Kolekcionuoja

Daug keliaujanti moteris nepraleidžia progos įsigyti ir egzotiškose šalyse pagamintų molinių dubenėlių, kavos ar arbatos puodelių, servizų, originalių lėkščių. Jos asmeninėje kolekcijoje puikuojasi prabangūs iš keleto užsienio šalių parsigabenti moliniai dirbiniai, kuriais jų savininkė didžiuojasi. Tai garsių Prancūzijos "Gien", Argentinos "Bariloche", Vokietijos "Villery-Boch" kompanijų produkcija, žinoma visame pasaulyje.

Moliniai indai pašnekovę žavi paprastumu ir natūralumu. Užsienyje pirkti gaminiai šiek tiek skiriasi nuo lietuviškųjų. Pasak Linos, jie puošnesni, spalvingesni, paviršius išmargintas grakščiais augaliniais ornamentais. Būtent dėl to jie spinduliuoja grožiu, todėl visada malonu sekcijoje šiuos indus pastatyti taip, kad jie atkreiptų į svečius užsukusių draugų dėmesį.

Lietuviški ar užsienio gamintojų?

Ponia Lina prisipažįsta mielai įsigyjanti ir lietuvių meistrų nužiestų molinių dirbinių. Paskutinis tokios kilmės pirkinys, kurį įsigijo moteris, yra virtuvės indų komplektas. Jį sudaro keletas skirtingo dydžio dubenėlių sriubai, lėkštės, mažytis indelis padažui ar sviestui.

"Namų pasaulio" skaitytojai patinka tiek lietuvių, tiek užsienio meistrų gaminti moliniai indai. Svarbiausia, kad jie būtų natūralūs, kokybiški ir atsparūs.

Konkurentė - kiniška produkcija

Panevėžio individualios įmonės, kuri gamina ir prekiauja moliniais indais bei kitais dirbiniais, direktorius Paulius Bagužis teigia, jog šalyje iš šios medžiagos nužiesti indai yra populiarūs ir sėkmingai naudojami buityje. "Lietuviai noriai perka tokius gaminius per įvairius renginius, pavyzdžiui, muges, miestų šventes. Tačiau didžiuosiuose prekybos centruose jie neturi tokio didelio pasisekimo", - dalijasi verslo patirtimi P.Bagužis.

Jo manymu, ne kiekvienas prekybininkas sugeba parduoti šią specifinę prekę, nes Lietuvoje reikia mokėti įsiūlyti ir gražiai pristatyti pirkėjui iš molio pagamintą produktą. Tada klientas susigundys ir, užuot pirkęs Kinijoje pagamintus molinius indus, įsigys lietuvišką prekę. "Mūsų šalyje žiesti moliniai indai sunkiai gali konkuruoti su kiniška produkcija, nes ji yra pigesnė, o taupydami žmonės dažnai renkasi mažesnę kainą ir galbūt ne tokį kokybišką gaminį", - sako panevėžietis.

Be to, jei moliniai indai ar servizų rinkinys perkamas tiesiai iš gamintojo, prekių kaina, palyginti su kiniškais indais, nėra labai didelė. Tenkindami klientų poreikius verslininkai gali jūsų pageidaujamo dizaino ar modelio indus pagaminti pagal individualius užsakymus. Žinoma, tai kainuos šiek tiek brangiau, nei perkant jau pagamintus.

Gražūs, natūralūs ir madingi

Šalies verslininkai, gaminantys ir platinantys molinę produkciją namų buičiai, yra suinteresuoti kuo geriau ir kokybiškiau atlikti darbą, pateisinti vartotojų lūkesčius.

Pas mus pagamintus molinius indus, skirtus laikyti ir gaminti maistui, galima apibūdinti kaip praktiškus, patogius naudoti, kokybiškus ir gražius.

Visų molinių indų paviršius padengtas bespalve arba juoda glazūra. Populiariausia glazūra yra bespalvė, nes ji moliui padeda išlaikyti natūralią spalvą. Tiesa, glazūra gali būti skirtinga. Vieni indai yra karščiui itin atsparūs, kiti neatsparūs, dar kiti tiesiog naudojami kaip dekoratyviniai ir nėra pritaikyti maisto produktams laikyti ar ruošti.

Glazūra padengtas gaminio paviršius vėliau išmarginamas atitinkamais, dažniausiai lietuviškų motyvų ornamentais.

Sveikesnis maistas

Moliniai indai pagal paskirtį gali būti patys įvairiausi - nuo šaukštų, puodelių, ąsotėlių, lėkščių - iki dubenių.

Jei tik yra galimybių ir noro, rekomenduojama rinktis molinius indus, nes tai natūralūs ir ekologiški produktai. Jiems gaminti naudojamos natūralios medžiagos, indai išdeginami specialiose ekologiškose krosnyse. Moliniai buitiniai dirbiniai nekenkia nei maistui, nei jį valgančiojo sveikatai, o į aplinką neskleidžia toksinių medžiagų. Taigi valgant iš molinio indo net maistas atrodo gardesnis ir šeimininkė geresnė.