Penktadienį išplatintame Valdovų rūmų paramos fondo pranešime teigiama, kad 1583 žmonių pasisakė, kad 19 a. pastatas nebūtų eksponuojamas ir kad pirklio namų eksterjerai ir interjerai būtų atkurti kur nors kitur.

Parašai šią savaitę įteikti prezidentui Valdui Adamkui, Seimo pirmininkui Viktorui Muntianui, premjerui Gediminui Kirkilui ir Vilniaus pilių direkcijos direktoriui Sauliui Andrašūnui.

Anot pranešimo, 19 a. namas nėra vertybė pilies aspektu ir nėra valstybės saugomas. Vilniuje yra daug kitų panašių 19 a. pastatų, tad esą namo nugriovimas nebūtų praradimas.

Teigiama, kad pirklio namų eksponavimas neturėtų precedento tvarkant kitas Lietuvos pilis ir kad reikėtų mažinti "šio 19 a. svetimkūnio pastato eksponavimą, o geriausia visai jo neeksponuoti Lietuvos valdovų rūmuose - Valstybingumo simbolyje, kaip 2006 m. rugsėjį nutarė Valstybinė kultūros paveldo komisija".

Valdovų rūmų paramos fondas taip pat teigia, kad praėjusią savaitę piketavę visuomenininkai, kurie prašė negriauti pirklio Abraomo Šliosbergo namų, siekia trukdyti Valdovų rūmų atkūrimui, o ne saugoti paveldą.

Pikete buvo prašoma koreguoti valdovų rūmų projektą taip, kad A.Šliosbergo namai būtų visiškai išsaugoti.

Ant Valdovų rūmų pamatų pastatytus pirklio namus lapkričio pradžioje Valdovų rūmų atkūrimo ir paskirties koncepcijos įgyvendinimo koordinacinės komisijos nusprendė iš dalies demontuoti, iš dalies eksponuoti: nuspresta palikti namo fragmentą - salę antrame aukšte, laiptus ir pagrindinį įėjimą, kurie būtų inkorporuoti į statomus Valdovų rūmus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją