"Iki šio vakaro šeštos valandos kariškiai perėmė vyriausybės ir šalies valdymą", - sakė F.Bainimarama.

F.Bainimarama ne kartą grasino nuversti premjero Laisenios Qarase vyriausybę, kuri gegužę laimėjo antrą penkerių metų kadenciją ir kuri, pasak jo, yra korumpuota ir atlaidi 2000-ųjų perversmo dalyviams.

Gerai ginkluoti kariai visoje Suvoje įrengė gatvių užtvaras ir apsupo premjero rezidenciją. L.Qarase anksčiau antradienį paskelbė, kad yra laikomas namų arešto sąlygomis ir kad jo rezidenciją sostinėje Suvoje apsupo gerai ginkluoti kariai.

"Man - namų areštas, taigi, kas nutiks po to, galima tik spėlioti", - Fidžio radijui sakė L.Qarase.

Fidžio prezidentas Ratu Josefa Iloilo savo pareiškime nurodė, kad netoleruoja kariškių veiksmų. Šalies žiniasklaida ir Naujosios Zelandijos premjerė Helen Clark anksčiau pranešė, kad prezidentas paleido parlamentą ir pritarė L.Qarase nušalinimui.

Ankstesnių trijų perversmų Fidžyje, kurių pirmasis įvykdytas 1987 metais, motyvai buvo rasiniai. Vietos gyventojai fidžiai baiminasi, kad praras politinę šalies kontrolę ir kad ją perims iš Indijos kilę šalies piliečiai, jau kontroliuojantys ekonomiką.

Politinė krizė Fidžyje privertė sunerimti kaimynines valstybes. Australija išsiuntė tris karo laivus tam atvejui, jei prireiktų evakuoti Fidžyje atostogaujančius australus. F.Bainimarama perspėjo, kad jo kariai priešinsis bet kokiam įsikišimui iš užsienio.

Tuo tarpu Australijos premjeras Johnas Howardas sakė, kad antradienį ryte jam paskambino L.Qarase, kuris prašė Australijos įsikišti.

"Nemaniau, kad įsitraukimas atitinka Australijos nacionalinius interesus", - nurodė jis. Naujoji Zelandija taip pat atmetė L.Qarase prašymą įsikišti.

Ir Australija, ir Naujoji Zelandija sakė, kad įves sankcijas Fidžio kariškiams, be to, Naujoji Zelandija sieks Fidžio pašalinimo iš Tautų Sandraugos.