"Prezidentas yra gavęs tam tikrų pastabų dėl Seimo priimto Alkoholio kontrolės įstatymo ir jį nagrinės. Per dešimt dienų prezidentas nuspręs, ar jį pasirašyti, ar vetuoti. Tačiau yra tam tikrų dalykų, keliančių abejonių, ar Seimo priimtame įstatyme nėra taisytinų dalykų", - BNS sakė prezidento atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė.

Seimas įstatymą priėmė gegužės 23-ąją, tačiau jis dar nepasiekė Prezidentūros. Seimo opozicinė liberalų frakcija jau pareiškė artimiausiu metu inicijuosianti įstatymo pataisas.

Didžiausią šio įstatymo oponentų nepasitenkinimą sukėlė minėto įstatymo pataisa, uždraudžianti bet kokią visų alkoholinių gėrimų, tarp jų ir alaus, reklamą išorinės reklamos stenduose, ant transporto priemonių, sporto varžybų ar kultūros renginių metu.

V.Gaižauskaitės teigimu, Prezidentūra yra gavusi Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos kreipimąsi į prezidentą, kuriame prašoma vetuoti šį įstatymą.

Pasak V.Gaižauskaitės, asociacija nurodo ne tik galimus neigiamus išorinės reklamos draudimo padarinius, bet ir atkreipia dėmesį į Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą, numatančią, jog įmonei, turinčiai licenciją verstis didmenine alkoholinių gėrimų prekyba, leidžiama alkoholinius gėrimus parduoti ir pirkti iš kitos įmonės, turinčios licenciją užsiimti didmenine alkoholinių gėrimų prekyba.

"Jų nuomone, ši nuostata sudaro galimybes atsirasti tam tikrai ilgai alkoholinių gėrimų perpardavimo grandinei. Tai labai rimtos pastabos dėl padarinių, kurie atsirastų, jei šis įstatymas įsigaliotų", - sakė V.Gaižauskaitė.

Kaip jau skelbta, vetuoti įstatymo pataisas, draudžiančias išorinę alkoholio reklamą, ir grąžinti jas Seimui taisyti, bent jau atidedant išorinės reklamos draudimo įsigaliojimą iki 2003 metų liepos 1-osios, Valdo Adamkaus paprašė d ešimt Lietuvos visuomeninių organizacijų.

Prašymą prezidentui pasirašė Lietuvos aludarių, Lietuvos savivaldybių, Tarptautinė reklamos agentūrų, Baltijos išorinės reklamos firmų bei Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos, taip pat Lietuvos tautinis olimpinis komitetas, Lietuvos krepšinio ir futbolo federacijos, Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras bei Lietuvos krepšinio lyga.

"Tikiuosi, kad įvyko apmaudi klaida", - ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje komentuodamas Seimo sprendimą pareiškė alaus daryklos "Ragutis" generalinis direktorius Audrius Mikšys.

Lietuvos alaus daryklos, vienos didžiausių kultūros ir sporto renginių rėmėjų šalyje, vien praėjusiais metais kultūros ir sporto renginiams remti skyrė daugiau kaip 4 mln. litų, o šių metų įmonių biudžetuose šiam tikslui numatyta skirti daugiau kaip 7,5 mln. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją