Elektros generatorius, gaminsiantis elektros energiją iš dujų, kurios išgaunamos kartu su nafta, bus 125 kilovatų galingumo. Per dieną jis bus pajėgus pagaminti 2,5 megavatvalandžių elektros energijos. Tai kol kas netenkins visų bendrovės energijos poreikių, tačiau jeigu projektas pasiteisins, žadama įrengti ir daugiau elektros generatorių. Iki šiol Lietuvoje elektros energiją gamino tik viena naftos gavybos bendrovė, tačiau joje įrengtas generatorius yra 5 kartus mažesnio galingumo.

Pasak "Minijos naftos" projektų vadovo Broniaus Radecko, pirmasis bendrovės elektros energijos generatorius turėtų atsipirkti per 2,5 metų. "Tačiau svarbiausia ne tai, kad patys pasigaminsime dalį mums reikiamos energijos - kur kas svarbiau, kad su nafta išgaunamos dujos nebus sudeginamos veltui, jos bus panaudotos tikslingai", - sakė B.Radeckas. Pasak jo, deginant dujas vidaus degimo varikliuose, degimo procesas yra reguliuojamas, todėl aplinka neteršiama degimo produktais.

"Minijos naftos" generalinis direktorius Thomas M.Haseltonas teigė, kad valstybė galėtų kreipti daugiau dėmesio problemoms, susijusioms su elektros energijos gamyba. Ypač kai Lietuvoje vis garsiau kalbama apie Ignalinos atominės elektrinės antrojo bloko uždarymą.

Pasak T.M.Haseltono, "Minijos naftai" biurokratinės procedūros, susijusios su elektros gamyba, užtruko daugiau nei dvejus metus. "Tik po dviejų metų susirašinėjimo ir beldimo į duris, mus pagaliau pakvietė susitikti. O jeigu norėtume savo pagamintą energiją parduoti kitiems ūkio subjektams ("Minijos nafta" turėjo ir tokių planų), susirašinėjimai ir durų varstymai užtruktų dar nežinia kiek", - apgailestavo vadovas. Pasak T.M. Haseltono, Vyriausybė turėtų atkreipti dėmesį į šią problemą.

"Minijos nafta" yra didžiausia Baltijos šalyse naftos gavybos įmonė, išgaunanti apie 70 proc. visos Lietuvoje išgaunamos naftos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją