Tuo tarpu šiandien vėl buvo galima įsitikinti, kad investuotojai yra ir aistringi futbolo gerbėjai - šįkart per paskutines pusantros sesijos valandos nebuvo užregistruota nė vieno sandorio.

Didžiausia, 103,5 tūkst. litų apyvarta pasižymėjo "Snaigės" (SNAI) akcijos, kurių kaina pakilo 2,4 proc. iki 57,5 lito.

Verta paminėti, kad visos 1,8 tūkst. akcijų buvo nupirktos vienu sandoriu vos joms pasirodžius pasiūloje. Žaibiškai įvykdytas sandoris gali reikšti, kad pirkėjas bei pardavėjas buvo iš anksto susitarę.

Vienaip ar kitaip vis vien galima akivaizdžiai matyti didelę itin sėkmingai dirbančios bendrovės akcijų paklausą.

Aktyvesne prekyba pasižymėjo likvidžiausiame Baltijos šalių bendrovių akcijų sąraše "Baltic list" esančios "Lietuvos telekomo" (LTEL) akcijos, kurių kaina smuktelėjo 1,72 proc. iki 1,14 lito.

Didesnė apyvarta buvo pasiekta dėl didelių smukimo tendencijų telekomunikacijų srityje - Europos telekomunikacijų bendrovių akcijų tendencijas atspindintis "Dow Jones Stoxx" indeksas per šiandien smuktelėjo daugiau nei 4 proc.

Europos investuotojus užplūdo pesimistinės žinios po to kai kilo skandalas dėl JAV telekomunikacijų milžinės "Worldcom" pareiškimų, kad pastaroji dirbtinai išpūsdavo pelną.

Tuo tarpu Lietuvos fiksuoto ryšio monopolininko akcijos yra tiesiogiai priklausomos nuo Europos bei JAV vėjų, nes Londono biržoje "Lietuvos telekomo" tarptautinio depozitoriumo pakvitavimai (GDR) perkami/parduodami atsiskaitant doleriais.

Be to, verta pastebėti, kad šiandien akcijų kaina buvo pasiekusi ir žemiausią šių metų tašką 1,12 lito. Tokia kaina nedaug skiriasi nuo žemiausios visų laikų "Lietuvos telekomo" akcijų kainos (1,09 lito), kuri buvo pasiekta po rugsėjo 11 teroro išpuolių.

Prie neigiamų naujienų dar galima pridėti ir tai, kad pastaruoju metu vis mažėja fiksuoto ryšio abonentų skaičius, tuo tarpu mobilaus ryšio operatoriai jau pralenkė "Lietuvos telekomą" vartotojų kiekiu.

Atsižvelgiant į itin didelį pesimizmą, kuris šiuo metu vis labiau užvaldo telekomunikacijų šakos akcijų turinčius investuotojus, galima spėti, kad "Lietuvos telekomo" akcijų kaina artimiausiu metu tikrai gali priartėti prie žemiausio taško, o gal net ir pasiekti naujų antirekordų.

Vis mažėjantis skirtumas tarp euro ir dolerio, pastarojo nenaudai, turėtų sustiprinti ir pieno perdirbimo bendrovių pajamų mažėjimą. Tai ypatingai turėtų atsiliepti "Rokiškio sūriui" (ROKS), kurio akcijų kaina šiandien išliko 27,01 lito taške, o apyvarta siekė kiek daugiau 58,8 tūkst. litų.

"Rokiškio sūris" yra didžiausias Lietuvos pieno produktų eksportuotojas į Jungtines Amerikos Valstijas, o vis mažėjantis dolerio kursas lemia produkcijos savikainos brangimą, todėl Rokiškio bendrovei vis sunkiau surasti pirkėjų.

Atsižvelgus į situaciją galima tikėtis, kad pieno bendrovės veiklos rezultatai tikrai turėtų stipriai suprastėti, ko pasekoje tikėtinas ir akcijų kainos smukimas.

JT finansų analitikas Marius Dubnikovas

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją