Nepasisekė Stasiui Velykiui iš Panevėžio rajono Bukaltiškių kaimo.

Visą gyvenimą kolekcionavęs senus ginklus ir šaudmenis, tik sulaukęs trisdešimt septynerių metų jis sužinojo, kad tapo tautos priešu. Panevėžio apylinkės teismas užkietėjusį kolekcininką už neteisėtą šaudmenų laikymą nuteisė aštuoneriems metams laisvės atėmimo.

Tiesa, bausmės vykdymą atidėjo vieneriems metams. Tačiau konfiskavo vertingesnius šautuvus. Ekspertai nustatė, kad šarvamušiui, skirtam šaudyti 23 milimetrų kalibro šoviniais, ir 1891-1930 metų pavyzdžio "Mosino" markės karabinui su savadarbe buože laikyti reikalingas leidimas.

S.Velykis tikina nežinojęs tokio įstatymo.

Kai pernai rudenį pas S.Velykį atvažiavo policijos pareigūnai ir paprašė parodyti kolekciją, vyriškis net nenutuokė, kad netrukus prasidės jo vargai. Jis nuvedė pareigūnus prie ūkinio pastato, svetingai atvėrė duris ir didžiuodamasis parodė savo turtą.

Nuo šešerių metų rinkęs senus revolverius, gertuves, šovinius, šalmus S.Velykis apylinkėje garsėjo kaip užkietėjęs kolekcininkas.

"Manęs daug kas prašė parduoti vieną ar kitą eksponatą, tačiau nesileidau į kalbas. Dar tarybiniais laikais milicija domėjosi ginklais, tačiau nieko nesakė. Užtat laisvoje Lietuvoje policija savus skriaudžia. Nėra didesnio šuns kaip lietuvis. Galėjau nerodyti, va, išgraužk tuomet", - lėtai dėstė S.Velykis.

Išeidami policininkai surašė protokolą ir lyg tarp kitko patarė saugoti eksponatus.

"Kaip į vandenį žiūrėjo", - sako Stasys. Mat po kurio laiko kolekciją kažkas apvogė.

Stasys įtaria, kad vagišiai buvo neprofesionalai, nes žmogus, nusimanantis apie ginklų vertę, būtų paėmęs Napoleono laikų žalvario revolverį.

Sužinoję apie kolekcininko nelaimę Kauno "Bernelių užeigos" savininkai nusprendė Stasiui padėti ir padovanojo žmogui telyčią.

Antradienį Stasio vienkiemyje vyko tikra šventė. Pasižiūrėti įteikimo ceremonijos susirinko visas kaimas. Kauniečiai atvežė ne tik telyčią, bet ir dėžę alaus nuoskaudai nuplauti. Miežiškių seniūnijos seniūnas Juozas Bartulis atvyko su kaimo kapela. Netrukus kaimą sudrebino kapelos garsai. Baubė išsigandusi telyčia.

Stasys svečius iš "Bernelių užeigos" pasitiko pasipuošęs išeiginiais žalsvais marškiniais ir pilkomis velveto kelnėmis. Visi susibūrė prie telyčios. "Mielas Stasy, lietuviai tave nuskriaudė, lietuviai ir padės", - sakė "Bernelių užeigos" direktorius Arvydas Laurinaitis.

Kauniečiai neslėpė pasipiktinimo, kad nubaustas niekuo dėtas kaimo žmogus. Jie prašė Stasio nenusiminti ir kaip kompensaciją už Lietuvos pareigūnų uolumą įteikė vertingą dovaną - telyčią. Stasio motina apsiverkė, o kaimo moterys įteikė kolekcininkui tulpių puokštę.

"Laikykis, Stasy", - ragino kaimynai, gerdami kauniečių atvežtą alų.

Ar susipažinus su įstatymu nepraėjo noras kolekcionuoti? Atsakydamas į klausimą Stasys papurtė galvą ir pašnabždėjo: "Tik motinai nesakykit".