21 metų Ieva Vaivaraitė bei šešiolikmetė K.Z.T. spalio 17 dieną prie Jungtinės Karalystės ambasados Vilniuje tarptautinės gyvūnų teisių gynimo organizacijos PETA (“Žmonės už etišką elgesį su gyvūnais”) organizuotoje taikioje protesto akcijoje
nutraukti karalienės Elžbietos II sargybinių kepurių siuvimą iš juodojo lokio kailio.

Juodasis lokys yra globojamas Tarptautinės prekybos nykstančiomis rūšimis konvencijos (CITIES).

Jaunesnioji protesto akcijos dalyvė vilkėjo ginamo gyvūnų kalio imitaciją. Šešiolikmetė ir I.Vaivaraitė buvo suimtos Vilniaus miesto policijos pareigūnų.

Pasak jų, kaunietės pažeidė Susirinkimų įstatymą, todėl joms gresia įspėjimas arba bauda nuo 500 iki 2000 litų, arba 30 parų areštas.

Antradienį Kauno apylinkės teismas atidėjo šios bylos nagrinėjimą, įpareigojęs šešiolikmetę K.Z.T. į gruodžio 5 dieną vyksiantį bylos nagrinėjimą atsivesti savo pilnametį atstovą.

Nors teismas nuosprendžio dar nepaskelbė, jau dabar kaunietės žada būsimąjį nuosprendį skųsti.

“Visame pasaulyje tokios protesto akcijos yra įprastas reiškinys ir tik Lietuvoje jos sukelia neigiamą reakciją. Aš manau, kad buvo pažeistos mūsų teisės, nes mes jokio įstatymo, už kurį būtų galima suimti, nepažeidėme. Latviai, organizavę tokią pačią akciją, buvo įspėti ir tokį teismo sprendimą apskundė. Mes taip pat tokios galimybės neatmetame”, - sakė I.Vaivaraitė.