Praėjo tie laikai, kai užsukę į draugų ar kaimynų namus nenustebdavome išvydę lygiai tokį patį stalelį, koks puikavosi ir mūsų svetainėje. Šiais laikais baldų gamintojai stengiasi patenkinti net ir išrankiausių pirkėjų įgeidžius. Laikraščiams bei žurnalams laikyti skirti staliukai ir specialios laikraštinės gaminami neįtikėtinų formų, iš įvairių medžiagų, kai kurie jų turi ir daugiau funkcijų.

Patrauklūs ir bekojai stalai

Pasak baldų salono „Leksima“ vadybininkės Nijolės Alejūnienės, šiuo metu dominuoja žemi, minimalistiniai, neįmantrių formų žurnaliniai staliukai. Tačiau planuojantieji ne tik leidinius laikyti, bet prie staliuko ir kava draugus vaišinti, renkasi aukštesnius arba tokius, kurių aukštį galima reguliuoti.

Staliukų forma, p. Alejūnienės teigimu, tokia pat įvairi kaip ir žmonių skoniai. Vienam norisi griežtai kampuotų formų, kitam – suapvalintų, trečiam – stačiakampio. Ir tai, anot specialistės, jie be vargo randa užsukę kone į bet kurį baldų saloną. „Apvalių ir ovalo formos staliukų pranašumas tas, kad už jų neužkliūnama“, – juokavo baldų salono vadybininkė.

Įspūdingi ir stalo kojų gamybos variantai. Romantikams siūlomas platus stalų plonomis metalinėmis kojelėmis asortimentas. Stalo kojelės dažnai ne tik laiko stalviršį, bet virsta dar ir puošybos elementu – įvairiai supynus kojeles sukuriama geometrinių piešinių, figūrų.

Gamintojai savo produkcija įrodo, kad žurnalinis staliukas apskritai gali neturėti kojų. Dar prieš dešimtmetį daugelis neįsivaizdavo, jog galėtų puikiai derėti ir pusmetriu aukščiau stalo įrengtos sėdimos vietos. Šiandien šie Rytų tradicijas primenantys stalai, susidedantys vien iš masyvaus stalviršio, puošia jau ne vienų namų interjerus. O vakarienė, susėdus ant žemės prie šio stalo, gali virsti smagiu žaidimu visai šeimai.

Kurkite patys

Renkantis stalą svarbu atsižvelgti į medžiagą, iš kurios jis padarytas. Medis, anot prekybininkų, vis dar neužleidžia savo pozicijų kitoms gamybos žaliavoms. Tai iš mados neišeinanti, patvari medžiaga. Paprastai mediniai staliukai derinami prie tokio paties modelio pietų stalo.

Pinti staliukai savo vietą atranda dažniausia terasose bei užmiesčio vasarnamiuose drauge su tokiomis pačiomis pintomis kėdėmis. Baldai pinami iš vijoklinių augalų lianų ir yra labai patvarūs. Norėdami išsirinkti pintą staliuką, pasiteiraukite, iš kokių augalų jie pagaminti. Mat ne visi yra vienodai patvarūs. Prekybininkai tvirtina, jog ypač kokybiški ir ilgalaikiai yra iš rotango pinami baldai

Populiarūs paprasto bei lenkto stiklo stalai. Pastarieji tarytum išlieti iš vienos masės, švelnių formų. Šie žurnaliniai staliukai idealiai įsikomponuoja į tokį interjerą, kuriame netinka agresyviai dominuojantis medis ar metalas. Stiklas – puiki kūrybos niša fantazijos nestokojantiems dizaineriams bei grakšti detalė namuose.

Polivinilchlorido (PVC) stalviršiai – puikus pasirinkimas praktiškiems žmonėms. Ši plastikui artima medžiaga yra atspari aplinkos veiksniams: nedūžta, ne tokia jautri įbrėžimams kaip medis ar stiklas. O paviršius gali imituoti ir kitokią medžiagą, pavyzdžiui, medį.

Jei iškart negalite pasakyti, medinio, stiklinio ar kitokio stalviršio norėtumėte, kreipkitės į tuos baldų salonus, kuriuose baldų kūrėjais galėsite trumpam tapti jūs patys. Išsirinkę patikusį modelį, galėsite nuspręsti, iš ko bus pagamintas viršutinis stalviršis, iš ko – apatinis, patys galėsite derinti medį, metalą, stiklą ar kitas medžiagas.

Iš vieno stalo – trys

Šiuolaikiškam žmogui svarbu ne tik baldo formos, bet ir jo funkcionalumas. Jau išpopuliarėjo susidedantys iš kelių dalių, telpančių viena po kita, staliukai. Paprastą dieną vieno staliuko vietą užimantis baldas sulaukus svečių virsta trimis ir be vargo išsprendžia dilemą, kur susodinti gausiai susirinkusius draugus.

Kelias paskirtis taip pat gali atlikti žurnalinis staliukas su nedidele ištraukiamąja dalimi. Į įmontuotą dėžę – barą – patogu susidėti ne tik gėrimus ar taures, bet ir laikraščius. O stalo paviršius gali akimirksniu padidėti, ištraukus dar vienu stalviršį. Tačiau pats staliukas lieka neapkrautas – ant jo lieka daug vietos ir kavos puodeliui, ir vaišėms sudėti.

Tiek estetinę, tiek ir praktinę funkciją atlieka muziejinio tipo staliukas, o jo stiklinis stalviršis leidžia matyti, kas yra stalo viduje – simetriškose lentynėlėse. Tvarkingai sudėlioti laikraščiai, knygos, nuotraukos, indai ar net džiovintų gėlių žiedai, regimi per skaidrų stiklą, gali jūsų interjere kurti žaismingą nuotaiką, jaukių namų įspūdį.

Renkantis žurnalinį stalą pravartu apmąstyti, kokiu tikslu jis bus naudojamas. Jei baldo paskirčių daug, o nusipirkti galite sau leisti tik vieną daiktą, puiki išeitis – reguliuojamo dydžio ir aukščio staliukai, dažnai gaminami dar ir su ratukais.

Laikraštinės bus populiarios

Jeigu vienintelė numatoma žurnalinio staliuko paskirtis – perskaitytų ar skaitomų laikraščių saugykla, vertėtų apsvarstyti laikraštinės įsigijimo variantą. Jos paprastai būna įdomių formų ir užima kur kas mažiau vietos nei stalas, tad ypač tiks nedidelėse patalpose.

Šios interjero detalės gaminamos iš odos, plastiko, lenkto metalo – kiekvienas gali rasti tinkamą savo namams. Kai kuriuose žurnaliniuose staliukuose taip pat būna įmontuotų specialių pertvarėlių leidiniams susidėti. Laikraštinės Lietuvoje dar nėra labai populiarios, tačiau prekybininkai pranašauja, jog jų poreikis augs, kai žmones ims erzinti namų svetainėse kaip papuola ištaršyti leidiniai.