Paradoksali situacija: anksti ryte skubėdama į darbą ir nenorėdama žadinti iš draugo gimtadienio vėlai grįžusio vyro Milda norėjo paimti iš jo piniginės šimtinę, šalia kupiūrų rado rusiškai parašytą lapelį: „Tavo meilė iki grabo lentos – Kristina“ ir mobiliojo telefono numerį.

Pasipiktinusi, kad kažkas kėsinasi į jos sutuoktinį, draugė nusprendė paskambinti tai Kristinai ir išdėti į šuns dienas. Tačiau atsiliepusi moteris išklausė piktą tiradą ir piktai atkirto: „Ko tu, kvaile, nori? Aš tik priimu užsakymus. Tų Kristinų pas mus – kas antra. Čia prostitučių firma!“

Tokio įvykių posūkio Milda niekaip nesitikėjo. Net nepažadinusi vyro ji išbėgo iš namų, paskambino į darbą, kad neateis, ir sukėlusi dvi avarines situacijas šiaip ne taip verkdama atvairavo iki manęs.

Tiesiog „poreikių patenkinimas“

Išgėrusi raminamųjų vaistų Milda šiek tiek nusiramino ir abi nusprendėme, jog visų pirma reikia išsiaiškinti tokio jos vyro elgesio priežastis. O kas geriau gali paaiškinti vyro elgesį, jei ne patys stipriosios lyties atstovai.

Paprašėme gero draugo, kad jis prie alaus bokalo pasikalbėtų su kuo daugiau ir kuo įvairesnio amžiaus, visuomeninio statuso bei materialinės padėties žmonių.

Į klausimą, ar naudojosi prostitutės paslaugomis ir kodėl, iš dvidešimt penkių vyrų šeši atsakė, kad tokios patirties neturi ir ateityje neketina taip elgtis. Pagrindinis argumentas „prieš“ buvo baimė užsikrėsti veneros ligomis ir nenoras mylėtis be meilės ar bent jau abipusės simpatijos.

Devyni prisipažino, jog keletą kartų naudojosi „naktinių plaštakių“ paslaugomis, bet tik iš nepatyrimo ir kvailumo ar per daug išgėrę. Vienas net prisipažino, kad tai buvo jo pirmasis kartas su moterimi, nes jis buvo labai drovus.

Kiti atsakymai buvo ne tokie skrupulingi. Pavyzdžiui, „Myliu savo žmoną, tačiau lovoje ji konservatyvi ir susikausčiusi. Su prostitutėmis galiu įgyvendinti visas savo erotines svajones“, „Neturiu nei žmonos, nei draugės, o kai užsinoriu sekso, tingiu gaišti laiką pažintims ir įkalbinėjimams. Juolab kad neaišku, ar pasiseks“.

Vienintelis dalykas, dėl ko sutapo absoliučiai visų apklaustųjų nuomonė, yra tai, kad mylėjimosi su prostitute nė vienas iš jų nelaiko išdavyste. Jie tai tiesiog vadina „poreikių patenkinimu“.

Prostitutė – ne konkurentė?

Su Milda ėmėme ieškoti atsakymų į du, kaip mums atrodė, svarbiausius klausimus:

a) Kas jos vyrą paskatino taip pasielgti?

b) Kaip išspręsti kilusias problemas?

Į pirmąjį klausimą atsakymų ieškojome internete, nes telefonu tokių dalykų aptarti neišeina, o pamatyti išdaviko akių Milda dar nebuvo pasiryžusi. Pasirodė, virtualioje erdvėje ši tema gana dažnai gvildenama.

Diskutuojantys vyrai ir moterys pasiskirstė į dvi priešininkų stovyklas, tačiau visi vieningai sutiko, kad į prostitučių glėbį vyrus pastūmėja ne kas kita, o nuobodūs santykiai su antrąja puse, įvairovės ir nuotykių paieškos bei noras įgyvendinti seksualines fantazijas, kurių vyrai nesiryžta atskleisti žmonoms, o šios jų paprasčiausiai netoleruoja.

Vadinasi, Mildos vyras arba nepasitiki žmona, arba mano, kad „to“ daryti jai nedera. Išvados lyg ir palankios draugei, tačiau dėl to jai nė kiek nepalengvėjo.

Atsakymų į antrąjį klausimą radome tris: „užmerkti akis“, pareikalauti skyrybų, o gal pasiūlyti namuose sužaisti „kaprizingą klientą ir prostitutę“!

Netikėtai išeitį pasufleravo priešingos barikadų pusės atstovė. Viename internete išspausdintame interviu savo profesijos subtilybes paviešinusi prostitutė atskleidė gana įdomių dalykų. Pavyzdžiui, beveik 50 procentų į „naktines plaštakes“ besikreipiančių yra impotentai ar turintys potencijos problemų vyrai.

Nenorėdami gadinti santykių su nuolatinėmis partnerėmis, seksualines problemas jie stengiasi išspręsti su profesionalėmis. O paklausta, kaip reaguotų, jeigu kada nors ištekėjusi ir susilaukusi vaikų ji sužinotų, kad vyras lankosi pas prostitutes, moteris pareiškė: „Daug skaudžiau būtų sužinoti, kad jis turi kitą moterį. Prostitutei vyras nejaučia jokių jausmų, todėl ji žmonai – ne konkurentė“.

Trokšta valdžios

Nusprendėme sužinoti ir psichoanalitikų bei seksologų nuomonę. Išgirsta tiesa nustebino labiau, nei galėjome tikėtis.

Vyrų ir moterų santykių žinovai tvirtino, jog vyraujanti nuomonė, neva prostitučių paslaugomis naudojasi egoistai, tingintys pasistengti suteikti partnerei malonumo, iš esmės yra klaidinga. Dažniausiai už pinigus meilę perkantys vyrai įgyvendina savo svarbiausią, nieko bendra su seksu neturintį poreikį – valdžios troškimą.

Norint iškovoti meilę, prieraišumą ir net paprasčiausiai suvilioti moterį, reikia įdėti nemažai pastangų. Su prostitutėmis kur kas paprasčiau – pakanka sumokėti. Širdies gilumoje tokie vyrai bijo būti atstumti ir pažeminti. Jie nori pajusti savo jėgą, galimybę nusipirkti viską, taip pat moterį.