Kvėpuoja kartu


Kambarinės gėlės reikalingos kurti jaukią, šiltą atmosferą, tačiau persistengti nederėtų.

Klaipėdos universiteto Botanikos sodo vyresnioji mokslo darbuotoja Rita Nekrošienė patarė prieš perkant gėlę iš karto nuspręsti, kokiame kambaryje ji stovės.

Miegamuosiuose ir vaikų kambariuose reikėtų visai atsisakyti gėlių arba nuolat laikyti pravertą langą. Šiuose kambariuose ypač negalima laikyti žydinčių augalų, tokių kaip bugenvilija, vaškuolė, pasiflora.

Aitrūs kvapai gali paveikti žmogaus savijautą, sukelti galvos skausmą.

„Gėlės kvėpuoja tuo pačiu oru, o miegas „prikvėpuotame“ kambaryje tikrai nebus labai saldus“, - aiškino R.Nekrošienė.

Turi derėti

R.Nekrošienės nuomone, išdėliojant namie augalus reikėtų pasitarti ne tik su dizaineriu, bet ir su biologu.

Būtina išsiaiškinti kiekvienos gėlės poveikį organizmui, nes kai kurie augalai ypač linkę kelti alergines reakcijas.

Viena iš tokių gėlių yra karpažolė. R.Nekrošienė patarė laikyti karpažolę atokesnėje vietoje, kad nekiltų noras ją čiupinėti.

Be viso to, reikėtų nepamiršti, kad augalai yra interjero dalis ir viskas tarpusavyje turi derėti. Anot R.Nekrošienės, sendinto stiliaus kambariuose tikrai netiks gėlės plikais kamienais ir standžiais lapais.

Paparčiai - valytojai

Teorija, kad kaktusai sugeria jonizuojančius spindulius, yra dar nepatvirtinta. Todėl specialistai nedrįsta vienareikšmiškai teigti, kad šalia televizoriaus ar kompiuterio laikomi kaktusai duos naudos.

Tokias pat savybes kai kurie biologai priskiria ir paparčiui, tačiau jis taip pat yra diskusijų objektas.

R.Nekrošienė aiškino, kad papartį reikėtų sodinti į užterštą gruntą, nes jis yra puikus žemės valytojas. Į gruntą, kuriame augo papartis, persodintos gėlės turėtų neabejotinai suvešėti.

„Yra dar ir tokia teorija, kad paparčiai neutralizuoja pavojingąjį arseną, todėl ši gėlė namuose tikrai nekenkia“, - tvirtino Botanikos sodo vyresnioji mokslo darbuotoja.

Reikia taikytis

Pastatę gėlę viename ar kitame kambaryje galime padėti ne tik sau, bet ir pačiam augalui. Augalai vonios kambaryje suteikia gyvumo, o tokios gėlės kaip smidras, papartis, gebenė mėgsta drėgmę, todėl vonios kambaryje jos jausis kur kas geriau nei bet kokioje kitoje patalpoje. Kai kurie augalai virtuvėje jaučia gamtinių dujų kvapą, todėl čia nereikėtų auginti jautrių gėlių.

Virtuvėje gali augti begonijos, sprigės, pelargonijos, įvairios svogūninės gėlės.

Pasak R.Nekrošienės, bet kokia gėlė ir žmogus jaus komfortą, jeigu aplinkui bus pakankamai erdvės ir oro.