Prognozuojama, kad vasarą rinka turėtų būti ne apsnūdusi, kaip paprastai, o kaip tik aktyvi, o gal net aktyvesnė nei šių metų pirmuosius penkis mėnesius. Todėl nebūtų visiškai netikėta, jei pigesnių butų (iki 120 tūkst. Lt) kainos vasarą truputį šokteltų į viršų.

Kitas įdomus momentas yra tas, kad nors jau gerą mėnesį JAV dolerio kursas nepakyla aukščiau 3,80 Lt, didelė dalis pardavėjų ir pirkėjų vis dar inertiškai butų ar namų pardavimo kainas skaičiuoja doleriais, laikydami, kad vienas doleris yra vertas 4 litų. Todėl nors kainos yra skelbiamos doleriais, dauguma pardavėjų nori gauti sumą litais padauginus prašomą kainą doleriais iš keturių", - teigia "Ober-Haus" nekilnojamojo turto bendrovės Lietuvoje generalinis direktorius Vytas Zabilius.

Anot jo, Kaune toliau išlieka gyvenamojo būsto pasiūlos padidėjimas bei jaučiamas didelis paklausos padidėjimas. Nemažą dalį besidominčių gyvenamuoju būsto pirkimu sudaro asmenys, norintys įsigyti būstą pasinaudodami lengvatine paskola. Butų kainos pastaruoju metu praktiškai nekinta. Didžiausią paklausą turi 2-3 kambarių butai miegamuosiuose rajonuose - Eiguliuose, Kalniečiuose, Šilainiuose.

Stabili išlieka ir individualių namų rinka - labiausiai perkami naujesnės statybos, nedidelio ploto, apie 150-200 kv. m namai. Dažnai žmonės teiraujasi senesnės statybos nedidelių namų įvairiuose rajonuose ar Kauno priemiesčiuose iki 120 tūkst. Lt, tačiau tokių namų pasiūla labai nedidelė.

Pastebimas domėjimasis žemės sklypais gyvenamųjų namų statybai įvairiuose Kauno miesto rajonuose bei miesto prieigose. Labiausiai domimasi 6-10 arų sklypais, prie kurių privestos gamtinės dujos.

Komercinių patalpų rinkoje neslūgsta susidomėjimas - tradiciškai daugiausia naujų užklausimų sulaukiama iš prekybininkų, kurie domisi galimybe išsinuomoti arba įsigyti naujus plotus, visų pirma Laisvės alėjoje bei šalia jos esančių gatvių atkarpose, taip pat ir kitose judriose Kauno miesto vietose.

Biurų rinkos segmente itin padidėjo mažų įrengtų plotų paklausa. Daugelis klientų ieškojo vieno ar dviejų nedidelių - nuo 15 iki 40 kv. m - kabinetų. Paklausūs ir komercinės paskirties žemės sklypai, esantys judriose miesto vietose (nebūtinai Savanorių pr., kur žemės kaina tapo nebeprieinama daugeliui nedidelių kompanijų).

Klaipėdos gyvenamųjų patalpų rinkoje juntamas padidėjęs susidomėjimas gyvenamosiomis patalpomis, ypač standartiniais butais miegamuosiuose rajonuose. Tačiau, anot eksperto, realus sandorių skaičius yra palyginti nedidelis, kadangi nemaža dalis iš potencialių pirkėjų savo santaupas turi JAV doleriais, todėl šios valiutos kurso smukimas lito atžvilgiu padarė neigiamą įtaką pirkėjų apsisprendimui pirkti ar nepirkti buto.

Komercinių patalpų rinkoje ypač išsiskiria aktyvumas biurų rinkoje. Statomų naujų biuro pastatų įsiveržimas į biurų patalpų rinką privertė sunerimti biuro patalpų pirmuosiuose gyvenamųjų pastatų aukštuose savininkus, o ypač administracinių pastatų, kuriuose yra nuomojami kabinetai įvairioms firmoms, savininkus. Ši pasikeitusi situacija nuomos kainų neturėtų sumažinti, nes pasiūla vis dar mažesnė už paklausą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją