"Įstatymo projekte kalbama apie pradelstus mokėjimus, kai tuo tarpu sandorio pusių sutarimu atidėti mokėjimus yra visiškai normali praktika", - Eltai sakė "VP Market" vykdantysis direktorius Ignas Staškevičius. Pasak jo, "VP Market" prekių tiekėjams neskolinga nė lito, jis neturįs žinių, kad problemų su skolomis turėtų kiti didieji Lietuvos mažmeninės prekybos tinklai.

Pasak "VP Market" vadovo, atidėti mokėjimai ir skolos dažnai yra painiojami, kalbant apie atsiskaitymus. Tarkim, yra įsigalėjusi nuomonė, kad atidėjus mokėjimus pieno perdirbėjai negali atsiskaityti su žemdirbiais.

"Bet įstatymiškai tai nėra prekybos tinklo skola perdirbėjui", - teigia jis. I.Staškevičiaus teigimu, ir Mokėjimų, vykdomų komerciniuose sandoriuose, vėlavimo prevencijos įstatyme yra numatyta galimybė dėl apmokėjimo terminų susitarti sandorio pusėms. Skolininkai palūkanomis būtų baudžiami tik pradelsę terminą.

Naujojo įstatymo projekte yra nurodomos didesnės nei nurodyta Civiliniame kodekse, - maždaug 10 proc. palūkanos atsiskaitymo terminą praleidusiam skolininkui. Atsižvelgiant į tai, kad Civilinis kodeksas leidžia nustatyti kitą palūkanų dydį įstatymuose, siūloma patvirtinti, kad palūkanų norma - tai vieno mėnesio VILIBOR palūkanų norma, padidinta 7 punktais. Ji dabartiniu metu sudarytų apie 10 proc.

Šiuo metu galiojančiame Civiliniame kodekse nustatyta, jog tais atvejais, kai sutartyje ar įstatymuose nenustatytas palūkanų dydis, atsiskaitymo terminą praleidęs skolininkas privalo mokėti 5 proc. metines palūkanas. Kai abi šalys yra verslininkai ar privatūs asmenys, - mokamos 6 proc. metinės palūkanos.

Vyriausybės posėdyje kalbėjęs ūkio ministras Petras Čėsna pabrėžė didelę tokio įstatymo svarbą ir neslėpė, kad jis daugiausia taikomas didiesiems prekybos tinklams, kadangi dėl iškart nevykdomų mokėjimų skundžiasi verslininkai.

"Tai susiję ir su stambių prekybos tinklų veikla, ir su jų atsiskaitymų patikimumu. Šis įstatymas yra labai svarbus, nes jei anksčiau atsiskaitymo terminas užtrukdavo iki mėnesio, dviejų, tai dabar jau artėja prie trijų mėnesių. Atsiskaitymo terminas ilgėja, stambesni diktuoja smulkesniems, kuriuos tai veda prie bankroto", - Vyriausybės posėdyje aiškino P.Čėsna.

Pagal parengtą įstatymo projektą palūkanos už pavėluotus mokėjimus bus skaičiuojamos nuo kitos dienos po sutartyje nustatytos apmokėjimo datos arba nustatyto mokėjimo termino pabaigos. Jei sutartyje mokėjimo data arba terminas nenustatyti, palūkanos skaičiuojamos be pareikalavimo mokėti - praėjus 30 dienų po sąskaitos pateikimo arba praėjus 30 dienų po prekių gavimo, paslaugų suteikimo ar darbų atlikimo.

Rengiant šį įstatymą buvo remiamasi Europos parlamento ir Tarybos direktyva, siekiančia užkirsti kelią smulkaus ir vidutinio verslo žlugdymui, kurio priežastis - pavėluoti mokėjimai komerciniuose sandoriuose. Atsiskaitymo laiku problema egzistuoja ES valstybėse, o įmonės, ypač mažo ir vidutinio dydžio, patiria sunkumų dėl pernelyg ilgų apmokėjimo terminų ir atsiskaitymų vėlavimo. Tai sukelia nemokumo problemas, kurios kelia žlugimo grėsmę bei darbo vietų praradimą.

Šio įstatymo projektas dabar teikiamas Seimui, kur dar gali būti koreguojamas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją