Panevėžio policijos pareigūnai dar kartą parodė savo „profesionalumą“ – iš dvidešimties siautėjusių vilniečių tesuspėjo sulaikyti vos tris. „Žalgirio“ aistruolių klubo viceprezidentas tikina, kad incidentą sukurstė patys panevėžiečiai.

Išpuolį išprovokavo „gaidys“

„Aukštaitijos“ stadione sekmadienį vykusios A lygos futbolo varžybos tarp Lietuvos čempionės Panevėžio „Ekrano“ komandos ir Vilniaus „Žalgirio“ ekipos paženklintos vilniečių sirgalių sukeltomis riaušėmis. 15.30 val., likus pusvalandžiui iki rungtynių pradžios, Respublikos gatvėje esančiame alaus bare „Prie Nevėžio“, panevėžiečiams geriau žinomame kaip „čeburekynė“, „Žalgirio“ aistruolių klubo „Pietų IV“ keletas narių vaišinosi alumi. Vis užsukdavę į alubario antrą aukštą vilniečiai garsiai reikšdavo nepasitenkinimą „Ekrano“ komanda. Baro lankytojai panevėžiečiai, netgi ne „Ekrano“ sirgaliai, neliko abejingi atvykėlių iš sostinės įžeidinėjimams.

Kandžios replikos į veiksmus peraugo, kai vilniečiai baro lankytojui pažeminamai išrėžė: gaidys yra tavo tėvo sūnus. Alubaryje kilo muštynės tarp dviejų sostinių – šalies ir Aukštaitijos. Incidentas galbūt būtų baigęsis taikiai vienam iš vilniečių futbolo komandos fanų pasiūlius paliaubas, jei ne į barą užsukęs visiškai nebesiorientuojantis girtas „Žalgirio“ marškinėliais vilkintis aistruolis. Nesuvokdamas, kas vyksta, neblaivus vilnietis sviedė alaus bokalą į taikiai nusiteikusius panevėžiečius. Po šio išpuolio situacija bare tapo nebekontroliuojama.

Mušeikos spėjo pabėgti

Su panevėžiečiais kovoję vilniečiai netrukus sulaukė pastiprinimo – prie jų prisijungė dar apie 15 chuliganiškai nusiteikusių „Žalgirio“ gerbėjų. Bejėgiai aštuoni „Prie Nevėžio“ lankytojai, susibūrę prie galinės baro sienos, tapo maždaug 20-ies vilniečių, vilkinčių „Žalgirio“ marškinėlius, taikiniu – į juos skrido įsisiautėjusiųjų svaidomos baro kėdės, stalai, alaus bokalai, panevėžiečiai buvo trankomi diržais metalinėmis sagtimis. Nežinia, kuo galėjo baigtis įsismarkavusių ir neblaivių vilniečių siautėjimas, jei ne „Sekundės“ korespondento iškviesta policija.

Nors pareigūnai į įvykio vietą atvyko labai operatyviai, tačiau išvydę policiją vilniečiai suspėjo išsilakstyti. Dviem paroms sulaikyti tik trys įtariami nusikalstamos veikos padarymu vilniečiai – A.B, gimęs 1983 metais, S.S., gimęs 1975 metais ir D.A., gimęs 1974-aisiais.

Priminė kovinį filmą

Baro „Prie Nevėžio“ direktorius Algirdas Čepelė teigė incidento nematęs, tačiau darbuotojai jam pasakoję, kad vaizdas prilygo kovinio filmo scenarijui. „Žalius marškinėlius vilkintys sirgaliai, atvažiavę iš Vilniaus, nebetilpo savo „rėmuose“ – mėtė viską, kas po ranka pakliuvo. Vieną moterį net su kėde nutrenkė, prireikė kviestis medikų pagalbą. Dvidešimt metų bare dirbanti moteris sakė dar tokio „šposo“ nemačiusi“, – kalbėjo A.Čepelė.

Per muštynes padaryti nuostoliai dar tikslinami. Direktorius tikisi, kad jie neviršys 1000 litų. Per incidentą buvo sulaužytos naujos medinės kėdės, sudaužyta 30 bokalų, suniokotas baro interjeras, išmuštas langas, parversti stalai. Baras patyrė nuostolių ne tik dėl suniokoto turto, tačiau ir dėl prarastų lankytojų – bent dvi valandas, kol policija po apie pusvalandį trukusių muštynių atliko įvykio vietos patikrinimą, klientų bare nebuvo.

Direktoriaus nuomonę, atsakomybę už sirgalių išpuolį turėtų prisiimti „Žalgirio“ futbolo klubas. „Iš škotai, ir airiai, ir albanai prieš futbolo varžybas pas mus apsilankydavo, bet niekas taip nesielgė. Jei taip nori, tegul gatvėje santykius aiškinasi. Kodėl naikina verslą žmonėms?“ – piktinosi A.Čepelė.

Dėl žalos atlyginimo baro direktorius kreipėsi į Apylinkės prokuratūrą.

Kaltina panevėžiečius

Tačiau „Žalgirio“ aistruolių klubo „Pietų IV“ viceprezidentas Ingvaras Butautas atsakomybės dėl muštynių nelinkęs prisiimti. „Kodėl jūs bandote viską pateikti iš kitos pusės? Suprantam, kad baro darbuotojai nenori pyktis su nuolatiniais savo klientais. Baras visada suvers bėdą atvykėliams“, – gynė klubo narius viceprezidentas.

I.Butautas teigė apie bare kilusias muštynes žinąs tik iš jose dalyvavusių klubo narių. Neva šie, eidami pro barą iš netoliese esančio prekybos centro, išgirdo muštynių triukšmą ir užsuko gelbėti savo draugų. I.Butauto nuomone, esant tokiai situacijai kviesti policiją nebuvo prasmės. „Kviesti policiją? Jūs juokaujate? Kol pareigūnai būtų atvažiavę, tris mūsų fanus bare panevėžiečiai nežinia dar kaip galėjo sudaužyti. Jei ne tie, ėję iš parduotuvės, nežinia, kuo mūsiškiams būtų pasibaigę“, – kalbėjo viceprezidentas. Vis dėlto jis pripažino, kad policiją kviestis ne veltui buvo vengiama. „Tai buvo panevėžiečių provokacija, bet ir mūsiškiai nėra angeliukai, todėl ir negalvojo kviesti pareigūnų“, – patvirtino I.Butautas.

Anot jo, bare vilniečiai buvo užsipulti dėl vienintelės priežasties – atrodė ne kaip visi, nes buvo pasipuošę žaliais „Žalgirio“ marškinėliais. „Galbūt tiems panevėžiečiams futbolas net nerūpėjo. Jiems tik reikėjo pasirodyti, kas yra baro šeimininkai“, – svarstė I.Butautas.

„Žalgirio“ aistruolių klubo viceprezidentas skeptiškai įvertino tai, kad panevėžiečiai iškvietė policijos pareigūnus. „Norėčiau pakalbėti apie tokių žmonių moralę. Kaip vertinti tokį poelgį, kai patys sukelia muštynes, o paskui lekia į policiją skųstis?“ – stebėjosi I.Butautas.