Priešiška reakcija

Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI – Union Cycliste Internationale) iki spalio 31 dienos priėmė naujų komandų paraiškas, kurias patvirtinus, ekipos turės teisę dalyvauti profesionalių komandų varžybose. Paraišką turėjusi nusiųsti Lietuvos dviračių sporto federacija (LDSF) nepajudino nė piršto.

Į faksu ir net registruotu laišku nusiųstą paraišką registracijai klaipėdiečiai nesulaukė jokios federacijos reakcijos.

Vietoje to, kad džiaugtųsi, jog atsirado iniciatyvių, rėmėjus ir dviratininkus radusių žmonių, LDSF vadovai apsimetė, kad net nežino, nuo ko pradėti tvarkyti registracijos dokumentus.

LDSF sekretorius Antanas Taučius, pasakęs be prezidento Eugenijaus Bulavo bijąs spręsti reikalus ir liepęs kreiptis į jį, nėrė į krūmus.

Prezidentas neturėjo noro bendrauti su klaipėdiečiais, o LDFS vykdomasis komitetas, turėjęs patvirtinti ar ne klaipėdiečių dokumentus, posėdžiauti buvo sukviestas lapkričio 2 dieną, nors vadovai žinojo, kad pranešimą į UCI jie turi išsiųsti iki spalio 31 dienos.

O ir lapkričio 2 dieną LDSF pasirodė, kokia joje telkšo bala – iš 11 narių susirinko tik trys, kurie, suprantama, nesudarė kvorumo ir geriausiu atveju galėjo tik susėdę pasamprotauti.

Jausdami ne tik šaltą - netgi priešišką - federacijos poziciją, klaipėdiečiai nenuleido rankų.

Draugai užsienyje

Kantriai laukę, Klaipėdos komandos vadovai – prezidentas Artūras Gedgaudas, direktorius Artūras Trumpauskas, treneriai Algirdas Vaitkus ir Vaclovas Šiugždinis suprato, kad Lietuvai nereikia profesionalios dviratininkų komandos mūsų valstybėje. Direktorius A.Trumpauskas kalbėjosi su kolegomis Belgijoje ir Latvijoje. Abiejų šalių dviračių sporto federacijų atstovai patikino, kad įregistruotų klaipėdiečių komandą nedvejodami.

Visi taškai ant „i“ buvo sudėti spalio 25 dieną. Ilgiausiai užsitęsė derybos dėl komandos pavadinimo. Tądien tapo aišku, kad pirmoji profesionali vyrų dviratininkų komanda vadinsis „Klaipėda-Splendid-Audiomix“, o joje bus klaipėdiečiai Gediminas Bagdonas, Simas Kondrotas, Aidis Kruopis, Algis Mockus, Egidijus Juodvalkis, Povilas Chorlampenkovas, Marius Bernotas, Mantas Mikužis, Žilvinas Linkus, Edgaras Levinskas ir Ramūnas Navardauskas.

Dvejopa nuotaika

- Kokia nuotaika, kai belgų padedami Tarptautinėje dviračių sporto sąjungoje įregistravote pirmąją Lietuvoje profesionalią vyrų dviratininkų komandą, - paklausėme didžiausią naštą tempusio A.Trumpausko.

- Dvejopa. Džiaugiuosi, kad radome rėmėjų, surinkome biudžetui reikalingų lėšų, suformavome komandą, tačiau labai apmaudu, kai savo šalyje susidūrėme su abejingumu, sakyčiau, bukagalviškumu, priešiškumu, kvaila ambicija ir neveiklumu. LDSF prezidentas E.Bulavas kone davė suprasti, kad geriau mes nesistengtume.

- Ką galite papasakoti apie naują komandą?

- Dėl to, kad ekipą registravome Belgijoje, pagal UCI reikalavimus joje turi būti pusė belgų dviratininkų. Jeigu būtume registruoti Lietuvoje, komandą būtų sudarę 14 lietuvių ir keturi belgai. Dabar komandoje bus nemažai belgų. Todėl nukentės jaunieji Lietuvos dviratininkai, kurių vietą užėmė draugiškos šalies sportininkai.

Kadangi pavyko įregistruoti „Klaipėda-Splendid-Audiomix“, ji bus visateisė UCI narė, galės dalyvauti visose tarptautinėse varžybose, o dviratininkai rinkti taškus, kad galėtų patekti net į olimpines žaidynes.

- Kodėl registravote Belgijoje, o ne Latvijoje?

- Daug dirbome su rėmėjais Belgijoje, šioje šalyje turėsime savo bazę, komandoje – šios šalies dviratininkų.

- Prikalbinote remti belgus, o ar jie būtų rėmę, jei komandą būtų pavykę įregistruoti Lietuvoje?

- Belgai buvo sutikę.

- Ar brangus malonumas – profesionali dviratininkų komanda?

- Metinis komandos biudžetas – 500 tūkstančių eurų. Tai, palyginti su kai kuriomis komandomis, – lašelis. Pavyzdžiui, kazachų „Astanos“ biudžetas – 21 milijonas eurų. Kitų komandų biudžetai mums irgi atrodo pasakiški.

Už tai, kad registravomės Belgijoje, UCI turėsime pervesti 3600 eurų, jei būtume tai darę Lietuvoje – perpus mažiau. Privalome apdrausti dviratininkus už 50 tūkstančių eurų.

UCI leidžia kiekvienai Europos valstybei turėti po 15 komandų.

- Ar daug galime tikėtis iš „Klaipėda-Splendid-Audiomix“?

- Mūsų stipriausi dviratininkai Tomas Vaitkus, Linas Balčiūnas yra sudarę sutartis su kitomis komandomis, mes į komandą pakvietėme neturinčius sutarčių su užsienio klubais visus pajėgiausius Lietuvos dviratininkus. Suprantama, įspūdingų pergalių tikėtis yra nerealu, pirmaisiais metais pasistengsime, kad mus pažintų, atkreiptų dėmesį, pradėtų gerbti.

- Gal jau žinote varžybų kalendorių?

- Žinome, debiutuosime lenktynėse Belgijoje, po to – Prancūzijoje.

Nuo lapkričio 18 dienos pradėsime stovyklauti Ispanijoje. O vasario 20 dieną Antverpene įvyks oficialus komandos pristatymas, į kurį kviesime ir Klaipėdos merą Rimantą Taraškevičių, nes mes iš tikrųjų esame Klaipėdos komanda.