"Miškininkai pristabdė pardavimus. Anksčiau dėl žaliavos neturėjome problemų, o dabar girdime atsakymą, kad mediena parduodama tik pagal išankstines sutartis. Klijuotos medienos ruošinys, iš kurio mes gaminame langus, kaip niekada anksčiau pasidarė deficitinis", - sakė bendrovės "Skirmeda" direktorė Marytė Česnulevičienė.

Anot jos, kainos, palyginti su metų pradžia, šoktelėjo apie 60 procentų.

Aplinkos ministro patarėjas Aidas Pivoriūnas pripažino, jog labiausiai brangsta mediena, kurios poreikis didžiausias - medžio drožlių plokštėms ir biokuro katilinėms reikalinga mediena.

"Esant šiandieniniams gamybiniams medžio drožlių plokščių pajėgumams, įskaitant "Girių bizoną" ir nestatant naujų biokatilinių, medienos deficitas sudarys 300 tūkst. kvadratinių metrų - būtent šis kiekis, taip pat ir didinami pajėgumai nusvers kainas", - teigia A.Pivoriūnas.

"Manyčiau, kad valstybinės miškų urėdijos dirbtinai didina kainas prieš lapkritį prasidėsiančius metinius konkursus. Siekiama, kad ateinančių metų sutartys būtų pasirašomos aukštesnėmis kainomis", - sakė Alytaus individualios įmonės, gaminančios medienos ruošinius baldams, savininkas Saulius Bujanauskas.

Valstybinės miškotvarkos tarnybos direktorius Andrius Kuliešis teigia, jog atsiradus popiermedžio paklausai Švedijoje, atsigavo eksportas ir popiermedžio kainos ryškiai pakilo. Be to, augant pramonės pajėgumams, žaliavos poreikiai didėja ir Lietuvoje.

Tačiau jis įsitikinęs, kad urėdijos susitarusios nepajėgios diktuoti kainų, nes jas tuoj pat numuštų pigesnis importas.

"Reikia nepamiršti ir to, kad prasideda pasirengimas žiemos sezonui - sandėliai tuštėja, o poreikis auga. Tad manau, kad kainų kilimas dar lapkritį ir gruodį nesustos", - prognozuoja Valstybinės miškotvarkos tarnybos vadovas.

Pernai produkciją iš medienos Lietuvoje gamino beveik 2,5 tūkst. įvairaus dydžio įmonių ir jų kasmet daugėja.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją