Paskutinę, ketvirtąją karalienės valdymo jubiliejaus iškilmių dieną karalienė Elizabeth paauksuota XVIII amžiaus karieta centrinėmis Londono gatvėmis važiavo į padėkos pamaldas Šv.Pauliaus katedroje. Gatvėse monarchės laukė didžiulės džiūgaujančios minios, mirgėjusios raudona, balta ir mėlyna - Jungtinės Karalystės vėliavos - spalvomis.

Keturias tonas sveriančią karalienės karietą, kuri 1762 metais buvo pagaminta karaliaus Jurgio III (George III) nurodymu, traukė aštuoni išpuoselėti balti žirgai, o procesijos priekyje jojo šimtai gvardiečių.

Elizabeth ir jos vyrui princui Philipui (Filipui) važiuojant pro šalį susirinkę žmonės pratrūkdavo ploti, o karalienė, juos sveikino, kaip visada, santūria šypsena.

Šioje iškilmingoje procesijoje dalyvavo ir kiti karališkosios šeimos nariai. Karalienės karietos priekyje važiavo žirgų traukiama atvira karieta, kurioje sėdėjo karalienės sūnus princas Andrew (Endrius) ir vaikaičiai - princai Williamas (Viljamas) ir Harry (Haris), princesė Beatrice (Beatris). Ant žirgų jojo princas Charlesas (Čarlzas) ir princesė Anna (Ana).

"Visiems labai dėkoju už jūsų ryžtą pažymėti ir atšvęsti valdymo 50-metį", - teigė 76 -erių metų monarchė savo kalboje, baigiantis keturias dienas Britanijoje ir 54 Tautų Sandraugos šalyse, daugiausiai buvusiose britų kolonijose, trukusioms iškilmėms.

"Dėkingumas, pagarba ir pasididžiavimas - tai žodžiai, kuriais aš galėčiau apibūdinti, ką aš jaučiu šios šalies ir Tautų Sandraugos žmonėms ir tai, ką man reiškia šis Auksinis jubiliejus", - sakė karalienė Elizabeth Londono Sičio rotušėje Gildhole, kur ji nuvyko po padėkos pamaldų Šv.Pauliaus katedroje.

Po karaliaus Jurgio VI (Georg'o VI) mirties, 1952 metais karūnuotos jaunos jo dukters valdymo laikotarpis nebuvo lengvas, ypač sunkūs buvo paskutinieji jo metai, per kuriuos ji išgyveno ne vieno savo vaiko skyrybas, o visai neseniai - motinos ir sesers netektis.

"Tai buvo 50 visais požiūriais gana įspūdingų metų. Per juos būta visko, tačiau visi kas prisimena kaip viskas atrodė po šešerių ilgų karo metų, džiaugiasi pasikeitimais, kurie įvyko nuo to laiko", - sakė ji.

Britanija vis dar negalėjo atsigauti po 1939-1945 metais vykusio Antrojo pasaulinio karo, kai Elizabeth įžengė į sostą.

Iškilmės karalienės valdymo Auksiniam jubiliejui paminėti prasidėjo šeštadienį, klasikinės muzikos koncertu Bakingamo rūmų soduose, kur pirmadienį koncertavo roko ir popmuzikos žvaigždės.

Tūkstančiuose pobūvių gryname ore, kurie visoje Didžiojoje Britanijoje vyko sekmadienį ir pirmadienį, mirgėjo raudonos, baltos ir mėlynos vėliavėlės, priminusios jau praėjusius laikus, kai monarchija užėmė centrinę vietą britų gyvenime.

Antradienį po pamaldų Šv.Pauliaus katedroje sostinėje prasidėjo didžiulis karnavalas, kuriame dalyvauja 20 tūkst. žmonių ir didžiausias pasaulyje, 5 tūkst. narių turintis gospelų giedotojų choras. Eisenos priekyje važiuoja "Hell's Angels" baikeriai.

Stebėtinas visuomenės entuziazmas nutildė cinikus, prognozavusius, kad karalienės valdymo Auksinio jubiliejaus iškilmės žlugs ar nukentės dėl šiuo metu vykstančio futbolo pasaulio čempionato.

"Dabar aš labai gerai suvokiu futbolo svarbą", - sakė karalienė Elizabeth, savotiškai atiduodama duoklę plačiųjų masių kultūrai, kuri tampa vis labiau pastebima ir karališkoje šeimoje, siekiančioje sukurti šiuolaikiškesnį ir modernesnį įvaizdį.