„Naminė“ sriuba

Tai ne iš piršto išlaužtas pavadinimas. Ši sriuba verdama ūkiškai ir skaniai, lengvai ir paprastai paruošiama, naudojami tie produktai, kuriuos turite namuose. Tiesiog pridėkite saujelę susmulkintų žalumynų vietoje bulvių. Vietoje svogūnų įdėkite porų. Jie švelnesni, ne tokio aštraus skonio.

4 porcijoms reikės:

2 didelių porų,
60 g sviesto,
2 vidutinio dydžio bulvių,
50 g sviesto,
1 šaukšto alyvų aliejaus,
2 šaukštų sojos padažo,
2 šaukštų klevų sirupo.

Pakepinkite porus svieste, kol suminkštės ir sudėkite bulves. Maišydami kepinkite 1-2 min. Įpilkite 850 ml vandens ir virkite 20 min., kol bulvės suminkštės.

Nukoškite sultinį arba perpilkite per koštuvą. Paragaukite ir paskaninkite prieskoniais. Prieš patiekiant įdėkite grietinės ir susmulkintų žalumynų.

Cukinijų ir Parmezano sultinys

Parmezano sūris suteikia puikaus skonio net ir paprasčiausiai sriubai. Parinkite mažiausias cukinijas, jos visada būna skanesnės negu peraugusios.

4-6 porcijoms reikės:

1 šaukšto alyvų aliejaus,
450 g cukinijų,
2 skiltelių susmulkintų česnakų,
60 ml baltojo vyno,
570 ml daržovių sultinio,
80 g Parmezano sūrio,
kelių baziliko lapelių.

Įkaitinkite aliejų didelėje keptuvėje ir pakepinkite cukinijas, česnakus, kol suminkštės, bet neparuduos.

Sutrinkite virtuviniu kombainu arba su šakute, kad gautųsi vientisa masė.

Supilkite vėl į keptuvę, įpilkite vyno, sudėkite Parmezano sūrį, susmulkintą baziliką ir pavirinkite 10 min. Patiekite papuošdami baziliko lapeliais ir Parmezano sūrio gabalėliu.

Burokėlių sriuba su špinatais

Aromatingas, citrusu kvepiantis kardamonas puikiai dera prie įprastų burokėlių ir švelnių špinatų.

2-3 porcijoms reikės:

2 šaukštų alyvų aliejaus,
5 kardamono stiebelių,
2 porų,
250 g burokėlių,
1 mažos bulvės,
570 ml paukštienos arba daržovių sultinio,
didelės saujos špinatų lapų,
trupučio grietinės.

Sumaišykite burokėlius ir bulves, pavirkite keletą minučių, tada supilkite sultinį. Užvirinkite ir virkite 15 min, kol bulvės suminkštės.

Nusemkite apie 1/3 sriubos, o likusią dalį pertrinkite per kiaurasamtį. Sumaišykite pertrintą ir nusemtą sriubą kartu.

Patiekiant, jeigu reikia, pašildykite ir įmaišykite supjaustytus špinatus. Paragaukite ir pridėkite prieskonių pagal skonį. Patiekite kiekvieną porciją su trupučiu grietinės.

Toskanos pupelių sriuba su baziliko aliejumi

Ši švelnios spalvos, kreminė sriuba puikiai tinka su bazilikų aliejumi.

2-3 porcijoms reikės:

saujelės baziliko lapų,
85 g baziliko aliejaus,
3 šaukštų alyvų aliejaus,
2 didelių susmulkintos česnako skiltelių,
1smulkiai supjaustyto poro,
2 morkų, supjaustytų kubeliais,
1 smulkiai supjaustytos pankolio gūželės,
260 ml švelnaus paukštienos sultinio,
2 skardinių pupelių,
3 šviežių susmulkintų pomidorų.

Pirmiausiai pakaitinkite bazilikų aliejų. Sumaišykite bazilikus, aliejų, mažą gabalėlį česnako, pabarstykite trupučiu druskos ir suplakite plaktuvu. Palaukite keletą minučių, kol masė įgaus ryškesnę spalvą.

Pakaitinkite 3 šaukštus alyvų aliejaus didelėje keptuvėje. Sudėkite porus, morkas, pankolį, likusią česnako dalį ir užberkite druskos. Viską išmaišykite ir kepinkite, kol porai pradės minkštėti. Uždenkite ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 15 min.

Supilkite sultinį, suberkite pupeles, virkite apie 10 min.

Įkaitinkite aliejų didelėje keptuvėje, pridėkite kardamono, porų ir truputį druskos. Kepkite, kol porai suminkštės.

Nusemkite apie pusę pupelių ir kitų daržovių ir palikite atskirame inde. Įdėkite pomidorų į likusią dalį ir pertrinkite per kiaurasamtį. Galite padaryti priešingai – nukoškite skystį ir tada daržoves pertrinkite per sietelį. Taip lengvai pašalinsite pomidorų odeles.

Supilkite pupeles ir daržoves atgal į sriubą. Įpilkite truputį vandens, jeigu sriuba atrodo per tiršta, tada paragaukite ir pridėkite prieskonių. Patiekite su bazilikų aliejumi, užpiltu ant sriubos viršaus.

Puikūs sriubos priedai

Aliejai

Alyvų aliejus puikiai tinka papuošti sriubas – užpilama ant sriubos viršaus. Toks ,,papuošalas“ ne tik gražiai atrodo, bet ir paskanina sriubą.

Užpilkite šlakelį ryškaus aliejaus ant bulvių ar pupelių tirštos sriubos, užberkite baziliko, kalendros, mėtų ar petražolių su alyvų aliejumi, druska ir česnakais.

Kvapnusis triufelių aliejus labai dera su porų ar grybų sriubomis, riešutų aliejus - su artišokais.

Skrebučiai

Supjaustykite plonus duonos riekeles kubeliais ir pakepinkite juos aliejuje, pabarstykite druska, uždėkite Parmezano sūrio, smulkintų krapų, kmynų ar raudonųjų ankštinių pipirų.

Supjaustykite padžiūvusią duoną mažais kubeliais ir pakepinkite alyvų aliejuje, pabarstykite druska ir sutarkuotu Parmezano sūriu, smulkintais kmynais, čiobreliais ar raudonaisiais pipirais.

Galite naudoti padžiovintą duoną. Supjaustykite labai plonomis riekelėmis, pašlakstykite alyvų aliejumi ir kepkite 5-10 minučių 190° C orkaitėje, kol pavirs traškiais skrebučiais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją