"Tie dokumentai, apie kurios eina kalba, jie turėjo pasirodyti laiku, kai buvo paskelbta A.Matulevičiaus kandidatūra į Seimo NSGK pirmininkus, ir visos rimtos institucijos tuomet turėjo reaguoti, ir jei jos turėjo kokių abejonių, turėjo pateikti jas", - žurnalistams trečiadienį teigė V.Muntianas.

Anot parlamento vadovo, informaciją apie A.Matulevičių paskleidusį šaltinį privalo žinoti VSD.

"Aš įžvelgiu tam tikrą nekompetenciją mūsų institucijų, tų kurios pateikė atitinkamus duomenis. Aš nežinau, kas tuos visus dalykus išleido, bet galvoju, kad šaltinis turėtų būti žinomas VSD", - aiškino Seimo pirmininkas.

"Pilietininkas" Algimantas Matulevičius jau kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl, jo teigimu, šmeižikiškų pranešimų, esą jis susijęs su sovietų saugumu.

Rašte prokurorams parlamentaras detaliai cituoja per vieną šalies televizijų parodytą reportažą, kuriame pranešama, jog gautoje Sąjūdžio laikų "KGB ataskaitoje Lietuvos SSR pirmojo skyriaus antrojo poskyrio vyriausiasis operatyvinis įgaliotinis kapitonas Patapas A.Matulevičių įvardija kaip KGB patikimą asmenį, su kuriuo užmegztas bendradarbiavimas".

Seimo NSGK vadovas tokius pranešimus kategoriškai neigia, dokumentą, esą įrodantį jo ryšius su KGB, vadina klastote.

BNS žiniomis, parlamentaro rašte prokuratūrai prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius - dėl šmeižimo, dokumento suklastojimo ir panaudojimo, dėl ko asmuo patyrė didelės žalos, bei dėl kišimosi į valstybės tarnautojo veiklą, siekiant priversti jį atsisakyti teisėtų veiksmų.

Be to, A.Matulevičius prašo prokurorų atskleisti šaltinį, kuris žiniasklaidai pareikė jį esą šmeižiančią informaciją.

"Su buvusiomis SSRS specialiosiomis struktūromis nesu bendradarbiavęs. Nuo Sąjūdžio laikų visuomet viešai pasisakiau už Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą, neigiamai vertinau KGB veiklą. Jokios informacijos KGB apie išvykas į užsienį ir Lietuvos emigrantus neteikiau. KGB kapitono Patapo nepažįstu, jokių kontaktų su juo nesu turėjęs. Žinių laidoje minima KGB ataskaita man nėra žinoma, jos turinys neatitinka tikrovės, todėl ji yra suklastota", - rašo parlamentaras generaliniam prokurorui Algimantui Valantinui.

Šią savaitę pasirodžiusius pranešimus, esą komiteto pirmininkas susijęs su sovietų saugumu, tiek komiteto nariai, tiek jis pats vertina kaip bandymą daryti spaudimą baigiant rašyti Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos tyrimo išvadas.

Komitetas, šiuo metu rašantis išvadas, darbą turi baigti iki šios savaitės pabaigos.

Tyrimas pradėtas Baltarusijoje žuvus VSD pareigūnui Vytautui Pociūnui, kai žiniasklaidoje pasirodė kontroversiškų šio tragiško įvykio versijų, kvestionuojančių departamento vadovybės sprendimus.