Prezervatyvą taip pat išrado moteris. Nors šis civilizacijos stebuklas ir suteikė galimybę neskausmingai išvengti nėštumo, neplanuotų palikuonių ir venerinių ligų, tačiau teko atseikėti už laisvę gyventi nenėščiai: prarasti dalį lytinio akto teikiamo malonumo ir mylėtis su gumos gabalu.

Lietuvos AIDS centro (LAC) direktoriaus pavaduotojas daktaras Algimantas Trečiokas patvirtina, kad prezervatyvas tikrai nėra vienintelė priemonė apsisaugoti nuo lytiškai plintančių ligų ir nepageidaujamo nėštumo.

Pasak daktaro, prezervatyvo lateksas gali alergizuoti ir ilgam pažeisti vyriškus lytinius organus. Net ir naudojant šią apsisaugojimo priemonę tikimybė susirgti AIDS, sifiliu, grybelinėmis ir kitomis venerinėmis ligomis neišnyksta, ypač jei priemonės yra pigios, nekokybiškos, jei jos naudojamos nesilaikant rekomendacijų informaciniame lapelyje arba yra naudojamos netinkamo dydžio.

Nors reklamose teigiama, kad prezervatyvas beveik 100 proc. garantuoja lytinių santykių saugumą, bene patikimiausias būdas apsisaugoti yra lytinė ištikimybė ir celibatas. Seksologai primena, kad nereikėtų pamiršti kartu su prezervatyvais naudoti ir cheminius kontraceptinius preparatus.

Klaidinga manyti, kad ankstyvaisiais žmonijos gyvavimo amžiais moterys buvo priverstos gimdyti tiek, kiek vaikų lemdavo gamta. Jau prieš 3.5 tūkstančio metų sklandė istorija, jog Graikijos karaliaus Mino sėkla buvusi nuodinga, knibždėjo gyvačių ir skorpionų. Todėl viena jo žmona siekdama apsaugoti savo gyvybę, naudojo ožkos pūslę...Apsisaugoti nuo nėštumo buvo naudojamas popierius, išmirkytas aliejuje it šilkas, kaip kur net vėžlio kiautas, odos atraižos arba lininis audeklas, išmirkytas dervoje ir sutraukiančiose žolėse, abejonių kelia tik jų patikimumas...

Angliškas pavadinimas Condom kilo nukopijavus Anglijos karaliaus Karolio II gydytojo vardą. Pasak provizoriaus Tauro Meko, jis įrodęs karaliui prezervatyvo praktinę naudą, stengiantis išvengti nesantuokinių vaikų.

XVIII amžiuje, kuomet tarp aukštuomenės išpopuliarėjo pudruoti perukai dėl sifilio protrūkio, naudotis prezervatyvu buvo gėdinga. Daugelis besimylinčiųjų buvo labiau linkę rizikuoti užsikrėsti venerinėmis ligomis, nei naudoti apsisaugojimo priemones ir prarasti dalį lytinio akto teikiamo malonumo. Tuomet . prezervatyvas buvo vadinamas „neperšlampamu rūbu intymiam vartojimui, o jo garantinis naudojimo laikas truko 5 metus.

Iki šių dienų bene opiausia problema, susijusi su prezervatyvų naudojimu, yra vyrų skundai, kad, jei ir pavyksta su prezervatyvu patenkinti moterį, jie nejaučią nieko. Lietuvos internetiniuose forumuose šia tema diskutuojančios moterys taip pat pripažįsta, kad vis dažniau ir dažniau eksperimentuoja su „pagerintais“ grublėtais ar duriančiais sargiais, kadangi paprastas mylėjimasis „su gumos gabalu“ jų nebetenkina.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją