 15 iki 25 litų.

Brangiausi Kalėdų Senelio ir Snieguolės kostiumai - atitinkamai 60 ir 50 litų už parą. Pasak jos, šiemet populiariausi viduramžių, kareivių bei pasakų herojų aprėdai.

Išradingi vilniečiai kostiumus gaminasi patys. Vilnietė Laura pasakojo, jog į šokių mokyklos organizuojamą vakarėlį, kurio tematika "turtingi ir įžymūs", kostiumą sukomplektavo iš prekybos centruose pirktų daiktų.

"Tiesiog reikėjo kokios nors provokuojamai atrodančios suknelės ir daug blizgučių. Neblogų idėjų kilo pažiūrėjus "Fashion TV" kanalą", - tvirtino Laura.

Bendrovės "VP Market" atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Jakubauskaitė patvirtino, jog pastaruoju metu itin populiarios kaukės, perukai bei įvairūs šventiniai aksesuarai.

Prekybos centruose paklausiausios filmų herojų - Betmeno, Supermeno ir kitų kaukės. Taip pat kostiumai vaikams - bitutės, raudonkepuraitės, snieguolės ar angeliukai.

Karnavalo kilmės teorijos

Karnavalas - tai balių, maskaradų ir eisenų metas. Manoma, jog pats žodis kilęs iš lotynų kalbos - carrus navalis - laivo formos vežimas.

Toks vežimas vesdavo eisenas, kai Romoje buvo švenčiamos bakchanalijos (iškilmės vaisingumo ir vyno dievo Bacho garbei). Senovės Graikijoje bakchanalijų atitikmuo buvo Dionizijos. Abiem atvejais šios šventės buvo puotų, maskaradų, vyno, o neretai ir orgijų metas.

Kiti tyrinėtojai spėja, kad karnavalas kilęs iš lotynų kalbos žodžių caro - mėsa ir vale - lik sveikas, nes daugelyje katalikiškų šalių po karnavalo seka pasninkas.

Karnavalas taip pat siejamas su vaisingumo ir žemdirbystės kultu. Senovėje buvo tikima, kad kuo aukščiau žmonės šokinės per karnavalą, tuo aukštesni kitais metais užaugs javai. Dėl to karnavalo tradicija taip stipriai susijusi su šokiais.

Dabartiniai žymiausi karnavalai vyksta Brazilijos Rio de Žaneire, Italijos Venecijoje, Kanarų salose ir Vokietijoje.