Intuityvus maisto produktų pasirinkimas

Žmonės, kurie turi gerą vidinę intuiciją, gyvena pagal gamtos ritmą ir sąmoningai renkasi gyvenimo būdą, draugus, pomėgius, darbo stilių ir aplinką, dažniausiai tinkamai renkasi ir maistą. Teisingai pasirinkti, žmogaus prigimčiai tinkami maisto produktai balansuoja organizmo došas, mažina žmogaus organizme dominuojančios došos neigiamą įtaką organizmui ir tuo pačiu tikimybę susirgti.

Pavyzdžiui, jei žmogus yra Kapa prigimties (prakruti) tipo žmogus, jis intuityviai jaučia, kad saldumynai yra Kapa prigimties maisto produktai, sukeliantys letargiją, sunkumą, svorio didėjimą ir įtakoja lėtesnę visų organizmo funkcijų veiklą. Jei žmogus sąmoningai įsiklausys į savo kūno ir proto kalbą, jis mieliau pasirinks kartesnio ir sutraukiančio skonio vaisių desertą ir jokiu būdu nevalgys saldaus, riebaus ir Kapos energijos prisikaupusio šventinio torto. Sveiki Kapos prigimties žmonės mieliau renkasi sausesnį, lengvesnį maistą ir vengia persivalgymo. Jie jaučia, kad jiems sveika pabadauti ar net praleisti vieną kitą vakarienę.

Tuo tarpu subalansuoti ir sąmoningi Vata prigimties (prakruti) tipo žmonės gauna daug gyvybinės energijos iš sunkesnių ir riebesnių maisto produktų. Jie mėgsta šiltą, maistingą ir riebesnį maistą ir jokiu būdu nesirenka sauso, šalto ir aštraus maisto. Jie jaučia, kad badavimas netinka Vatos tipo žmonėms ir reguliarus maitinimasis yra svarbiausia kasdieninė energijos ir gyvybingumo palaikymo forma.

Sveiki ir subalansuoti Pitos prigimties (prakruti) žmonės turi labai stiprią virškinimo sistemą. Jie mėgsta pavalgyti, nemėgsta karšto ir aštraus maisto, vengia per daug riebaus maisto. Dažnai Pitos sunkiai toleruoja alkoholį, kadangi alkoholis savo prigimtimi yra karštas ir aitrus gėrimas, sukeliantis Pitos išsibalansavimą, gastritą bei skrandžio opaligę.

Deja, žmonės ne visada renkasi jiems tinkamą maistą, balansuojantį organizmo došas. Kai žmogaus organizmas yra visiškai išsibalansavęs, jis iš tikrųjų nebejaučia, kas jam yra naudinga, o kas kenkia gyvybinėms organizmo funkcijoms. Blogiausia, kad išsibalansavęs žmogus pasirenka tokius valgymo ir gyvenimo įpročius, kurie dar labiau išbalansuoja jo došas, kenkia sveikatai ir susilpnina gyvybines ir apsaugines funkcijas.

Pavyzdžiui, viršsvoriu besiskundžiantys Kapos prigimties (prakruti) žmonės negali atsiplėšti nuo saldumynų. Agresyvūs ir valdingi Pitos prigimties (prakruti) žmonės piktnaudžiauja alkoholiu. Judrūs ir kūrybingi Vatos prigimties žmonės pamiršta, kad reguliari mityba yra vienas iš svarbiausių dienotvarkės aspektų, valgo sausą, seną ir greitą maistą.

Teisingas maisto produktų pasirinkimas ir derinimas pagal Ajurvedą

Ne visada yra lengva nustatyti, kokie maisto produktai išbalansuoja tam tikras došas ir kokie valgymo įpročiai yra rekomenduojami tam tikros prigimties (prakruti) tipo žmonėms. Nėra lengva laikytis taisyklių ir įsigilinti į mokslinius Ajurvedos patarimus. Lengviausia būtų pajungti savo vidinę intuiciją, suprasti savo prigimties, virškinimo, gyvybinių funkcijų tendencijas ir įsiklausant į jas pasirinkti došas balansuojančius maisto produktus ir valgymo įpročius.

Tiems, kurie abejoja savo intuicija ar nori daugiau išmokti ir įsigilinti į Ajurvedos mokslo klodus, būtų naudinga žinoti kelias paprastas Ajurvedos maisto pasirinkimo ir derinimo taisykles ir jas kartas nuo karto prisiminus, panaudoti kasdieniniame gyvenime.

Šiame straipsnyje aptarsime du pagrindinius Ajurvedinio maitinimosi aspektus:

1. Maisto savybių nustatymas ir došų balansavimas.
2. Maisto produktų derinimas pagal Ajurvedą.

Maisto savybių nustatymas bei došų balansavimas

Maisto produktai turi užkoduotas dominuojančias došas, kurios yra kilusios iš penkių pasaulio elementų (erdvės, oro, ugnies, vandens, žemės). Kiekvienas maisto produktas yra sudarytas iš vieno ar daugiau pasaulio elementų.

· Vatos prigimties maisto produktai yra šalti, sausi, šiurkštūs, birūs, kieti, lengvi.

· Maisto produktai, kurie yra karšti, aštrūs, riebūs, lengvi, rūgštūs, raudonos ar ryškios spalvos, yra Pitos prigimties.

· Šalti, sunkūs, vandeningi ir glitūs maisto produktai yra Kapos došos atstovai.

Lentelėje pateikta keletas pavyzdžių:

Vyraujanti došaMaisto produktai, didinantys/išbalansuojantys vyraujančią došą
VATAVisų rūšių lęšiai, kopūstai, ledai, traškučiai
PITAVisi aštrūs prieskoniai, alkoholis, aliejus
KAPAGrūdiniai produktai (kviečiai, manų kruopos), bananai, pieno produktai

Norint išlaikyti sveiką organizmo došų balansą, Vatos prigimties (prakruti) tipo žmonės turėtų rinktis maisto produktus, kurie nedidina, bet mažina Vatos došos egzistavimą organizme. Vatos prigimties (prakruti) tipo žmonės visada bus sveiki, jei valgys šiltesnį, vandeningesnį, riebesnį, minkštesnį ir sunkesnį maistą su dominuojančiais saldžiu, rūgščiu ir sūriu skoniu (lydytas sviestas, įvairūs šalto spaudimo aliejai, pieno produktai, šilti troškiniai, kviečiai, ryžiai, bananai, visų rūšių košės).

Jei Pitosprigimties (prakruti) žmonės nori jaustis sveiki, žvalūs ir darbingi, jie turėtų vengti aštrių, sūrių, rūgščių produktų ir vartoti šaltesnį, sausesnį bei sunkesnį maistą su dominuojančiu saldžiu, karčiu ir sutraukiančiu skoniu (pienas, lydytas sviestas, saldūs vaisiai, ryžiai, miežiai).

Kapos prigimties (prakruti) žmonės turėtų vengti per daug sunkaus, riebaus, vandeningo ir šalto maisto. Sveiko došų balanso priduos lengvas, karštas, prieskoningas, aštrus maistas su dominuojančiu karčiu, sutraukiančiu ir aitriu skoniu (nesaldūs vaisiai, lengvos daržovių ir ryžių sriubos, visų rūšių prieskoniai).

Maisto produktų derinimas pagal Ajurvedą

Pagal Ajurvedą maisto derinimas turėtų tapti kiekvieno žmogaus valgymo įpročiu. Ajurvedos mitybos pricipai nepataria vartoti baltymų kartu su angliavandeniais, pieniškų produktų su kitais maisto produktais, vaisiai turi buti valgomi atskirai ir 30 min prieš valgį arba mažiausiai 1 val. po valgio. Vandenį rekomenduojama gerti prieš valgį, labai mažai valgio metu ir niekada - po valgio (nebent mažą puodelį šiltos mėtų ar imbiero arbatos virškinimui gerinti). Teisingas maisto derinimas pagerina virškinimą, padeda numesti svorio, pašalina sunkumo jausmą pavalgius, žmogus jaučiasi gyvybingas ir darbingas.

Pagrindinės taisyklės pagal Ajurvedą derinant maisto produktus:

MAISTO PRODUKTASNESUDERINAMAS SU
PienasŽuvis, melionai, arbūzai, jogurtas, rūgštūs vaisiai, duona ar duonos gaminiai, kurie pagaminti iš mielių
JogurtasRūgštūs vaisiai, melionai, karšti gėrimai, žuvis, angliavandeniai, sūris, bananai
Melionai ir arbūzaiValgyti TIK vienus ir su niekuo nemaišyti !!!
KiaušiniaiPienas, jogurtas, sūris, melionai, bulvės, vaisiai
Angliavandeniai (makaronai, ryžiai, bulvės, grūdinės kultūros)Bananai, pienas, kiaušiniai, datulės, mėsa, žuvis, sūris
CitrinosJogurtas, pienas, agurkai, pomidorai
Bulvės, baklažanai, pomidoraiJogurtas, pienas, melionai, agurkai

Deja, daugelis žmonių neteisingai derina maisto produktus 3 kartus per dieną, 7 kartus per savaitę. Savaime aišku, kad keisti neteisingus, įsisenėjusius valgymo įpročius yra sudėtinga. Dažniausiai žmonės pradeda domėtis sveiku gyvenimo būdu, kai prasideda sveikatos negalavimai ir ligos. Tada jau gali būti per vėlu... Svarbiausia yra laiku susiprasti ir bandyti palaipsniui keistis. Jei pabandysite įtraukti į savo valgiaraštį vieną ar du „suderintus“ patiekalus per savaitę, vėliau – vieną kartą per dieną, tai pamažu priprasite teisingai valgyti. Nesijaudinkite, atsipalaiduokite, juk visų svarbiausia, kad valgydami jaustumėt džiaugsmą ir teigiamas emocijas!

Informacijos šaltiniai:

(1) AYURVEDA & PANCHAKARMA, Sunil V. Joshi M.D. (Ayu), Motilal Banarsidass Publishers, Delphi, 1998