750 metų įkūrimo jubiliejų Klaipėda minės rugpjūčio 1-ąją. Vienas seniausių Lietuvos miestų buvo įkurtas 1252 metais rugpjūčio 1 dieną, Kuršo vyskupui ir Livonijos ordinui sudarius sutartį dėl Memelburgo pilies ir miesto statybos.

Antradienį susitikęs su piliavietės rekonstruotojais ir istorikais meras Rimantas Taraškevičius paragino paskubėti užbaigti piliavietės teritorijos, prieigų ir aplinkos tvarkymo darbus.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus Jono Genio teigimu, šiuo metu sutvarkyta pusė buvusios piliavietės teritorijos, baigiama sutvarkyti dalis požeminės piliavietės ir princo Fridricho poterna (požeminė galerija), kurioje bus įrengta muziejaus salė.

Tam, kad būtų galima įrengti muziejų ir eksponuoti metalo dirbinius, poternoje bus įrengta temperatūros, drėgmės ir druskingumo reguliavimo sistema. Sutvarkius ventiliavimo ir apsaugos sistemas, muziejuje bus įrengta ekspozicija.

Iki miesto gimtadienio bus sutvarkytas pasukamas Grandinių tiltas, per kurį lankytojai pateks į piliavietės teritoriją, taip pat takai ir Karlo bastiono pylimai.

Rugpjūčio 1 dieną Frydricho poternoje atidaromo muziejaus ekspozicijoje bus pristatyta miesto istorija nuo 13 amžiaus vidurio iki 17 amžiaus pabaigos. Čia bus eksponuojami to laikotarpio rūbai, dokumentai, patranka ir unikaliausias piliavietės archeologinių kasinėjimų radinys - renesansinis, kaip spėjama, vyskupo ar kito kilmingo luomo žmogaus, auksinis žiedas su brangakmenio akute. Šis žiedas anksčiau nebuvo eksponuotas saugumo sumetimais.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus skyrius - Klaipėdos piliavietė - yra bendrovės "Klaipėdos laivų remontas" teritorijoje, kurioje statomas kruizinių laivų terminalas. Iki 2009 metų bendrovė bus likviduota ir teritorija perduota miestui.

Nugriovus įmonės pastatus, bus pradėti archeologiniai tyrinėjimai pietinėse po žeme esančiose dvejose piliavietės poternose, kurių yra dabar likę tik pamatai.

Ši teritorija šalia kruizinių laivų terminalo bus panaudota turizmui, kultūrai ir pramogoms. Joje ateityje turėtų įsikurti restoranas, viešbutis, pramogų ir komerciniai centrai.

Piliavietės teritorija kaip kultūros vertybė yra įrašyta į Lietuvos nekilnojamųjų kultūros vertybių apsaugos departamento registrą.

Kasmet konkretiems darbams piliavietėje skiriamos lėšos iš miesto biudžeto, gamtosaugos fondo, Kultūros vertybių apsaugos departamento. Piliavietės sutvarkymui tikimasi lėšų ir iš Vyriausybės specialiųjų rezervų.

Pasak J.Genio, kitąmet planuojama tęsti vertingiausios piliavietės šiaurinės dalies - Karlo bastiono poternos rekonstrukciją. Šioje poternoje turėtų būti įkurta piliavietės istorijos ekspozicijos tąsa ir pristatoma miesto istorija nuo 18 amžiaus pradžios iki šių dienų. Atlikus šiuos darbus iki 2009 metų, bus baigti svarbiausi piliavietės rekonstrukcijos darbai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją