Kaip pataria grožio salono „Figaro" kirpėja Ata Verikienė, renkantis plaukų spalvą svarbiausia, kad ji derėtų prie individualaus stiliaus ar veido bruožų. Todėl dažnai pasitvirtina dėsnis, jog tai, kas madinga, nebūtinai tinka. Toms, kurios panoro suspėti su plaukų mados vėjais, kirpėja A.Verikienė primena, kad šį sezoną ypač madingos natūralios, sodrios spalvos.

„Moterys pastaruoju metu labai siekia natūralumo, paprastumo, todėl ir spalvų paletėje ima karaliauti žemės, vario, vyno, šokolado spalvos". Kirpėja sako, jog siekiant griežtumo ir paprastumo šį sezoną nederėtų galvos marginti įvairiaspalvėmis sruogelėmis.

Kokius dažus pasirinkti?

Dažytų, bet sveikų plaukų paslaptis - tinkamai pasirinkti dažai. Kaip teigia kirpėja A.Verikienė, rinktis yra iš ko - kosmetikos parduotuvės siūlo įvairių dažų: ir augalinių, ir sintetinių. Jei jūsų plaukai labai silpni, lūžinėja, reikėtų rinktis augalų pagrindu pagamintus plaukų dažus. Jie, pasak kirpėjos, teigiamai veikia patį plauką, stiprina jo raginį sluoksnį, bet jais išgauti norimą spalvą yra sunkiau negu su cheminiais.

„Augaliniais plaukų dažais galima tik paryškinti savo natūralią spalvą, bet žilų plaukų jie dažniausiai nenudažo", - sako ji. Jei vis dėlto nusprendėte pradėjusius žilti plaukus dažyti natūraliais dažais, kirpėja siūlo tokią kombinaciją: šaknis nudažyti sintetiniais, o pačius plaukus - augaliniais dažais. Anot A.Verikienės, tokiu atveju geriau kreiptis pagalbos į savo kirpėją, nes pačioms gali būti sudėtinga rasti vienodus dažų atspalvius.

Eksperimentai namie

Natūralių augalinių dažų užpilų galima pasidaryti ir namie. Kirpėja primena, jog tokie užpilai tik pagyvins natūralią plaukų spalvą, suteiks jiems sveiko blizgesio. Kardinaliai pakeisti spalvą natūraliais dažais neįmanoma. Šviesūs plaukai nuo ramunėlių, cinamonų ar ajerų užpilo įgaus dailų auksinį atspalvį. Tamsiaplaukėms kirpėja rekomenduoja naudoti ąžuolo žievės užpilą arba bandyti plaukams suteikti rausvą toną su visiškai natūraliu basmos ir chna mišiniu. Jei bijote namie eksperimentuoti su užpilais, augalinių dažų mišinių galite įsigyti daugumoje kosmetikos parduotuvių.

„Svarbiausia dažant plaukus namie - laikytis dažymo instrukcijų", - primena kirpėja A.Verikienė. Jei augaliniais dažais išgauta spalva netenkina, o plaukus veikti amoniaku nenorite, kirpėja siūlo idealiausią pasirinkimą - pusiau permanentinius (neamoniakinius) dažus. Šio tipo plaukų dažai neturi amoniako, ilgai laiko. Jie, kitaip nei augaliniai, puikiai nudažo žilus plaukus. Kirpėjos teigimu, pusiau permanentiniai dažai laikosi panašiai kaip ir amoniakiniai, tik turi vieną trūkumą - jais išgaunama mažiau spalvų variacijų.

Kaip plaukus prižiūrėti po dažymo?

Nusidažiusios plaukus norime, kad spalva kuo ilgiau išliktų. Kirpėja įsitikinusi, jog ne ką mažiau už dažų pasirinkimą yra svarbi ir plaukų priežiūra po dažymo. Dažytiems plaukams geriausiai tinka tokiems plaukams skirti šampūnai, kondicionieriai, plaukų struktūrą atnaujinančios kaukės. Dažytiems plaukams skirtos plaukų priežiūros priemonės ne tik paryškina plaukų spalvą, bet ir atgaivina skilinėjančius, išsausėjusius po dažymo plaukus, palengvina jų šukavimą.

„Jeigu po dažymo neprižiūrėsime plaukų specialiomis priemonėmis, plaukai taps dar labiau pažeisti, galiukai ims skilinėti, ypač po džiovinimo elektriniu džiovintuvu", - sako kirpėja.

Taip pat derėtų žinoti, kad iškart po dažymo procedūros negalima plaukų šukuoti, nes galite pakenkti plaukų struktūrai. Dažyti plaukus, pasak kirpėjos, patariama ne dažniau kaip kartą per mėnesį ar pusantro.

Kad plaukai blizgėtų

Kaip ir trapiems plaukams, sausiems bei dažytiems plauti taip pat naudojami specialūs, tokios pat sudėties šampūnai, tik jų koncentracija mažesnė. Ypač vertingos sudedamosios dalys yra aliejinės ir vaškinės medžiagos, lecitinas ir baltyminis hidrolizatas.

Plaukite plaukus tik švelniu, pH neutraliu šampūnu ir drungnu vandeniu. Vandenį minkštinkite įmaišę šaukštą borakso.

Nedžiovinkite plaukų karštu džiovintuvu. Geriausia plaukus džiovinti lauke (tik ne saulėje), o baigiant džiūti džiovintuvu suformuoti šukuoseną. Plauku džiovintuvo temperatūra turi būti pati mažiausia, atstumas nuo plaukų - ne mažiau kaip 15 centimetrų.

Šukuokitės tik natūralių šerių šepečiais arba retomis, užapvalintais dantimis šukomis.

Prieš plaudamos plaukus įtrinkite daigintų kviečių ir ricinos aliejų mišiniu (lygiomis dalimis), apvyniokite galvą rankšluosčiu ir valandą taip pabūkite. Kas 14 dienų pasidarykite plaukų kaukę.

Kaukės plaukams

Aliejaus ir medaus kaukė. Sumaišykite dvi dalis daigintų kviečių aliejaus ir vieną dalį medaus, įmaišykite valgomąjį šaukštą acto. įtrinkite į sausus plaukus ir 30 minučių palaikykite. Po to plaukus išplaukite ir perskalaukite.

Medaus kaukė. Sumaišykite kiaušinį, arbatinį šaukštelį medaus ir 2 arbatinius šaukštelius alyvų aliejaus. Įtrinkite į plaukus ir pusę valandos laikykite. Po to išplaukite.

Gydomoji kaukė. Sumaišykite lygiomis dalimis ricinos, alyvų, avokadų ir daigintų kviečių aliejus, įdėkite vieną kiaušinio trynį. Užtepkite ant drėgnų plaukų ir laikykite valandą. Nuplaukite švelniu šampūnu.

Avokadų ir medaus kaukė. Dubenėlyje sumaišykite 15 ml avokadų, 5 ml daigintų kukurūzų, 5 ml sojų aliejaus ir arbatinį šaukštelį medaus. Gerai suplakite ir 10 ml mišinio įtrinkite į švariai išplautus, dar drėgnus plaukus. Po 10 minučių plaukus gerai išplaukite.

Jei neturite laiko, galite „pablizginti" plaukus taip: iš tūbelės išspauskite ant delnų porą centimetrų riebaus kremo ir perbraukite per plaukus.

Išsiplovusios plaukus sutepkite juos bespalve chna (odai neutralus produktas), kuri apgaubs plaukus apsaugine plėvele ir jie vėl blizgės.

Nenaudokite spygliuotų aštrių suktukų, o tik minkštus plastiko arba sluoksniuoto audinio. Prieš tai plaukų galiukus apsukite plonu popieriumi, kad vėliau jie neskilinėtų.

Jei ketinate plaukioti chloruotame ar sūriame vandenyje, pasitepkite plaukus varnalėšos šaknų aliejumi arba riebiu kremu.

Po plaukų kirpimo galiukus įtrinkite ricinos aliejumi ir palaikykite 1/4 valandos. Jį vartojant reguliariai, plaukų galiukai neskilinėja.

Baigiant vienas patarimas, kaip iš paprasto (pH neutralaus) šampūno pasigaminti specialų šampūną trapiems plaukams. Sumaišykite 40 ml šio šampūno ir 5 ml avokadų aliejaus. Prieš naudodama į 2 valgomuosius šaukštus šampūno įmaišykite kiaušinio trynį.