Hormoninių kontraceptinių tablečių sudėtyje yra estrogeno ir progesterono, tai yra lygiai tokių pačių medžiagų, kurių išskiria kiekvienos sveikos moters kiaušidės. Todėl vadinti tabletes nenatūraliu produktu nelabai ir tinka. Kita vertus, tai yra nors ir artimos natūralioms, bet gautos sintetiniu būdu medžiagos.

Kontraceptines tabletes vartoju beveik dvejus metus. Iki susirgimo dar apie pusantros savaitės, bet man kažkodėl tepa kelnaites. Atrodo kaip būtų tamsus kraujas. Jokių skausmų nejaučiu. Niekada nėra to buvę. Prašau atsakykite ką daryti, nes neramu. Giedrė

Labai daug šiuolaikinių, tikrai saugių ir patikimų kontraceptinių tablečių turi mažą estrogeno kiekį. Šias tabletes vartojančioms moterims neskauda ir netempia krūtų, taip pat nepasireiškia kiti su estrogenais susiję šalutiniai hormoninių kontraceptikų poveikiai, pavyzdžiui, svorio didėjimas. Bet maža estrogeno dozė nėra labai palanki gimdos gleivinei, todėl kartais gali tepti ar pakraujuoti. Jei taip atsitinka, galima vartoti geriamųjų kontraceptinių tablečių, turinčių didesnę estrogeno dozę.

Dukrai 15 metų. Dėl nereguliarių ir skausmingų mėnesinių gydytoja parekomendavo hormonines tabletes. Ar nėra kitokių gydymo būdų? Rasa

Mokslas įrodė, kad hormoninės kontraceptinės tabletės palengvina būklę tų jaunų moterų, kurių mėnesinės gausios ir skausmingos, kurias vargina priešmenstruacinis sindromas. Tabletės dažnai yra vienintelis gydymo būdas, leidžiantis sureguliuoti mėnesinių ciklą. Be to, jos dar skiriamos kiaušidžių funkcinėms cistoms gydyti. Net kai kurie disfunkciniai kraujavimai, ypač jaunoms merginoms, puikiai gydomi kontraceptinėmis tabletėmis. Kartais jos gali būti paskirtos kaip viena priemonių jaunatviniams spuogams gydyti.

Alternatyvių gydymo būdų yra, tačiau jų pasirinkimas nedidelis.

Daug metų rūkau. Tabletes vartoju taip pat jau gal 5 ar 6 metus. Kas man gresia, tablečių nenoriu atsisakyti. Gal pakeisti naujesnės kartos tabletėmis? Virginija

Be minėtų privalumų, hormoninės kontraceptinės tabletės turi kai kurių trūkumų - jos tampa pavojingos moterims po 35 metų, jeigu surūkoma 15 cigarečių per dieną ir daugiau. Visai nesvarbu nei sudėtis, nei naujesnė karta. Taigi, jeigu jums 35 metai, rinkitės arba rūkymą, arba kontraceptines tabletes.

Kas man gali būti, jei nutraukus gerti kontraceptines tabletes niekaip negaliu susirgti mėnesinėm ir maždaug apie 2 savaites bėga rudos išskyros. Mano mėnesines ir prieš kontraceptinių tablečių vartojimą buvo nereguliarios. Dariausi nėštumo testą, bet jis neigiamas. Norėčiau ir vėl pradėti gerti kontraceptines, bet nežinau, kada galiu pradėti ir kokias geriau rinktis. L.A.

Dažniausiai hormoninės kontraceptinės tabletės puikiai sureguliuoja mėnesinių ciklą. Jos tampa ne tokios gausios, reguliarios. Tačiau kai kurioms moterims tenka tiesiog išbandyti keletą kontraceptikų, kol randa sau tinkamą. Priežastis ta, kad absoliučiai visose kontraceptinėse tabletėse estrogenas yra toks pat - tai etinilestradiolis. O štai progesteronas įvairiose tabletėse skiriasi. Manoma, kad gal dėl šios priežasties šios tabletės tinka ne visoms moterims. Keisti vienas kontraceptines tabletes kitomis galima jau kitą mėnesį, padarius tarp tablečių 7 dienų pertrauką.

Nesusireguliavus mėnesinėms 2-3 mėnesius, reikia kreiptis į gydytoją.