Tačiau šalies vadovas apgailestavo, kad kol kas taip nėra. Kaip priekaištą šiai įstaigai Prezidentas paminėjo kenksmingą įtaką, kai tam tikri politinę galią turintys asmenys stengiasi nukreipti kontrolę jiems palankia linkme. Žurnalistų paklaustas, nuo ko šiuo metu yra priklausoma Valstybės kontrolės tarnyba, Prezidentas patylėjęs neįvardijo.

V.Adamkus atkreipė dėmesį, jog viešieji pirkimai, vaistų kompensavimo politika, valstybės investicijos dažnai kelia pagrįstą visuomenės nepasitikėjimą.

Prezidento nuomone, Valstybės kontrolės pareiga - parodyti mokesčių mokėtojams, kaip ir kam yra naudojamai iš jų surinkti pinigai.

"Principinga Valstybės kontrolės veikla gali sustiprinti žmonių pasitikėjimą valstybe", - sakė V.Adamkus, ragindamas Valstybės kontrolę efektyviau bendradarbiauti su visuomene. Tuo tarpu Valstybės kontrolierius Jonas Liaučius žiniasklaidos atstovams teigė nejaučiąs politikų spaudimo ir nesutiko, kad auditas atliekamas pagal kažkieno užsakymus. "Mes veikiame autonomiškai", - sakė jis.

Susitikime su Valstybės kontrolės vadovybe Prezidentas domėjosi nauja jos funkcija - auditu, kuris visiškai keičia šios tarnybos darbo pobūdį. Mat iki šių metų kovo 1 dienos, kai įsigaliojo Valstybės kontrolės įstatymas, Valstybės kontrolė atliko visiškai kitokią funkciją - revizijas. Valstybės kontrolierius tikino, kad valstybės audito sistema nesusitvarko tik priėmus įstatymą ir pakeitus, esą tam reikia kelerių metų.