Vieniems balta spalva asocijuojasi su sterilumu, šaltumu, ligonine. Kitiems - su šviesa, tyrumu, jaukumu, švara, šiluma, kažko pradžia.

Pirmieji, baltai nudažę savo būsto sienas, lubas, prisipirkę baltų baldų, kilimų, aksesuarų, tokiuose namuose negalėtų išbūti nė valandos. Kaip perspėja psichologai, akinamas baltumas juos slėgtų, erzintų, keltų nuovargį, apatiją, net depresiją. Antriesiems baltas namų interjeras galėtų tapti užuovėja nuo pilkos rutinos, atgaiva darbų ir kasdienių rūpesčių išvargintai sielai bei kūnui.

Labai šviesius baldus, aksesuarus, sienų ir grindų apdailą renkasi vis daugiau žmonių. Be to, kas pasakė, kad baltos spalvos negalima derinti su kitomis? Drąsiai eksperimentuokite - skoningai įrengtas baltas butas ar namas tikrai neprimins ligoninės.

Pradėkite nuo koridoriaus

Kaip jaustumėtės, jeigu pravėrę į svečius pasikvietusio draugo būsto duris patektumėte į prastai apšviestą, įvairiais reikalingais ir nereikalingais daiktais užverstą koridorių? Geriausiu atveju - nejaukiai, blogiausiu - pašiurptumėte, nes pamanytumėte, kad bičiulis neturi jokio supratimo apie skoningą interjerą, o ką jau kalbėti apie švarą ir tvarką.

Nekartokite svetimų klaidų. Koridoriui, prieškambariui būtina skirti tiek pat dėmesio, kiek ir kitoms būsto patalpoms. Juk jie - tarsi vizitinė būsto kortelė.

Šiuolaikiškai įrengtuose namuose retai pamatysi rūsį primenantį siaurą, tamsų koridoriuką ir čia kiekviename žingsnyje tykančių išmėtytų daiktų (kad ir namiškių batų).

Koridoriuje, prieškambaryje puikiai tinka balta sienų, lubų apdaila. Grindys irgi gali būti šviesios, tačiau tai - tik ypač tvarkingų šeimininkų pasirinkimas. Koridoriaus grindys paprastai būna tamsesnės (laminato, linoleumo esama įvairiausių spalvų) arba užklotos skoningais kilimėliais, ant kurių nelabai matyti dulkės, purvas. Nebūtina jais užtiesti visos dangos - svečiai grindis turi matyti, o ir kilimėlius lengviau valyti.

Baltą koridorių puošia ryškūs aksesuarai - mažas staliukas arba spintelė, paveikslas ar gražiai įrėmintos šeimos nuotraukos, ryškus skėčių stovas, originalūs daikčiukai raktams pakabinti, batams apsiauti ir pan.

Miegamasis - vien baltas

Miegamasis yra tokia erdvė, kurioje baltą spalvą matyti labiausiai įprasta. Sniego baltumo patalynė, balti tapetai ar žaliuzės, švelnią šviesą skleidžiantys balti šviestuvai, tokios pat spalvos baldai, kilimas, aksesuarai... Tikra ramaus miego ir jaukių sapnų karalystė.

Miegamojo interjeras gali būti visiškai baltas. Tačiau galima jį ir šiek tiek nuspalvinti. Mielos ryškių spalvų pagalvėlės, stilingos užuolaidos, netradicinių formų kilimėliai, gėlės originaliuose vazonuose ar vazose, minkšti žaislai, nuotraukos, paveikslai (kartais pastaruosius atstoja ir įspūdingas vaizdas pro langą) labai pagyvina interjerą, pakelia nuotaiką.

Žinoma, svarbiausia viską derinti su saiku. Prie baltos tinka visos spalvos, bet tarpusavyje - ne. Jeigu miegamąjį užversite krūva įvairiaspalvių daiktų, jis labiau primins padūkusio mokinuko, o ne suaugusio žmogaus kambarį.

Svetainėje - mažiau daiktų

Balta spalva tarsi diktuoja minimalistinį interjerą. Ji užpildo visą kambario erdvę, tad pasirinkę artėjančiomis Kalėdomis dvelkiančią apdailą, baldus, šiukštu nepadauginkite aksesuarų. Sofa, keli foteliai, žurnalinis staliukas, nedidelė spinta, kilimas, vienas ar keli šviestuvai - to užtenka, kad svetainė atrodytų jauki ir skoningai įrengta.

Tokį kambario interjerą galite pagyvinti gėlėmis, spalvotomis, bet ne ryškiomis vazomis, knygų laikikliais. Švelnių atspalvių paveikslas pabrėžtų gerą jūsų skonį. Be baltos spalvos, svetainės erdvę optiškai padidintų šalti - melsvi, žalsvi, pilkšvi, violetiniai - atspalviai. Rausvi, gelsvi, oranžiniai, priešingai, ją sumažintų ir „sušildytų".

Šiek tiek spalvų - vaiko kambariui

Nors įprasta manyti, kad vaiko kambarys turi priminti spalvotą stebuklų šalį, čia irgi atsirastų vietos tyrai baltai spalvai. Mažo žmogučio erdvę galite išbalinti - šviesios lubos, sienos ir grindys teigiamai veikia mažylio emocijas. Parinkite ir baltai dažytus baldus - lovytę, spintelę, staliuką, kėdutes. Tačiau visa kita tegul būna nuotaikingų ir sodrių spalvų. Mėlyna arba rožinė patalynė, veidrodis geltonais ar žaliais rėmais, ryškūs žaislai, drabužėlių pakabos, vazelės, įrėminti piešinukai, įvairūs smulkūs niekučiai, išdėlioti po visą kambarį, sukurs aplinką, kurioje vaikas jausis saugiai ir jaukiai.

Tinka ir „darbo" patalpose

Balta spalva puikiai dera ir kasdien intensyviai eksploatuojamose būsto erdvėse - virtuvėje, vonios kambaryje. Nors čia beveik nuolat drėgna, karšta, kyla grėsmė atsirasti nešvarumams, šviesūs baldai, apdaila, aksesuarai atrodo ypač įspūdingai. Nereikia išgyventi, kad šviesios spintelės greitai išsiteps - bet kurioje parduotuvėje įsigytomis priemonėmis iškart nuvalyti riebalų lašeliai, padažo, kavos dėmės nepaliks jokio pėdsako. Vonios baldai pritaikyti nuolat būti drėgnose patalpose, todėl vandens lašai jiems tikrai nepakenks.

Nei balta virtuvė, nei vonios kambarys neatrodo „šaltai", bet jei labai norite, galite šias patalpas „pašiltinti" spalvotais aksesuarais. Virtuvėje pridėliokite ryškių valymo priemonių buteliukų, kempinėlių, įvairiaspalvių lėkščių, puodelių, dubenėlių, pakabinkite švelnių atspalvių užuolaidas. Vonios kambario interjerą taip pat pagyvintų spalvoti aksesuarai, originalios užuolaidėlės, matomoje vietoje kabantys minkšti rankšluosčiai, chalatai.