Jau kelintą sezoną karaliauja itin šviesūs atspalviai: pieno baltumo, šampano, gelsvos, salotinės spalvos išstūmė klasikines, įdegusią odą imituojančias kojines.

Kojinių parduotuvės pardavėja konsultantė Viktorija Kiseliauskienė sako, kad lietuvės itin pamėgo raštuotas kojines ir pėdkelnes. Madingi ir geometriniai, ir floristiniai motyvai. Prie klasikinės aprangos labiau tinka neryškių, subtilių raštų kojinės, turinčios vieną kitą detalę ties kulkšnimi. Laisvesnį aprangos stilių pamėgusiosios jau turi didesnį pasirinkimą. Vertikalios juostos tinka norinčiosioms optiškai pailginti ir paploninti kojas, o horizontalios ar stambių gėlių motyvai šiek tiek užmaskuos itin plonas.

Beje, raštuotos pėdkelnės būna tvirtesnės ir nešiojamos ilgiau.

Pasak V.Kiseliauskienės, jaunos merginos labai pamėgo pėdkelnes be pėdučių. Jos gražiai atrodo prie trumpų, šiek tiek pūstų sijonų.

Madingos ir įvairaus ilgio kojinės. Puskojinių nebūtina slėpti po kelnėmis - jos tiks ir prie trumpesnio sijono, ir prie capri stiliaus kelnių.

Tinklinės kojinės ir pėdkelnės taip pat madingos. Smulkus tinklelis tinka kiekvienai dienai, prie klasikinio kostiumėlio ir net šaltuoju metų laiku. Stambus tinklelis - išimtinai karštos vasaros ir vakaro akcentas. Daugelio pamėgtos subtilios juodos ar kūno spalvos pėdkelnės su siūle nugaroje - jau praeitis.

Beje, daugelis moterų vis dar neperpranta paprastos aprangos etiketo taisyklės - basutės avimos tik basnirčiomis (išimtis - tinklinės pėdkelnės ar kojinės). Visais kitais atvejais - mūvint pėdkelnes, kojines, puskojines tinka tik bateliai (gali būti atviru kulnu, bet būtinai uždarais pirštais).

Nors dar populiarus įsitikinimas, kad raštuotos kojinės ar pėdkelnės tinka prie lygių sijonų, o lygios - prie margų, tačiau ši taisyklė galioja tikrai ne visada. Pavyzdžiui, prie languoto sijono tiks jo raštą atkartojančios pėdkelnės, o prie klasikinės juodos suknelės gali derėti ir kuklios be jokio rašto kojinės, ir labai ryškios gėlėtos - nelygu kokia proga puošiamės.

jei sijonas tamsus, o pėdkelnės labai šviesios - tiks tamsūs batai;

pėdkelnės ar kojinės neturi būti tamsesnės už sijoną;

sustiprinti pirštų galai, išformuota pėda - kokybiškų pėdkelnių požymis;

tvirtesnės pėdkelnės tos, kurių sudėtyje yra daugiau elastano;

avint basutes pėdkelnės netinka (išimtis - tinklinės);

pėdkelnių negalima skalauti audinių minkštikliu - elastanas praranda tvirtumą.