Ūkinės laisvės indeksas Lietuvoje 2000 m. padidėjo 6,5 procento, leisdamas jai pakilti iš 95 vietos 1995 m. į 60 poziciją 2000 m. Latvijoje šis indeksas padidėjo 6,8 procento, ir ji iš 97 vietos persikėlė į 47, kuria ši pasidalino su Izraeliu, PAR ir Urugvajumi, o Estija, aplenkusi Prancūziją ir Italiją, užkopė aukščiausiai - iš 80 net į 35 vietą; jos ūkinės laisvės indeksas, pasak tyrėjų, išaugo iki 7,1 procento.

Minėtą pranešimą rengia Katono institutas kartu su Freizerio institutu Kanadoje ir dar 54 ekonominių tyrimų centrais visame pasaulyje. Sudarant ekonominės laisvės reitingų lenteles, atsižvelgiama į 37 objektyvius kriterijus. Katono instituto pranešimas buvo specialiai parengtas didžiojo aštuoneto susitikimo Kanadoje proga.

Pati laisviausia pasaulio ūkinė sistema, kaip ir anksčiau, veikia Honkonge, teigiama pranešime. Po jo seka Singapūras, JAV, Didžioji Britanija, o penkta vieta dalijasi Naujoji Zelandija ir Šveicarija.

Žemiausias reitingas tenka Afrikos ir Lotynų Amerikos valstybėms. Tuo tarpu Rusija pateko tarp dešimties šalių, kuriose labiausiai ribojama ekonominė laisvė. Ji atsidūrė 116 vietoje.

Pasak pranešimo rengėjų, penkių valstybių, besimėgaujančių mažiausiais ūkiniais suvaržymais, vidutinės metinės pajamos vienam gyventojui sudaro 23 tūkst. 450 JAV dolerių, o ekonominis augimas - 2,6 procento.

Labiausiai ekonominę laisvę ribojančiose šalyse šiandien vidutinės metinės pajamos vienam gyventojui sudaro 2 tūkst. 560 dolerių, o ūkio augimas - 0,9 procento.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją